Miniaturní třífáz vypínač
Moderátor: Moderátoři
Co se týká těch sporákových vypínačů tak se před lety bez problémů běžně používaly pro motory kompresorů a chlazení v hospodách. Ovšem v provedení 25A (jiné nebyly). Typ 16A do krabice KU68 (odkaz od kovar) by vzhledem k předimenzování zřejmě vyhověl ale osobně těmto novodobým miniaturním výmyslům moc nevěřím. Konstrukce je nuceně zmenšená na požadované rozměry a většinou se někde musí udělat kompromis. Navíc spojovat v malé krabici 6 vodičů 2,5mm² není zrovna ideální. V případě potřeby spojení N a PE by tam 10 vodičů snad ani nešlo nacpat.
Spolehlivost tohoto typu si netroufám hodnotit ale už víckrát jsem podobné předražené domovní spínače musel reklamovat. Vždy šlo typicky o vícepólové - nefungovaly už z výroby.
Sendyx píše:Jenže ty sis vybral relé čtyřpólové, kde je 0,125kW. I kdyby to bylo na kontakt (jakože dle generálního katalogu asi není), tak se rezerva nekoná.
Jistě že to je na kontakt, je tam psáno jednofázový motor, k čemu by u jednofázu byly zbývající?
Neřešte to dál, už je tam ta třífázová kolíbka z Nadety. Podle papíru co u toho byl, má AC3 4A a AC1 16A tak na těch mých 100 sepnutí za rok to bude v pohodě a pokud ne, tak mám náhradní za 60 kaček.
Ono to s tím dimenzováním třeba stykačů dříve a dnes je taky všeljaký. Pamatuju V100 (3x100A) byl kvádr cca 180x180 x220 mm Dnes je ve stejný velkosti Schrack 3x 275A. Něco se změnilo na fyzikálních vlastnostech stykačů a jejich kontaktů?
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Je fakt, že ventilátor má lehký rozběh a tak tam bude asi korekce zatížení, tak to nejspíš vyhoví.
Co se týče miniaturizace stykačů, hodně se dá na parametrech vylepšit velikostí přítlačné síly kontaktů a jejich tvarem, vylepšením zhášedel, lepší souběh pohybu kontaktů, rychlejší odtrh, účinnější zhášedlo nebo i jiná deklarovaná životnost, přetížitelnost...
Sendyx píše:Vem si velký katalog a přečti si vysvětlivky k tomu AC3. Tam je těch 0,125kW uvedeno pro 3f motor, nikoliv pro 1f, s odkazem na normy a odkaz na konzultaci s výrobcem.
Ach jo, co to je tady?
řádek: AC3 zátěž, 1 fázový motor (230 V AC) kW
Jestli chceš argumentovat jiným datašítem a konzultací s výrobcem tak bys mohl dát aspoň odkaz kde čerpáš. Rád bych se poučil kolik je potřeba kontaktů na spínání jednofázovýho motoru, když nestačí jeden.
Pro trojfázový pro dimenzi kontaktů snad stále platí P = 3·U·I·cos...
Na webu to je v dokumentu
http://gfinder.findernet.com//assets/Do ... /TecCS.pdf
Strana 4,
Tabulka 2:
AC3 třífázová motorová zátěž při 400 V
55.34, 55.14 0,25kW
55.33, 55.13 0,37kW
Celeron píše:Pro trojfázový pro dimenzi kontaktů snad stále platí P = 3·U·I·cos...
Na školácké poučky, že když 1 kontakt 4 pólového relé snese 10A, že každý kontakt 4 pólového relé snese stejný proud, když je mezi nimi napětí, na to rychle zapomeň. Na vyšší výkony se doporučuje když už tak už pro 3f motor použít 3 jednopólová relé a výrobce dobře ví, proč. A taky je sakra vhodné takové spínání dimenzovat nejenom na proud a rozběhový proud, ale počítat s obnoveným napětím na kontaktech při vypínání atd.
Jen mi vysvětli, proč na datašítu píšou u stejnýho relé stejnej spínanej výkon pro jednofáz, jako v katalogu pro trojfáz.
Myslím, že to s tím dimenzováním přeháníš. Ty doporučení AC3 v katalogu zohledňují reverzaci, brždění a podobný stavy, kdy kontakty dostávaj jinčí sódu. Prostý sepnutí a rozepnutí několikrát za týden je proti tomu prkotina. To relé byla nakonec jen teoretická úvaha jak řešit problém, pokud nesežnu třípól vypínač. V reálu jsem použil třípólovou kolíbku, která má AC3 4A Ten můj větrák žere cca 3x0,8A a matně si pamatuju, že u asynchronů do 1KW se uvádí zapínací proud 4-5x vyšší než provozní, takže vyhoví. Dokonce jsem ten samej vypínač v dvoupólu rozloupnul. Je to mžikáč a má mezi póly přepážky, takže i když zahoří oblouk, póly se nemohou po ionizaci zkratnout.
To mi stačí a dál už to řešit nebudu, funkci to plní a je to pouze a jen pro moje použití.
BTW, kolébkový spínač 3x 2,5/4 (60)A 400V/250V, kterým se spínal motor lamelové vývěvy, bídných 350W, vydržel jen 500-1000 vypnutí a majitel byl rád, že měl rukavice, když to střelilo. Originální typ byl dražší, mžikovější a měl hlavně ochrannou vložku mezi kontakty a ovládací kolébkou.
Celeron píše:Jen mi vysvětli, proč na datašítu píšou u stejnýho relé stejnej spínanej výkon pro jednofáz, jako v katalogu pro trojfáz.
Buď je tam chyba textu a AC3 má být u těchto relé uváděn pro 3f, nebo je ten zdánlivý rozdíl (shoda pro 1f i 3f motor) způsoben deratingem při současném použití více kontaktů na různém napětí.
bu2520 píše:před pěti roky jsem řešil problém u velké lednice 1F motor kde bylo origo použito relé a co rok to jeho výměna. Dal jsem paralelně na motor 20cítkový varistor a od té doby pokoj. Mohlo by to pomoci i u ošetření 3F motoru. Řekl bych, že největší problém je vytáhnutí oblouku při vypínání, než při sepnutí.
Myslíš 20 mm průměr, tedy 1W/8000A? Na jaký Uac, 275V nebo víc?
Díky