Ptal jsem se již na foru Elektrika, ale má otázka nebyla dostatečná a tak téma ani neotevřeli proto žádám o radu vás a snad pochodím lépe
Řeším zapojení termostatu a topné rohože s ochr. opletením v koupelně. Je správně spojit opletení pouze s ochraným pospojením (CY 4) a vodič PE s termostatem, nebo v krabici pod termostatem spojit vše dohromady, tedy: opletení, pospojení (CY 4) i termostat s PE? A jak to případně nejlépe udělat? neboť do svorky termostatu to rozhodně nenacpu, tak snad leda čokoládkou.
Na webu jsem hledal, mají tam sice návod k mému termostatu (tedy alespoň podle označení) jinak vypadá jinak a vzadu má oproti tomu v návodu i svorku zemnící.
No nevím co tam bude mít výrobce nicméně já když jsem jí dával do koupelny spojil jsem opletení přidanou čokoládou s PE a topení mám přes kombinovanej jistič http://proudove-chranice.heureka.cz/eat ... 03-286429/ Podle mě to ani jinak zapojovat nemá smysl
Fíčko je v koupelně samozřejmé spíš mi šlo o to jestli napojit opletení na pospojení ŽZ 4mm a termostat zvlášt na vodič PE a nebo to propojit vše dohromady.
Jestli máš pro koupelnu použit chránič , tak to opletení musíš spojit každopádně s PE.
Doporučuje se udělat ukončení vývodů podobných zařízení , mimo prostor kde jsou používány.
Například za zdí prostoru .
Vyloučí se oxidace vodičů ze vzniklého vlhka.
Většinou se to ukončí v instalační krabici KU68 (nebo co kdo používá) se svorkovnicí.
No a potom si můžeš vybrat jak to zapojíš.
Jestli jeden vodič spojit s PE + N opletení a druhý na fázi.
Ale u rohoží doporučuji ten chránič!
Naposledy upravil(a) kovar dne 21 dub 2016, 22:03, celkem upraveno 1 x.
Asi jsi neměl projekt:-))) Vždy spojit s PE a samozřejmě s pospojovacím vodičem . Jinak to pospojení maličko postrádá smysl. Je to zařízení na které se může dostat neb. dotyk. napětí? Je. Takže spojit.
dj_rizek: A já myslel, že to opletení je podél celého topného kabelu a nahrazuje ochranou vodivou rohož, která se jinak dávala (nebo měla dávat)nad topení v koupelnách...
Ono to dnes s tím pospojováním v koupelně je všeljaký. Není v podstatě spojovat co. Odpady plast, voda plast, okno plast, vana plast, umyvadlo plast zárubeň a dveře dříví. V normě se mluví něco o velkých vodivých plochách ale nemám ji u sebe abych citoval přesně. Ale vím že kovová zárubeň dveří se za velkou vodivou plochu nepovažuje. Takže tu CY4 nemáš mezi čím natahat.
Ani elektrický žebřík připojený přes zásuvku (celkem velká kovová věc) nemá svorku na pospojení a je jen připojenej k PE zásuvky přes průřez 1,5mm2. Jo a ty nástrkový dnešní zásuvky, do nich se ani CY 4 nenarve.
Fenix Jeseník, výrobce topných rohoží doporučuje spojit opletení s PE přívodu do termostatu a toť vše. No a samozřejmě chránič. Ale spousta termostatů už dnes ani PE svorku nemá, takže čokoláda za termostat.
Já tam radši CY 4 dávám mezi krabici termostatu a vývod rohože a PE zásuvky pro žebřík a pak na centál. Ještě žádnej revizák k tomu neměl připomínku.
Pokud je topnej kabel opletenej, tak není Kari potřeba. Stejně to bylo na dvě věci, přívod na Kari je často po pár letech uhnilej.
Jo a bacha, stále platí, že pokud je v podlaze gula, tak nesmí být elektrická podlahovka.