Horkovzdušná trouba MORA 524

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
trubicka

Horkovzdušná trouba MORA 524

#1 Příspěvek od trubicka »

Podědila jsem tři trouby MORA 524, pečou však čím dál více nerovnoměrně. Tu, u které mi to přišlo nejhorší jsem dala do servisu. Sdělili mi však, že kruhové těleso i ventilátor jsou v pořádku, a že nic jiného nemůže mít na kvalitu pečení vliv.
Je tomu opravdu tak? Je mi divné, že se to za poslední měsíce viditelně zhoršuje a přitom servis tvrdí že jsou OK.
Nemáte s tím někdo zkušenost? Nemám popátrat ještě po nějaké jiné závadě, např. regulátor, čidlo?
Nenapadá Vás v čem ještě může být problém?
p32

#2 Příspěvek od p32 »

Tak na to běž selským rozumem. Změř odběr celé trouby, změř odpor tělesa, proměř kontakty na přechodové odpory atd. atd.
Zaky

#3 Příspěvek od Zaky »

Ještě před jakýmkoli měřením bych zkusil u studené trouby na chviličku zapnout (cca 5 sekund), hned vypnout a opatrně !!! sáhnout na topná tělesa, jestli hřejí a také zkontrolovat, jestli se volně točí ventilátor a taky, jestli těsní dveře, kdyby mezi nimi byla mezera jako vrata, může teplý vzduch foukat ven.
Co znamená nerovnoměrné pečení, tedy kde peče moc a kde málo?
trubicka

#4 Příspěvek od trubicka »

To proměření zkusím domluvit s taťkou.
Těleso normálně hřeje, ventilátor běží, dle servisu je v pořádku i ta vrtulka, že není nijak poškozená.

K tomu nerovnoměrnému pečení... peču trubičky ve dvou řadách na plechu

Ze všeho nejdřív je vyběhlá a zabarvená přední polovina trubiček v přední části plechu u dvířek ale v tom stejném momentě je zadní část plechu u ventilátoru úplně syrová a vypadá úplně stejně jako když jsem to dala do trouby.
V tuto chvíli tedy otočím plechy o 180 st. a peču dál, po chvilce se začnou připalovat krajní trubičky na bocích plechů ale trubičky ve střední části jsou stále ještě nepropečené a tak musím postupně odebírat od krajů a dopékat zbytek...
Toto mi to dělá, když peču na 3 plechy, u čtyřech plechů to už je úplně katastrofa (a ještě před Vánoci jsem pekla jenom po 4 plechách a bylo to celkem OK)

Jelikož se to prokazatelně horší, tak si říkám, že to v něčem musí být.
V servisu ale tvrdí, že je vše OK a že prý trouba asi dosloužila... že prý staří lidé taky umírají a vypadají přitom relativně zdravě .....
Jodr

#5 Příspěvek od Jodr »

Špatné těsnění nebo nedoléhající dvířka.
Jen blbec se učí svými chybami opakovaně....
p32

#6 Příspěvek od p32 »

To je fakt pravda. Umírají i staří lidi v osmdesáti, co furt kouřili a chlastali, ale taky i nekuřáci a nealkoholici ve dvou nebo třech letech.
Určitě bych provedl tu kontrolu jak psal Zaky (na 10 sekund zapnout, vypnout a opatrně zkontrolovat, kde a jak to hřeje) a potom poměřit a nejlépe i na těch druhých a porovnat údaje.
MetalGod

#7 Příspěvek od MetalGod »

Nenasává někde ten větrák chladnej vzduch z vnějšku? Jestli tam ten luft necirguluje, ale proudí zezadu skrz netěsnící dvířka ven, tak vzadu, kde se mísí ohřátej luft z vnitřku se studeným z vnějšku, to bude píct málo.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
p32

#8 Příspěvek od p32 »

K tomu by mohla stačit zapálená cigareta nebo dýmovnice. :wink:
kejki

#9 Příspěvek od kejki »

Já bych ještě dodal plechy by měly být s dírami pro cirkulaci vzduchu, ale i tak si myslím, že 4 jsou moc.
certifik

#10 Příspěvek od certifik »

Zavada je sposobena prilis vysokou teplotou.
Najskôr zniz teplotu pecenia o 10-15 C
Ak nepomoze bude vadny termostat.
Ak tam je stare QR riadenie teploty tak je urcite vadne.
Staci vymenit za klasicky termostat kapilarny.
Kremik

#11 Příspěvek od Kremik »

Závada se projevuje na všech třech troubách současně? Pak je asi něco jinak mimo ty trouby.
kejki

#12 Příspěvek od kejki »

Je to horkovzdušná trouba s kapilárním termostatem a za poslední měsíc se mohla změnit vlhkost díky skončení "zimy". Nebo se opálily termostaty a hůř rozepínají.
Je v té troubě(troubách) rozváděcí plech http://www.expos.cz/nahradni-dily/mora/ ... adeci.html a původní hodnota topení 2kW? Je funkční profuk dveřmi?
BOBOBO

#13 Příspěvek od BOBOBO »

Také jsem pro netěsná dvířka a vysokou teplotu . Jinak máma vždycky plechy v troubách otáčela .
Hifista

#14 Příspěvek od Hifista »

Měli jsme přes 20 let horkovzdušnou troubu Mora (typ už nevím) a za celou dobu jsem musel pouze několikrát promazat ložiska motoru ventilátoru, jiné závady nebyly. Nevěděl jsem co pro mazání optimálně použít, tak jsem to dělal silikonovou vazelínou.
Jinak pekla zcela perfektně stejnoměrně i když tam byly 3 plechy současně. Při výměně kuchyňské linky byla nahrazena novou troubou Baumatic a ta je proti původní troubě Mora šmejd. Jednak je vnitřní prostor o něco menší a hlavně nepeče stejnoměrně jako stará Mora, na kterou nyní manželka se slzou v oku vzpomíná.
kejki

#15 Příspěvek od kejki »

Jestli měla ventilační mřížky dole i nahoře, tak je to tahle.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“