Atmel řady 51
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Stejně jsem to sem zavlekl já, ale snažím se jen upozorňovat na terminologii, nic víc.
Samozřejmě odmítám nějak "nutit" uživatele EB používat přesné výrazy, jsme na Bastlírně - třeba termín "rezistor" místo "odpor", protože je to svým způsobem taky blbost (název v.s. fyzikální veličina), ale je dobrý to vědět kvůli šťouralům...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Jinak považuju za nesmyslné se dohadovat,který jazyk je lepší a který horší- všechno má svoje + i - a každý programátor to má taky jinak naučené a zažité.
Jirka
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ale například v rámci "časové kompatibility" - t.j. kvůli kritickému časování, které je třeba základem celého programu - stejně nemůžeš přejít na obecně vyšší programovací jazyk. Navíc bys to musel celý napsat znovu a ztratil by jsi zpětnou kompatibiltu.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Navíc přepisovat odladěných 20 až 30 tisíc řádků v JSA (samozřejmě počet je včetně komentářů) do C je dost časově náročný.
Ale do hlavy to neleze a neleze a protože se tím neživím a živit nebudu (k programování jednočipů jsem se dostal až v padesáti), schází i dostatečně silná motivace.
Možná by pomohl občasný pokec s někým znalým, ale děti pracují na jiných úrovních, vnuk ještě ani nemluví a manželka se se mnou o programování jednočipů prostě nebaví
Jirka
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Pokud je to procesor typu BIOS - t.j. nějaké řízení konkrétní desky, pak je (alespoň podle mě) JSA/ASM výhodnější.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
jiriS píše:...manželka se se mnou o programování jednočipů prostě nebaví...
Ale baví. Jde o bitovou komunikaci, ani o tom neví. Uvaří, neuvaří, bude sex či nebude - a jak do toho zavleče jednoduché podmínky, pořád jsi ještě v JSA....
K tomu hlídat několik dalších stavů, reakce na ně, na tlačítka.
Dostatečně blbuvzdorný atd..
Jediná rozumná cesta byla v 10ms intervalech opakovaně měřit, kontrolovat, reagovat; každý proces se musí dělit podle fáze, ve které se zrovna nachází tak, aby byl správně přerušený nebo dokončený a přitom jen s omezeným přiděleným časem...
Nedokážu si představit, jak by to v C bylo možné časovat, leda nějakou tou kombinací, zároveň ale musí programátor C-čko dokonale zvládat.
Jirka
- weed_smoker
AVR by to měly mít podobně,ale je potřeba mít seznam podporovanejch instrukcí a mapu registrů,případně paměti.
U PICu mi to přišlo takový docela masakrální,skoro jako Assembler pro x86.
Se starym AS51.exe AVR asi nenaprogramuju,ale prej existuje podobnej soft i na novější MCU x51 a Atmel,akorát si nevzpomenu na název.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
A hlavně mají bootloader, dají se programovat přes UART, takže se píchne kabel do mašiny a dá se dělat pokusy se softem. Přeprogramování je věc pár vteřin, a lze i použít přímé ovládání pinů.
Ja je pouzivam na veci typu inkrementalni snimace, krokove motory apod, proste tam kde je potreba jasne definovane casovani a rychle reakce. Samozrejme "pomale" veci typu zobrazovani, ovladani, databaze... je lepsi psat v C. Vcelku nemam problem nacpat do stroje i vice MCU a propojit je napr. pomoci uartu. Delam vetsinou prototypy, takze cena HW nehraje roli. Na 51 se mi libi takovy pohodovy assembler, kdysi jsem delal nejakou vec s extremne nizkou spotrebou na PICu, to byly galeje