Mosfet zesilovač
Moderátor: Moderátoři
- jef111
- Kontaktovat uživatele:
Tak asi máš špatně navrženou desku, no. To že stejnosměrně všechno sedí ještě neznamená, že s tím střídavé napětí nemůže zahýbat. Třeba ji vyfoť a dej ji sem, nebo lépe převeď návrh DPS do bitmapy a uploadni jej.
Pokud máš výstup blízko vstupu, zákonitě z toho bude krásný oscilátor, bohužel na nedefinované frekvenci
Než začneš něco dělat, je dobré se někde inspirovat, nejlépe osvědčeným továrním výrobkem.
www.sigmaphon.cz
-Tranzistor T3, ktorý má za úlohu stabilizáciu kľudového prúdu musí byť tepelne spojený s koncovými tranzistormi, to znamená pripevnený na chladiči, čo najbližšie pri T5, T6.
- Zapojenie neobsahuje ochranu proti skratu na výstupe, takže ak takýto skrat náhodou pri vybudení zosiľňovača nastane, "odídu" koncové tranzistory.
-Vstupné tranzistory T1, T2 sú na napätie Uce=65V. Ak zosiľňovač napájaš +-50V, tak na tranzistoroch je 100V!!
- jef111
- Kontaktovat uživatele:
Velmi podobně zapojený vstupní stupeň jsem měl nedávno u jednoho zesilovače který jsem oživoval kamarádovi. Stačilo jen abych měl výstup (kromě umělé zátěže) zapojený na sluchátka a sluchátka měl na uších. Jen jsem se přiblížil rukou vstupního vazebního kondenzátoru a zesilovač se rozkmital. A to nebylo zdaleka tak těsné umístění jak máš Ty.
Robin111 má pravdu, ten T3 musíš připevnit také na chladič, jinak bude zapojení teplotně nestabilní. Ochranu proti výst. zkratu bych vyřešil pojistkou v napájení, není to ideální řešení ale v mnoha továrních výrobcích se to taky používá. A ty vstupní tranzistory MUSÍŠ dát pro větší napětí, alespoň těch 100V! A tu desku bys měl předělat, jinak to nikdy dobře fungovat nebude.
www.sigmaphon.cz
A aký je ďaľší postup? Budeš ďalej pracovať na tomto zapojení, alebo ideš do niečoho iného?Destroyer píše:tak jo díky lidi za rady ! to sem opravdu netušil
Ak ti môžem poradiť, tak si sprav zosilňovač s klasickými bipolárnymi tranzistormi (napr.: MJ15003/15004) a mosfetom IRF sa vyhol, pretože nie sú príliš vhodné na audio aplikácie.
Dobrý zosiľnovač je napríklad DPA220 (100W/4Ohm) od Pavla Dudka (AR5/1992), ale nie je tam plošný spoj.Destroyer píše:a nemáte někdo schéma na nějakej jednoduchej zesilovač s bipolárama ?? do toho bych šel. Tady to sem začal dělat protože to bylo hodně jednoduchý zapojení tak kdybyse někdo poslal odkaz na nějakou pěknou stránečku se zesíkem tak min.100W tak bych byl taky rád. Díky
Alebo v PE11/2002 zosiľňovač Leach Amp (200W/4Ohm).
Jinak jak jsem psal uz vyse,"mrkni na www.czechaudio.com ,stahni pdf casopisu "Audio Amatér" ,je tam V-MOS-60 ,urcite lepsi alternativa nez ten zesik na svetu-elektro." Ma aspon ocharnu proti zkratu,tepelnemu pretizeni.Mam ho hotov,slape jak hodinky,s IRF630. KF470 jsem nesehnal,misto nej jsem dal bezne dostupny BF472 jak mi radil na jinem foru sam pan Dudek.Ostatni soucastky nejsou problem,vse je sehnatelne.
díky