3-fázová připojovací svorkovnice do zdi

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Achab

#16 Příspěvek od Achab »

Jak už bylo řečeno při řešení případné pojistné události je rozhodující předpis výrobce. Zmíněný citát který jsem uvedl je přímo z návodu sporáku MORA. Výslovně se zde píše o "připojení spotřebiče přes spínací zařízení atd, dále hlavní vypínač" - čili nikoliv vypínání celého vedení.

Zvlášť v případech kdy není známo jaký typ spotřebiče bude nakonec připojen je vhodné dát přívod preventivně přes vypínač. Vypínač má být pokud možno na přiměřeně přístupném místě - v úzké skříňce za definitivně namontovanou linkou kolikrát skoro není možné zapojení nebo oprava. V malém prostoru novodobých vypínačů a svorkovnic je možná pouze malá rezerva vodičů a zapojování je většinou na dolámání prstů. V případě sestavy trouba - deska o celkovém příkonu kolem 15kW s vodiči 4mm² to může být zvlášť zážitek. A domnívám se že sporákovka se rozhodně nedá s tím třípólovým Tangem srovnávat z hlediska spolehlivosti a životnosti.

Ani zařízení po rekonstrukci často není v detailech plně vyhovující podle všech požadavků i když montáž provedla firma. Obvykle rekonstrukce "za pochodu" bez projektu. Spíš jsem toho viděl dost zfušovaného jak odborně tak řemeslně. Pokud taková firma dodává i revizi tak projde snad všechno...
TAKJAN

#17 Příspěvek od TAKJAN »

Já teda když takovou věc spravuju, mám rád vypínač v dohledu. Ale sporákovky skoro nikdo nedává.
MiraSt

#18 Příspěvek od MiraSt »

Dělám to stejně jako Ekkar. Používám třípólový spínač do Tango s doutnavkou. Šňůrku nedávám; kabel se dá do husara zatáhnout dobře. V krabici dávám na kabel proti vytržení desítku podložku kterou ohnu. Takhle připojuji sporáky. Kabel bílý, ohebný H05VV-F i pro varné desky.
Celeron

#19 Příspěvek od Celeron »

A jak dlouho to Tango zapojuješ? To je snad ještě strašnější práce než bylo zapojování asi 50 ks průchozích zásuvek na jedný akci v sádrokartónový půdní vestavbě penziónu, kde blbej projektant naprojektoval 3Cx4. Tvrdil, že mu tak vyšlo oteplení pro 16A v izolační vatě... Dnes by to snad ani nešlo realizovat, víte někdo, zda se do nástrkových zásuvek dá strčit větší průřez než 2,5 mm?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
MiraSt

#20 Příspěvek od MiraSt »

Mě čas u takové práce nehoní. Cca 15 minut i s dutinkami. Používám to proto, že to pasuje do vícenásobných rámečků a dobře to na obkladech vypadá.
Celeron

#21 Příspěvek od Celeron »

Já myslím na vstupní straně CY. 5x 2,5 tam ještě nějak nacpeš, ale už jsem viděl projekty s 5x4.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Achab

#22 Příspěvek od Achab »

Dávám zásadně sporákovku a pokud možno na přístupné místo. Když už musí být za linkou tak kvůli manipulaci do nejbližší větší skříňky i za cenu delšího kabelu. Pokud je skrytá tak ani estetika nebrání použít typ 25A ktreý je z hlediska připojení a spolehlivosti bezproblémový. V nouzi se vejdou i 2 kabely pro desku a troubu (trubka P23).
MiraSt

#23 Příspěvek od MiraSt »

Celeron píše:Já myslím na vstupní straně CY. 5x 2,5 tam ještě nějak nacpeš, ale už jsem viděl projekty s 5x4.
2,5 běžně a snadno. Se čtyřkou jsem se ještě nesetkal. Krabice vždy KP hluboká.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“