Kondenzátory s tuhým dielektrikem - co to je? Vlastnosti?

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od ZdenekHQ »

Přidání cínu při odpájení se učí už v teorii. Je to kvůli přenosu tepla.

Jinak tyhle elyty já osobně vůbec nemám rád, když je měřím, automaticky přepínám ESR měřák o řád výš a zásadně je pak nahrazuju vývodovou klasikou (pokud je teda místo).

Samozřejmě existují kvalitní výjimky (většinou s průměrem kolem 10mm a více), které ale jen potvrzují pravidlo, že ty menší jsou šrot.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
rnbw

#17 Příspěvek od rnbw »

Znovu opakujem, ze toto nie su klasicke SMD elyty, ale THT kondenzatory s pevnym dielektrikom. Este som ich nikdy nemenil.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od ZdenekHQ »

Tak jsem se podíval i na tu fotku v prvním příspěvku (syndrom admina, co čte jen pár slov z každého příspěvku) - ano, tohle je něco jinýho, než klasický SMT hliník.

V zařízeních, co já opravuju, jsem je nikdy neviděl, takže je neznám, jen jsem je podle vzhledu a odpovědí hodil do jednoho pytle s SMT hliníkem.

Myslím, že je to dobrá výmluva, ne... :D
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Habesan »

EKKAR píše:přibližně 25% celosvětový produkce tantalovejch a niobovejch SMD kondíků ... v bejvalý Tesle
Tak proto je právě v naší zemi tak velká snaha chránit Gorily tím, že recyklací snížíme potřebu těžit Tantal v Africe.
(A nebo je to prostě lacinější.)
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
rnbw

#20 Příspěvek od rnbw »

Tiez som ich nevidel nikde inde - vyskytuju sa len okolo CPU na zakladnych doskach.

Pravda je, ze klasicke elyty v SMD prevedeni malych rozmerov byvaju vadne dost casto. Napr. v starsich LCD TV/monitoroch LG je ich mozno 15-20 a vadne byvaju vsetky...
PavelFF

#21 Příspěvek od PavelFF »

Zajímavé je, že je tady dost lidí neznalo. Přitom se v základních deskách vyskytují už dost roků. Tady je odkaz na text z roku 2009, hned první článek popisuje desku s kondenzátory s pevným dielektrikem (pochybuju, že je dielektrikum gelové, když mu všude říkají pevné).
http://www.abclinuxu.cz/clanky/hardware/hardwarove-novinky-14-2009#!/-1/
Kolega v práci říkal, že od té doby, co přestali dávat klasické naříznuté "nafukovací" elyty, tento druh závady zmizel. Nové kondy se nenafukují a jsou prý spolehlivé.

Na desce mě taky zaujaly indukčnosti - takové černé kvádříky s popisem 1R2 , R50 apod. To jsou původně vzduchové samonosné cívky zalisované do směsi nějakého feromagnetika. Z kostky dole čouhají dva vývody. Je to relativně měkký materiál, něco jako železoprach. Původně jsem si myslel, že je to ferit a bylo mi záhadou, jak by to ten drát přežil při pečení.
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od CZJKP1 »

Znám je jako "polymerové kondenzátory" ale jestli je dielektrikum pevné nebo gelové, tím jsem se nezabýval. Taky je mam na základní desce.

A že nejsou perforované? Jsou, ale tak, že to není skoro vidět, jen proti světlu.
a že se neumí nafouknout, ale umí... Vše je to jenom o kvalitě jejich životnosti a kvalitě chlazení PC...

Jednou se mi takto udělal pod větrákem škraloup prachu, takže vzduch nemohl cirkulovat mezi žebrama chladiče, větrák se normálně točil, a já nic nepozoroval. Až když se PC začal při 105 stupních vypínat, hledal jsem problém, jaké to bylo překvapení, když ty kondíky, které byly opodál měly teplotu, že na nich nešla ruka udržet... Jestli se toto děje často, nedivím se, že odchází. I když, toto by jim snad krátkodobě nemělo ublížit.

edit: na fotce tedy nejsou žádné polymery, ale obyčejné hlinikové elektrolytické kondenzátory, v úplně stejném pouzdře, jako se pouzdří polymery.
Přílohy
Zotac_7300_GT_Sacon.jpg
(86.3 KiB) Staženo 50 x
Naposledy upravil(a) CZJKP1 dne 21 bře 2016, 23:06, celkem upraveno 2 x.
rnbw

#23 Příspěvek od rnbw »

Na tvojej fotke su obycajne elyty. Tie polymerove nemaju skutocne ziadnu perforaciu a su na nizsie napatia.
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od CZJKP1 »

Ani tyto? (edit: taky obyč. hlinikové elektrolyty, jako v postu výše, stejná řada)

Jaký to má smysl oproti běžným elytům potažených bužírkou?

