Miniaturní třífáz vypínač

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Achab

#16 Příspěvek od Achab »

U podobných pomocných relé se při spínání motorů obvykle rychle opalují kontakty. Čas rozepnutí je u každého kontaktu mírně rozdílný takže je větší náchylnost k vytahování oblouku. U stykačů je to sice podobné ale kontakty jsou pro dané použití konstrukčně uzpůsobeny. Případně může být i vyšší vypínací rychlost.

Co se týká těch sporákových vypínačů tak se před lety bez problémů běžně používaly pro motory kompresorů a chlazení v hospodách. Ovšem v provedení 25A (jiné nebyly). Typ 16A do krabice KU68 (odkaz od kovar) by vzhledem k předimenzování zřejmě vyhověl ale osobně těmto novodobým miniaturním výmyslům moc nevěřím. Konstrukce je nuceně zmenšená na požadované rozměry a většinou se někde musí udělat kompromis. Navíc spojovat v malé krabici 6 vodičů 2,5mm² není zrovna ideální. V případě potřeby spojení N a PE by tam 10 vodičů snad ani nešlo nacpat.
Spolehlivost tohoto typu si netroufám hodnotit ale už víckrát jsem podobné předražené domovní spínače musel reklamovat. Vždy šlo typicky o vícepólové - nefungovaly už z výroby.
Celeron

#17 Příspěvek od Celeron »

Sendyx píše:Jenže ty sis vybral relé čtyřpólové, kde je 0,125kW. I kdyby to bylo na kontakt (jakože dle generálního katalogu asi není), tak se rezerva nekoná.

Jistě že to je na kontakt, je tam psáno jednofázový motor, k čemu by u jednofázu byly zbývající? :wink:
Neřešte to dál, už je tam ta třífázová kolíbka z Nadety. Podle papíru co u toho byl, má AC3 4A a AC1 16A tak na těch mých 100 sepnutí za rok to bude v pohodě a pokud ne, tak mám náhradní za 60 kaček.
Ono to s tím dimenzováním třeba stykačů dříve a dnes je taky všeljaký. Pamatuju V100 (3x100A) byl kvádr cca 180x180 x220 mm Dnes je ve stejný velkosti Schrack 3x 275A. Něco se změnilo na fyzikálních vlastnostech stykačů a jejich kontaktů?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Sendyx

#18 Příspěvek od Sendyx »

Vem si velký katalog a přečti si vysvětlivky k tomu AC3. Tam je těch 0,125kW uvedeno pro 3f motor, nikoliv pro 1f, s odkazem na normy a odkaz na konzultaci s výrobcem.
Je fakt, že ventilátor má lehký rozběh a tak tam bude asi korekce zatížení, tak to nejspíš vyhoví.

Co se týče miniaturizace stykačů, hodně se dá na parametrech vylepšit velikostí přítlačné síly kontaktů a jejich tvarem, vylepšením zhášedel, lepší souběh pohybu kontaktů, rychlejší odtrh, účinnější zhášedlo nebo i jiná deklarovaná životnost, přetížitelnost...
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Celeron

#19 Příspěvek od Celeron »

Sendyx píše:Vem si velký katalog a přečti si vysvětlivky k tomu AC3. Tam je těch 0,125kW uvedeno pro 3f motor, nikoliv pro 1f, s odkazem na normy a odkaz na konzultaci s výrobcem.

Ach jo, co to je tady?
řádek: AC3 zátěž, 1 fázový motor (230 V AC) kW
Jestli chceš argumentovat jiným datašítem a konzultací s výrobcem tak bys mohl dát aspoň odkaz kde čerpáš. Rád bych se poučil kolik je potřeba kontaktů na spínání jednofázovýho motoru, když nestačí jeden. :)
Pro trojfázový pro dimenzi kontaktů snad stále platí P = 3·U·I·cos...
Jirka

Sendyx

#20 Příspěvek od Sendyx »

Nikoliv, psal jsem velký katalog, ne jednotlivý datasheet bez vysvětlivek.

Na webu to je v dokumentu

http://gfinder.findernet.com//assets/Do ... /TecCS.pdf

Strana 4,

Tabulka 2:
AC3 třífázová motorová zátěž při 400 V

55.34, 55.14 0,25kW
55.33, 55.13 0,37kW
Sendyx

#21 Příspěvek od Sendyx »

Celeron píše:Pro trojfázový pro dimenzi kontaktů snad stále platí P = 3·U·I·cos...

