Lednice Ardo FDP28-A, kompresor se většinou nerozběhne
Moderátor: Moderátoři
Lednice Ardo FDP28-A, kompresor se většinou nerozběhne
byl jsem pozván švagrem k jejich lednici Ardo (koupena 1993 nebo 1997 - nebylo na paragonu jasně čitelné). Závada. Kompresor se nerozbíhá, jen vrčí a během chvilky se přehřeje. Prý pomáhá do lednice bouchnout. Protože kompresory lednic neznám, chtěl bych poprosit místní znalce o vysvětlení, co je to za modul viz. fotky. To černý odhaduji na tepelnou pojistku ale ten disk? Za studena žádná kapacita, odpor asi 24Ohm a když jsem to změřil teplé (po vybavení tepelné pojistky), tak to mělo odpor 20Ohm.
Rozběhové relé jsem nenašel, takže to asi bude právě toto, ale ta odporová závislost na teplotě mě k tomu nějak nesedí.
Děkuji za vysvětlení.
- Přílohy
-
Stitek.jpg- (210.77 KiB) Staženo 162 x
-
Modul 04.jpg- (227.71 KiB) Staženo 153 x
-
Modul 03.jpg- (282.36 KiB) Staženo 181 x
-
Modul 02.jpg- (271.44 KiB) Staženo 184 x
-
Modul 01.jpg- (273.1 KiB) Staženo 252 x
Jestli chceš kompresor otestovat, tak jo zapoj přímo na 230V a vývod zapojený přes termistor připoj přes spínač (nebo něco podobného - jestli se na to cítíš, tak to můžeš zkratovat šroubovákem), který při startu na 1-3 sekundy stiskneš - nasimuluješ ten termistor.
tiez som riesil u svokry svojho casu tento problem. To co je na fotke ma aj nejaky specialny nazov (ale si nespomeniem teraz). Ked zajdes do servisu chladiarenskej techniky tak chladiari zvyknu mat toto v sufliku. (rozneho mechanickeho prevedenia) Mne dali zo 4ks, a po vymene problem rozbehu zmizol.
A este mozno jeden postreh - doma nam chladnicka vydavala pri chode taky cudny kvilivy zvuk (myslel som ze to bude na vymenu kompresora), ale privolany chladiar vypustil system (a hned videl, ze kompresor ok, ked nesiel do odporu, hned isiel tichucko), odsal takou vyvevou obsah, vymenil filter, a znova naplnil (65eur) a chladnicka ide ako nova.
(ked kompresor musi tlacit do odporu - priupchateho systemu, asi mu to nerobi dlhodobo dobre) ... Fero