kokun píše:stasek píše:Naopak, se zájmem jsem si prohlídl všechny videa, ale měl bych strach při vsypávání drátů do drážek statoru, protože horní ostrá hrana není izolovaná. Každopádně to bude piplačka.radovanhlavacek píše:no, na tohle jsme právě používali ty delší okraje....ty vytvořily ochranu hrany statorové drážky.
Co s tím v případě Uček, je na uváděném videu v úvodu, kdy do drážek strkají pomocné papírky. Obdobně je to popsáno v knize..
...
V letech 1960-62 jsem se v MEZu Vsetín učil elektromechanikem. V rámci praxe jsme se mj. učili i převíjet el-motory - samože jen pár kousků.
Ještě hned po vyučení jsem sám převinul mému tátovi motor k cirkuli (cca 5kW).
Od té doby jsem se k tomu nikdy nedostal.
Přesto si ještě něco z toho pamatuju (jaký div - i přes "toho němce"):
Někdy se "spodní Účko" dělá tak, že boční stěny se nechají vyšší než je výška drážky - právě proto, aby se při vsypávání vinutí neodíral smaltdrát o plechy.
Po vsypání všech cívek se pak "převýšené bočnice Úček" seřízly a přehnuly (nad vinutí) do drážek. Pak nebylo třeba žádných "horních Úček". Drážky se pak uzavřely vsunutím dřevěných-bukových (příp. gumoidových, texgumoidových, anebo sklotextitových) uzavírajících lišt. Ty se specielně frézovaly na jednoúčelové mašině, z desek patřičné tloušťky!
Pokud se "spodní Účko" dělalo bez převýšení drážek, tak se při vsypávání konkretní drážky použily pomocné "prešpánové" (hnědá izol. lepenka) vložky, které se po vsypání vinutí vyndaly a použily pro následující drážku!
Videa z YT jsem zatím nezhlédl.
Takhle jak to povídáš, mi něco říká, že děda měl nastříhané pásky z textitu a ty tam zašupoval, místo špalíků. Pro můj případ bude jednodušší ty Učka..