Na školácké poučky, že když 1 kontakt 4 pólového relé snese 10A, že každý kontakt 4 pólového relé snese stejný proud, když je mezi nimi napětí, na to rychle zapomeň. Na vyšší výkony se doporučuje když už tak už pro 3f motor použít 3 jednopólová relé a výrobce dobře ví, proč. A taky je sakra vhodné takové spínání dimenzovat nejenom na proud a rozběhový proud, ale počítat s obnoveným napětím na kontaktech při vypínání atd.
Celeron

#22 Příspěvek od Celeron »

To není školácká poučka, to píšou právě ve Finderu.
Jen mi vysvětli, proč na datašítu píšou u stejnýho relé stejnej spínanej výkon pro jednofáz, jako v katalogu pro trojfáz.

Myslím, že to s tím dimenzováním přeháníš. Ty doporučení AC3 v katalogu zohledňují reverzaci, brždění a podobný stavy, kdy kontakty dostávaj jinčí sódu. Prostý sepnutí a rozepnutí několikrát za týden je proti tomu prkotina. To relé byla nakonec jen teoretická úvaha jak řešit problém, pokud nesežnu třípól vypínač. V reálu jsem použil třípólovou kolíbku, která má AC3 4A Ten můj větrák žere cca 3x0,8A a matně si pamatuju, že u asynchronů do 1KW se uvádí zapínací proud 4-5x vyšší než provozní, takže vyhoví. Dokonce jsem ten samej vypínač v dvoupólu rozloupnul. Je to mžikáč a má mezi póly přepážky, takže i když zahoří oblouk, póly se nemohou po ionizaci zkratnout.
To mi stačí a dál už to řešit nebudu, funkci to plní a je to pouze a jen pro moje použití.
Jirka

Sendyx

#23 Příspěvek od Sendyx »

Už jsem viděl moc vyhořelých spínačů a relé právě při zdánlivém předimenzování, takže to obvykle řeším, jak se má.

BTW, kolébkový spínač 3x 2,5/4 (60)A 400V/250V, kterým se spínal motor lamelové vývěvy, bídných 350W, vydržel jen 500-1000 vypnutí a majitel byl rád, že měl rukavice, když to střelilo. Originální typ byl dražší, mžikovější a měl hlavně ochrannou vložku mezi kontakty a ovládací kolébkou.
Sendyx

#24 Příspěvek od Sendyx »

Celeron píše:Jen mi vysvětli, proč na datašítu píšou u stejnýho relé stejnej spínanej výkon pro jednofáz, jako v katalogu pro trojfáz.

Buď je tam chyba textu a AC3 má být u těchto relé uváděn pro 3f, nebo je ten zdánlivý rozdíl (shoda pro 1f i 3f motor) způsoben deratingem při současném použití více kontaktů na různém napětí.
bu2520

#25 Příspěvek od bu2520 »

před pěti roky jsem řešil problém u velké lednice 1F motor kde bylo origo použito relé a co rok to jeho výměna. Dal jsem paralelně na motor 20cítkový varistor a od té doby pokoj. Mohlo by to pomoci i u ošetření 3F motoru. Řekl bych, že největší problém je vytáhnutí oblouku při vypínání, než při sepnutí.
Celeron

#26 Příspěvek od Celeron »

bu2520 píše:před pěti roky jsem řešil problém u velké lednice 1F motor kde bylo origo použito relé a co rok to jeho výměna. Dal jsem paralelně na motor 20cítkový varistor a od té doby pokoj. Mohlo by to pomoci i u ošetření 3F motoru. Řekl bych, že největší problém je vytáhnutí oblouku při vypínání, než při sepnutí.

Myslíš 20 mm průměr, tedy 1W/8000A? Na jaký Uac, 275V nebo víc?
Díky
Jirka

bu2520

#27 Příspěvek od bu2520 »

ano 20 průměr a byl na 275V dával jsem to ovšem na jednofáz, tak že v tvém případě by vyhovoval na 420V ac.
Celeron

#28 Příspěvek od Celeron »

bu2520 píše:ano 20 průměr a byl na 275V dával jsem to ovšem na jednofáz, tak že v tvém případě by vyhovoval na 420V ac.

3 ks 275V z každý fáze proti N by snad mohly vyhovovat, mám je doma.
Jirka

bu2520

#29 Příspěvek od bu2520 »

na zhasnutí oblouku by to mělo stačit. :D
Odpovědět

Zpět na „Poradna“