Doladění Yagi 433MHz
Moderátor: Moderátoři
Doladění Yagi 433MHz
Mám tu dělanou 4prvkovou (4 direktory) Yagi pro 433MHz. Je postavená podle návrhu z YAGI Calculator od VK5DJ. Místo složeného dipólu má složený dipól otevřenou polovinou (obr. 1) jako J-pole. Oba konce napaječe jsem přiletoval ve stejné vzdálenosti od ohybu dipólu.
Složený dipol v Yagi měl mít rozměr špička-špička (Single dipole 325,4 mm tip to tip). Půldipol má 327mm špička-konec drátu.
Měření na VNA (obr.2) v připojení dle obr.1 ukázalo, že rezonuje níže - na kmitočtu 373MHz a má v rezonanci 633 ohmů, na 433MHz má PSV 6. Je to přijatelně správný výsledek měření? Mám nadále zkracovat otevřený konec dipólu?
Jak ji přizpůsobit? Běžným koax. balunem 4:1 to snížím na 158 ohmu, což je PSV 3,15. Lze i lépe? Změnit rozteč připojení napajecího koaxu?
- Přílohy
-
433MHz puldipol.jpg- 433MHz puldipol
- (3.01 KiB) Staženo 201 x
-
Yagi433_4ele dipol otevreny 2.png- VNA mereni na Yagi 433 s puldipolem
- (15.1 KiB) Staženo 186 x
S anténami na 433 MHz jsem si už hodně za ta léta vyhrál a nakonec jsem skončil u dualquadu. Vyrobíš za dvě hodiny, žádné přizpůsobování, impedance cca 60 Ohm, takže nepotřebuješ žádnou transformaci a zisk přes 6 db. To už předpokládá solidní yaginu.
- Přílohy
-
uši 50 ohm.png- (8.76 KiB) Staženo 169 x
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
http://www.hq-elektronic.eu/ant70cm.html
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
A kutilmile - nelituju tě
http://www.changpuak.ch/electronics/bi_ ... signer.php
http://www.n7qvc.com/download/amateur-r ... ctions.pdf
http://www.eham.net/articles/2418
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Já bych tě poopravil - ona dokáže NĚJAK fungovat, ale právě "díky" těm nehomogenitám pole určitě nefunguje nikdy přesně tak, jak by napovídala teorie popisující její vlastnosti v poli homogenním. Takže fungovat bude, otázkou je JAK, protože vliv nehomogenit nelze bez pečlivýho měření platnejch jen pro ten jeden konkrétní případ v daným bodě prostoru zahrnout do nějakýho řešení ...ZdenekHQ píše:Důležitý je hlavně vědět, že žádná superanténa nedokáže fungovat v nehomogenním poli, což je bohužel většina českých luhů a hájů, včetně měst plných železobetonu.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
EKKAR píše:Já bych tě poopravil - ona dokáže NĚJAK fungovat, ale právě "díky" těm nehomogenitám pole určitě nefunguje nikdy přesně tak, jak by napovídala teorie popisující její vlastnosti v poli homogenním. Takže fungovat bude, otázkou je JAK, protože vliv nehomogenit nelze bez pečlivýho měření platnejch jen pro ten jeden konkrétní případ v daným bodě prostoru zahrnout do nějakýho řešení ...ZdenekHQ píše:Důležitý je hlavně vědět, že žádná superanténa nedokáže fungovat v nehomogenním poli, což je bohužel většina českých luhů a hájů, včetně měst plných železobetonu.
Z toho plyne, že v nehomogenním poli je nejlepší anténa dobře přizpůsobená, ale téměř nezisková. Návrhový systém antén YAGI bohužel nezná pojmy jako "NĚJAK fungovat". Nedělej z toho politiku.
Nejlépe pro 433MHz, tloušťku prvku 4mm, rozměr níže, ovšem jedna polovina není složená, ale otevřená a zarovnaná na těch celkových 332mm od ohybu ke špičce. Mám jednu polovinu dipolu komplet a druhou jen CE (narovnáno, zarovnáno), úsek EG chybí.
==================================
Measurements are taken from the inside of bends
Folded dipole length measured tip to tip = 332mm
Total rod length =694mm
Centre of rod=347mm
Distance BC=CD=148mm
Distance HI=GF=143mm
Distance HA=GE=171mm
Distance HB=GD=198mm
Distance HC=GC=347mm
Gap at HG=10mm
Bend diameter BI=DF=35mm