jaký koaxiální kabel ?

Vše co se týká satelitní techniky a dekodérů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
radioelectrum

jaký koaxiální kabel ?

#1 Příspěvek od radioelectrum »

V rámci přestavby rodinného domku budu předělávat celý satelitní systém.
jaký mi doporučujete koaxiální kabel. Část bude i venku.

Koupit se středem z vodiče, nebo licny ? Vím že licna se blbě dává do F konektoru, ale když se pocínuje konec tak to jde. Jde mi jak o nízký útlum tak také o dlouhou životnost. Kvůli úspoře pár korun na m nechci kupovat pseudoměděný co se známému po 2 letech úplně rozpadl. Naštěstí to byl kabel co si ho sám koupil, já jej pouze připojil.

Je možné vést v jednom husím krku jak SAT tak i Ethernet ? Nebudou se navzájem rušit ? na jednom místě by se mi to hodilo.
lumca

#2 Příspěvek od lumca »

Do vnějšího prostředí použij buď Nordix CM 401PE (vnější průměr 5,1mm)nebo Nordix 407PE (vnější průměr 6,9mm a oba jsou celomděné), oba mají černou vnější izolaci a na vnitřní rozvody pak Nordix 401 nebo 407Cu (celoměděný) s bílou vnější izolací. tyto koax. kabely jsou jedny z nejlepších a výrobce garantuje (při dodržení montážních pokynů) stálost parametrů 15 let! Dodává je firma TIPA z Opavy (tímto nechci dělat reklamu, nejsem s touto firmou v jakémkoliv personálním nebo majetkovém vztahu).
radioelectrum

#3 Příspěvek od radioelectrum »

To asi bude ono.
A nevíte někdo jestli se dá vést v jednom husím krku spolu s internetem. jestli se neboudou navzájem rušit. Přeci jenom to opletení není 100% jako tomu bývalo kdysi u zelených koaxů.
lumca

#4 Příspěvek od lumca »

Ne asi, ale určitě! Samozřejmě, že se to dá a běžně to na spoustě objektů bez problémů funguje. Pokud chceš mít 100% jistotu, použij stíněný i ethernetový kabel. Ovšem ty koaxy, které jsem doporučil mají dvojí stínění, opletení (poměrně husté) a i Cu fólii, takže stínění je u nich na vysokém stupni v porovnání s různými noname čínskými "pakoaxy"!
Achab

#5 Příspěvek od Achab »

Kratší souběh pokud se mu nelze vyhnout a jsou použity kvalitní kabely za běžných okolností většinou nevadí. Doma mám SAT+TV a Ethernet v jedné trubce asi 5m, dokonce částečně v blízkosti vedení 230V pro přímotop. Kabely jsou běžné RG, UTP nestíněný a funguje to bez problémů přes 10 let.
radioelectrum

#6 Příspěvek od radioelectrum »

děkuji všem za rady
fredis

#7 Příspěvek od fredis »

Belden to taky jistí :wink: . h121 nebo h125.
Rotor rotuje a stator stagnuje...
lumca

#8 Příspěvek od lumca »

Belden? A proč? Jsi jejich dealer? Doporučení už dostal a to na velmi kvalitní koaxy! Nordix je špička (a to nejsem dealer), která přesahuje Belden o stovky procent! Belden mě nikdy o svých mechanických a elektrických vlastnostech nepřesvědčil! :twisted: :twisted: :twisted:
fredis

#9 Příspěvek od fredis »

Nejsem žádný jejich dealer! :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: Tebe třeba ne, ale Belden přesvědčil mnoho jiných, co se tím živí už desítky let :wink: . A používají je na rozvody STA, satelitů u individuálních montáží atd. Možná je to tím, že nejsou dealeři Nordixu :lol: :lol: . Můžu mu snad doporučit co chci a o čem vím že je dobré, ne-li přímo výborné. Nebo se mám příště ptát jestli a co můžu napsat? :roll:
lumca

#10 Příspěvek od lumca »

Já a dealer Nordixu? Chápu, že Belden je svým "způsobem" populární mezi montážníky, ale to je z jiných důvodů než jsou jeho parametry. Asi oba víme vo co gou, že. :D
fredis

#11 Příspěvek od fredis »

Nevím co myslíš tím svým způsobem. Neživím se tím, ani nemám přehled o cenách. Ale parametrově je minimálně srovnatelný a kdyby to byl nějaký fake, tak ho asi anténáři používat nebudou. Vnitřní a vnější provedení je taky, cena příznivá. Ať si tam dá co uzná za vhodné :wink: .
Kvicala_r

#12 Příspěvek od Kvicala_r »

Taky nevím, v čem je Lumčo ten Nordix lepší? Já jsem H121/H125/H126 používal 4 roky co by anténář a neměl sem nikdy problém. Nordix sem bral jen 50R na wifinu, takže srovnání v 75R nemám.
Nemusel sem nikdy měnit a i kdžy ležel na slunku spoustu let, nikdy se mi sám neoloupal, což se o všech typech říct nedá.
Pokud bude o tolik lepší, rád přejdu i když teď dělám anténařinu jen velmi okrajově po známých.
Achab

#13 Příspěvek od Achab »

Většina délky kabelu je stejně ve vnitřním rozvodu, venku obvykle minimum takže odolnost proti vlivům prostředí nemusí být až tak kritická. Třeba u jednoduchých instalací typu anténa u okna - TV za zdí nemají drobné rozdíly v parametrech kabelů význam. Místní montážník na takové instalace používá běžné kabely typu RG.
fredis

#14 Příspěvek od fredis »

Kvicala_r píše:Taky nevím, v čem je Lumčo ten Nordix lepší? Já jsem H121/H125/H126 používal 4 roky co by anténář a neměl sem nikdy problém. Nordix sem bral jen 50R na wifinu, takže srovnání v 75R nemám.
Nemusel sem nikdy měnit a i kdžy ležel na slunku spoustu let, nikdy se mi sám neoloupal, což se o všech typech říct nedá.
Pokud bude o tolik lepší, rád přejdu i když teď dělám anténařinu jen velmi okrajově po známých.

To už se asi nikdy nedozvíme.. :cry: :lol: :lol:
weed_smoker

#15 Příspěvek od weed_smoker »

BELDEN

Mam nataženej ten jejich "QUAD-SHIELD TYPE 1C18 CONTROLNET CABLE" a šlo po tom posílat všecko(FM,TV,DVB-T a experimentálně měřákem i DVB-S) se signálem takovym,jakej lez ze slučovače,antény nebo i videa(experimentovalo se s kabelem porůznu,snese i DC640V a AC230V/2A :D).Jde teda blbě oholit,trochu pak v tom místě lepí a je docela tvrdej,bo má střední drát poměděnou ocel(signál jde po povrchu,tak naco plnej ve mědi).
Kolik stojí,nevim,byl to 25m "odřezek" ze stavby vyhozenej v kovošrotu.
Osobně bych šel do zelenýho (spíš ten tmavší vojenskej než světlej),když to má jít venkem(jde hlavně o mráz).
Odpovědět

Zpět na „Satelitní technika a dekódování“