Elektronická pojistka DC motorku (přesunuto)

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hill
Administrátor

#16 Příspěvek od Hill »

Protože to potřebujeme nainstalovat do auta, které je v Bernolákovu, sháním nějakého bastlíře z Blavy a okolí, který by se toho ujal.
Nasypali jsme tu hrst nápadů a omezení. Jestli to chce někdo řešit nějakou MCU a softwarově, a zvládne to, proč ne? Na mě neberte ohled, já jsem jen nahodil hardwarové řešení. Nemusím mít procesor i ve lžíci, abych se nadlábl.
Ovšem s procesorem by tam šly dokomponovat i nějaké zbytné funkce, například otevření okna na jedno ťuknutí a jeho zavření držením, případně (pomocí dalších dvou relé) zavření jednoho okna, pak druhého, a následné odpojení celého kontroléru po zamčení auta atd...
hakamusai

#17 Příspěvek od hakamusai »

Bastlíř z okolí Bratislavy by se líp hledal na SvetElektro ,ale třeba se někdo ozve i tady.

Edit: Tady jsem našel proudový senzor s možností nastavení 0-5A (dle popisu).
samponek

#18 Příspěvek od samponek »

Senzor má proudové trafo a bude na střídavý proud, to se nám nehodí.
hakamusai

#19 Příspěvek od hakamusai »

Jo,pardon.Nevšiml jsem si.
samponek

#20 Příspěvek od samponek »

Jednou jsem dělal senzor stejnosměrného proudu s MH1SS1 z klávesnice . Jako ss magnet jádro z relátka, tenké závity pryč a namotaných pár závitů tlustýho drátu. Po překročení proudu to dávalo na výstupu 5V.
Hill
Administrátor

#21 Příspěvek od Hill »

To by taky šlo.
Škoda, že ten senzor nemá analogový výstup, usnadnilo by to nastavení správné citlivosti. MH1SS1 má rozhodovací úroveň někde mezi 30 a 80 mT, co kus, to originál, snad jen magnetická hystereze ±1,5 mT je kus od kusu poměrně stabilní.
Jenže citlivost na proud se dá nastavovat jen počtem závitů cívky, použitím jádra, magnetického bočníku, případně i bočníku elektrického k cívce. Zkrátka záleží na parametrech cívky a magnetického obvodu.
samponek

#22 Příspěvek od samponek »

Ano, záleželo na umístění MH1SS1, počtu závitů na magnetu. Zkoušel jsem jenom dvě jádra, s jedním to šlo na 3A a s druhým na 20A.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od workhard »

Zkusil bych na kousku hadice, co to udělá bez pojistky, nemyslím si, že by to mělo až takovou sílu a za ty komplikace v zimě to nestojí.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Artaban001

#24 Příspěvek od Artaban001 »

A jak jsi tu MH1SS1 resetoval? Nebyla náhodou bistabilní? (jeden pól ji překlopil a druhý vrátil)
Nadproudovou pojistku měl i motorek u "Safíra" (Tesla - Safír)
samponek

#25 Příspěvek od samponek »

Po překročení proudu magnetem to hodilo impulz.
Hill
Administrátor

#26 Příspěvek od Hill »

Zpoždění reakce pojistky při rozběhu se dá dosáhnout kondenzátorem (cca 47 µF na každých požadovaných 100 ms) připojeným paralelně k R1 (viz zapojení v PDF na začátku vlákna). Kapacita 100 µF musí pro rozběh dostačovat. Takové zpoždění skutečně neuškodí.
A na přimrzlá okna v zimě většinou nestačí ani pohony s kontrolérem od výrobce, často ani klika nepomůže.
hakamusai

#27 Příspěvek od hakamusai »

Zkoušel jsem pro zajímavost stahování oken u Fiesty.Funguje to tak,že po dojezdu do krajních poloh při opakovaným stisknutí tlačítka není znát že by se spouštěl znovu motor.Připadá mi,že to má nějaký koncáky.V půlce vytažení okna když okno přidržím rukou,tak motor táhne po celou dobu stisknutýho tlačítka.V zimě,když je okno zamrzlý,tak se prostě nehne a hotovo.
Proudovej DC senzor jsem našel tady. Osobně si myslím,že se zde řeší něco,co není třeba,nebo úplně jinak.
Atlan

#28 Příspěvek od Atlan »

Senzzory existuju. Na koncernovych autach po pripajeni baterie sa elektronika v oknach nauci polohy. Tj ide dole na doraz vyhodnoti sa prekrocenie prudu, potom ide hore zase stupne prud nauci sa poloha a potom to chodi uz len v tom rozmedzi.
Hill
Administrátor

#29 Příspěvek od Hill »

V tom případě ale musí řídicí jednotka vědět, o jaký úhel se v tom rozmezí pastorek otočil, jinak si nemá co zapamatovat.
Požadované řešení má k dispozici jen motorky s převodem, které mimo napájení motorků žádné další vývody nemají.
Kremik

#30 Příspěvek od Kremik »

Viděl bych to na odpojení v případě zaznamenání kladné delty proudu, zde nelze nastavit nějakou konkrétní hodnotu. Ale ať už se to udělá jakkoli, pokud to bude na principu snímání proudu, než se to zastaví, a zůstane trvale přivřené, vždy budou prstíčky bolet moc a moc. Smysl by to snad mělo jedině pokud by se okno aspoň kousek vrátilo.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“