Jenom jde o "dyzajn" a zblbnout mozky, že jde o něco lepšejšího? :lol:
Přílohy
e_VGA_7600_GT_Sacon_caps_2.jpg
(112.65 KiB) Staženo 53 x
Naposledy upravil(a) CZJKP1 dne 21 bře 2016, 23:07, celkem upraveno 1 x.
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od CZJKP1 »

Hmm... Zdá se, že ty FZxx musí stát za starou belu, protože koukám, že jsou to ty samé kondíky, co o post výš.

Výrobcem má být SACON.

Zděsil jsem se, když jsem zjistil, že ty "standartní řady" nevydrží ani v obvodu za usměrňovačem v normálním, lineárním zdroji.

Ve své základovce (mám MSI) mám nějaký kondíky, ke kterým nebyly k dohledání ani datasheety. MSI se chlubil, jak si je vyrábí sám, jak jsou "High Quality" a "Military Class" a "10 Year life" nějak tomu nemám chuť věřit. :lol:
rnbw

#26 Příspěvek od rnbw »

Tiez FZxx budu nejake smejdy s upravenym vzhladom, aby vyzerali ako polymerove.
PavelFF

#27 Příspěvek od PavelFF »

Taky to tak vidím. Jednak třeba v nabídce kondenzátorů FZ76 na Aliexpres nepíšou nic o tom, že jsou "solid" nebo "polymer" , ale jen "Aluminum Electrolytic Capacitor" a pak na fotce z něj leze kus něčeho bílého a jsou zřetelně předseknuté.

Když jsem jeden pravý "solid" rozďoubal, byla uvnitř jen černá hmota a hliníkové(?) úzké pásky dlouhé jen několik cm. Takže žádný bílý cucek jako na fotce by z nich nemohl vylézt.

Ale i tak výrobce píše, že zvýšená teplota jim škodí. Jako všemu.

Existují i na vyšší napětí - na desce jsem měl i kousky na napětí 16V. Další byly na 4V a 6,3V.
Přílohy
Solid elyt 16V.JPG
(188.32 KiB) Staženo 33 x
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od CZJKP1 »

Takže jsou si koneckonců dost podobný ty polymerový od těch obyčejných...

Aby těm, kteří se tím zrovna nezabývají, navodili pocit, že jsou tam kvalitní kondíky, jako se dávají do drahých základovek...

A protože moje deska byla okolo 1000,- z toho usuzuji, že tam nějak extra kvalitní nebudou.

Našel jsem nakonec starší foto té své základovky a sem skeptický...
Měl jsem dojem, že když se podívám "hodně z úhlu" tak ta perforace jde lehce vidět, ale fotka působí opačným dojmem. Podle foto série UER. Pokud někdo ví, čí by to mohl být výrobek, uvítám názor.

Obrázek

A nakonec sem našel na Alíku i stránku datasheetu (viz příloha). Zajímavé je, že v něm není na rozdíl od vlastní nabídky jediná zmínka o tom, že by to byly Polymery. Nabízející uvádí výrobce "SANSHIN" jiný prodejce pro změnu SAMXON a jiný MAN YUE...

Chvíli sem googlil a to mě dovedlo k úvaze, že to nakonec celé dává smysl, společnost MAN YUE TECHNOLOGY HOLDINGS LIMITED, vlastní značky SAMXON pod kterou prodává "hlinikové elektrolytické kondenzátory" a X-CON pod kterou prodává "polymerové kondenzátory". Když jsem se podíval do produktů X-CON, nalezl jsem tam jak "modré" UER (5000h), tak "červené" ULR (3000h) - které mě po celou dobu přišli tak podobné (jak potiskem, tak řadovým označením), ovšem mě známé jen jako SAMXON...

A nakonec k tomu vypadnul i datasheet:
http://www.manyue.com/upload/products/s ... /x_uer.pdf
http://www.manyue.com/upload/products/s ... /x_ulr.pdf

Zajímavé je, že google ho nenajde, řadu UER nezná, ať napíšete X-CON UER nezná nic.

Takže hovning že si MSI vyrábí kondíky sám. Začíná pravda vyplouvat napovrch. Ale ty UER by nemusely být nakonec blbé, když v některých diskuzích měnili i za ULR s kratší životností...

A údajně by se měli od X-CON osazovat i do produktů GYGABITE a nVidia a ATI... http://www.nova-elektronik.de/pdf/engli ... acitor.pdf
A na svých webstránkách mají distributora pro ČR uvedené TME
Přílohy
UER.jpg
(108.71 KiB) Staženo 40 x
Odpovědět

Zpět na „Součástky“