Napájení 100 paral. zapojených diod měnících barvu

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
sklipky

Napájení 100 paral. zapojených diod měnících barvu

#1 Příspěvek od sklipky »

Zdravím,
potřeboval bych poradit s pravděpodobně primitivním obvůdkem.
Kamarád si pořídil následující diody:

http://www.ebay.com/itm/321611501121?_t ... EBIDX%3AIT

Chce napájet 100 těchto paralelně zapojených diod měnících barvu/(také impedanci?).
Hádám, že nejjednodušší je použít nějaké malé trafíčko 230/5 V a pak dělič napětí a dosáhnout tím požadovaných 3,6V. To by šlo asi jen za předpokladu konstantní impedance. V případě, že se impedance mění (pokud se mění a nemslím si to celou dobu špatně) bude potřeba nějaký stabilizační prvek ? Něco jako LM317 ?

Pokud píšu nesmysli, tak to prosím neberte v potaz a navrhněte mi prosím nejjednodušší řešení.
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Už dvě diody paralelně jen málokdy také současně stejně svítí, častěji svítí jen jedna z nich, a to ta, které stačí k rozsvícení menší napětí. Na tu druhou pochopitelně nezbude. Proto se LEDky zapojují do série a v obvodu musí být prvek omezující proud, protože každá LEDka si na sobě nastaví napětí, které ke svícení potřebuje.
jirkati

#3 Příspěvek od jirkati »

Tohle téma už zde bylo probíráno mnohokrát a vždy se stejným výsledkem. Je úplně nepodstatné napájecí napětí. LED dioda musí být napájena z proudového zdroje. Takže buď každá přes svůj rezistor nebo několik skupin se společnými rezistory. Ze součtu proudů všech takhle paralelně zapojených pak vyjde požadavek na výkon zdroje. Samozřejmě jsou možné i různé serioparalelní kombinace napájení LEDek, které vycházejí z hlediska množství použitých rezistorů rozumněji. Otázkou je spíše to, jak budou ve skutečnosti diody používány. Ze zkušenosti doporučuji snížit napájecí proud i na méně než 80% maximálního povoleného proudu. Velmi to prospěje životnosti LEDek.
Michal22

#4 Příspěvek od Michal22 »

Ale-
pokud správně chápu tuhle LED, tak má asi nějak pomalu přeblikávat mezi barvami? Potom bych čekal, že to nebude prostá LED, ale bude tam nějaká elektronika. Potom by třeba zapojování paralelně nebylo zas takový problém.
Ovšem proti této úvaze trochu stojí parametry- Uf=3,6V, If=30mA.

Ví tedy někdo, jak jsou tyto LED reálně vytvořeny?
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Zaky

#5 Příspěvek od Zaky »

LEDka sama pomalu střídá barvy pouze po připojení napájení, řídit se nijak nedá. Datasheet obdobného typu je třeba tady: http://cdn.sparkfun.com/datasheets/Comp ... ingLED.pdf a vypadá to na možnost napěťového napájení, asi bych to ale ověřil připojením na regulovatelný zdroj a měřením proudu.
Michal22

#6 Příspěvek od Michal22 »

Zaky, ale já netvrdím, že by měla jít nějak řídit. Ale co jsem měl možnost vidět nějaké ty multibarevné LED zblízka, tak tam jde vidět, že při změně barvy svítí pokaždé trochu jiná oblast přechodu (pokud se nejedná o složené barvy). A aby pokaždé svítila nějaká jiná oblast přechodu, musí tam být něco, co mezi nimi přepíná. Tím jsem myslel tu elektroniku.
A máš pravdu, asi by nebylo od věci zkusit tu LED změřit.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Zaky

#7 Příspěvek od Zaky »

Jj, netvrdím, že tvrdíš, že jde led nějak řídit :-) Nějaký IO uvnitř samozřejmě je, v datasheetu na str.3 je číňanovo nicneříkající blokové schéma s tím IO. Mám zkušenost s řiditelnými RGB led, ty napěťové napájení mají.
Michal22

#8 Příspěvek od Michal22 »

No jo no, když já nemám v AR nainstalovány východní písma (fonty, jazyky), tak se mě stejně ten datasheet nezobrazuje :)
samponek

#9 Příspěvek od samponek »

Vevnitř je štěnica, s proudovým napájením jako u normálních ledek to nepude. Zapojil bych to na spínaný zdroj všechno paralelně.
Žravost se mění podle toho jak to bliká. https://youtu.be/BKW3vOyaoCA
Michal22

#10 Příspěvek od Michal22 »

Žravost se mění podle toho jak to bliká.

Už tě někdy nějaká LED kousla? :D
Já mám pocit, že kdybych tě někdy poznal osobně, tak bych ti možná rozumněl pozdrav :D
sklipky

#11 Příspěvek od sklipky »

Takže spínaný zdroj se zdá být řešením ? Nemáte někdo po ruce nějaké vhodné schéma ? BTW Díky za názory, netušil jsem, že je to s proměnýma LEDkama tak složitý.
samponek

#12 Příspěvek od samponek »

Zapoj to na PC zdroj, na 5V to bude blikat taky.
V konektoru spojíš zelený s černým.
Ćervený je +5V a černý je mínus.
weed_smoker

#13 Příspěvek od weed_smoker »

Jsou v tom 3 LED a čip driveru.Plus jde na driver sedící s 3 LED na plíšku mínusu a třema drátkama jsou anody LED spojený s driverem.Na 5V k tomu dávám 100R(Imax=50mA) do anody a svítí to jak má.V původní aplikaci s napájením 3xLR44 nebo 2xAAA odpory nejsou.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“