Digitální potenciometr 0R-500k
Moderátor: Moderátoři
Jestli tam máš nějakou zpětnou vazbu korigující průběh regulace, pak by to nějaký smysl mělo, ale na to stačí přece digitálně řídit dobu zpoždění od průchodu napětí nulou a v tom okamžiku přes oddělovací trafíčko vygenerovat impuls do řídicí elektrody. Nebo místo trafíčka použít optotriak a proud jeho LEDkou řídit přes jednoduchý D/A převodník.
Původně jsem také chtěl doporučit vactrol, ale ty dostupné u nás nemají na fotoodporu v lásce napětí nad 100 V, takže patrně by nevyhověl ani jeden.
Víš co? Ukaž, co to máš, a k čemu to má sloužit, a pak se třeba řešení najde.
sestrojil jsem tento regulátor:
http://www.hadex.cz/navody/w815.pdf
Místo P2 jsem chtěl dát digitální potenciometr (mám i galv. oddělenou SPI komunikaci, ovládací program napsaný...)
...jen jsem prostě přehlídl, že ten 100k model odporuje 60k-100k a ne od nuly
Na desce regulátoru mám vyvedené dva piny pro připojení P2 (teď pro potenciometr, potom pro něco digitálního)
1) Nechci výrazně měnit regulátor
2) Chci deset kroků výkonu (zpětnou vazbu nechci, nelinearita nevadí)
3) musí to být co nejjednodušší, je to na poměrně krátkodobý projekt
pirat077 píše:...jen jsem prostě přehlídl, že ten 100k model odporuje 60k-100k a ne od nuly...
A vydrží ten model napětí sítě ~230V?
Jinak ten šamponkův nápad (16-ti stupňový) by mohl vypadat takto:
- Přílohy
-
potenciometr.png- (20.64 KiB) Staženo 63 x
masar píše:pirat077 píše:...jen jsem prostě přehlídl, že ten 100k model odporuje 60k-100k a ne od nuly...
A vydrží ten model napětí sítě ~230V?
Jinak ten šamponkův nápad (16-ti stupňový) by mohl vypadat takto:
Stejnou vě mám vymyšlenou se čtyřma relátkama (a odpory 40k,80k,160k,320k)....
Tak to asi tak dopadne...
ohryzek36 píše:Možná je to tím, že už od rána piju, ale stejně - jsi si jistý, že ty tranzistory jsou zapojené správně? Neměla by být na vstupu z JP4 báze a podobně (prakticky celé jinak)?
No ty vole...
Já jsem teda taky pil....ale až teď vidím, že bych měl přestat...
Je pravda, že jsem to kopíroval z jinýho projektu a jen narychlo upravil....ale to je fakt moc....