Náhrada LCD displeje za OLED

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Nikeed12

Náhrada LCD displeje za OLED

#1 Příspěvek od Nikeed12 »

Zdravím, koupil jsem si 2x16 OLED displej s tím, že ho nahradim v multimetr s AVR ze stránek
http://elfly.pl/multimetr/multimetr_en_DIP.htm
Vše fungovalo ale po nějaké době (den dva) mi začal displej pomalu blbnout, ukazoval z části nesmysly až odešel úplně a ani se nerozsvítí, s LCD funguje multimetr normálně.
Další OLED displej jsem měl zapojeny v nepajivem poli jen s procesorem a hrál jsem si s displejem, měl jsem to napojené na programátor a zobrazoval jsem na něm nějaké věci a nesmysly, že začátku to fungovalo krásně, ale asi po cca 15tem přeprogramovani mi zase začal displej blbnout a z části ukazovat nesmysly a opět s normálním LCD to fungovalo naprosto v pořádku, Nevíte čím by to mohlo být? To jsou ty OLED tak nespolehlivé, nebo jsem je nějakým způsobem musel zničit já? Nemáte někdo podobné zkušenosti?

Displej jsem objednával tady tenhle http://www.soselectronic.cz/?str=371&artnum=161186&name=winstar-weh001602alpp5n00001#tabs-2
Michal22

#2 Příspěvek od Michal22 »

Nemám s tímto zkušenosti, ale napadá mě, zda jsou piny 3, 15 a 16 u toho OLED displeje opravdu nezapojeny? Pro jistotu bych od nich odpojil příslušné signály z desky (Vo, L+, L-).
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Nikeed12

#3 Příspěvek od Nikeed12 »

Piny 15 a 16 byly určitě odpojeny, pin 3 mě bohužel napadlo odpojit až jak byl displej zničeny.

Edit: Vzpomněl jsem si že v zapojení v nepajivem poli jsme měl pin 3 v luftě, takže v tom taky problém nebude, něco málo jsem hledal a četl, někdo říká že není řadič ws0010 kompatibilní s HDD4770, i když mě to chvíli fungovalo, tak mě napadá jestli není třeba jiné časování pro oled displej smrtící?
Neniu

#4 Příspěvek od Neniu »

Moje zkušenost říká, že OLED displej produkuje docela slušné rušení a v podobném zapojení jako tobě mi také zlobil a občas šel a občas nešel. Stačilo oddělit napájení displeje LC článkem a všechno funguje dobře.

Také je potřeba počítat s dobrým resetem řadiče displeje, pokud napětí nespadne na nulu, a nebo nabíhá pomalu, tak se řadič nezresetuje dobře a pak se tváří, jako že je po něm. Ze začátku mne také mátlo to, že na rozdíl od LCD modulu se na OLED po připojení napájení nerozsvítí "obdélníčky" v horním řádku.

Po všech těchto peripetiích mi OLED funguje dobře a dělá mi radost v měřáku v laboratorním zdroji.
Jsem na cestě k šípku.
Nikeed12

#5 Příspěvek od Nikeed12 »

Jakým způsobem jsi zajistil správný reset řadiče? Vypadá to na můj problém.
Neniu

#6 Příspěvek od Neniu »

Rychlý náběh napětí po jeho zapnutí a také je potřeba při opětovném zapínání počkat až se po vypnutí napájecí napětí dostane na nulu, tedy na nějaké, vnitřně nastavené, minimum, ale to neznám. Potom to začalo chodit dobře. Pozor ale na to rušení, z řadiče se skutečně šířilo všelicos a rušilo mi to AD převodník.
Jsem na cestě k šípku.
Jirka
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Jirka »

U PIC jsem to dělal takhle. Trochu to pozdrží reset, než se napětí ustálí. V jedný konstrukci jsem měl podobný problém.
Přílohy
reset_proc.png
(2.56 KiB) Staženo 107 x
Neniu

#8 Příspěvek od Neniu »

Také možnost, prostě chvilku počkat, než se řadič vzpamatuje. Škoda, že mne to také nenapadlo napsat, teďka budeš za chytrého ty :)
Jsem na cestě k šípku.
FHonza

#9 Příspěvek od FHonza »

A co použít TL7705 ? Ten je přímo pro to určený. Stojí pár korun.
gepard

#10 Příspěvek od gepard »

Zdravím,
zakoupil jsem OLED displeje WEH001602ALPP5N00001 u ECOMu a porovnal jsem konfigurace řadiče u zakoupených displejů s článkem zde. Vypadá to, že se jedná o konfig. paralelní Motorola 6800 - viz. foto níže. Jen propojka "JCS" není použita vůbec. Další poměrně zajímavé info je např. zde. Zkoušel je již někdo?? Došel někdo dál při zkouškách?
Viz. taktéž vlákno na EB zde.
Přílohy
Detail konfigurace zakoupeného OLED.jpg
(95.07 KiB) Staženo 92 x
konfigurace OLED.jpg
(101.93 KiB) Staženo 79 x
-- Gepard --
gepard

#11 Příspěvek od gepard »

Další info - viz. zde.
-- Gepard --
Odpovědět