Odstránenie drobného blikania z RGB PWM dimmera na LED páse

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
feri2303

Odstránenie drobného blikania z RGB PWM dimmera na LED páse

#1 Příspěvek od feri2303 »

Ahojte,

prosím o radu či ako amatér uvažujem správne :?: :

Bude načrtnutá schéma robiť to čo potrebujem, či je to celé zle? Schéma zachycuje paralelné zapojenie rôznych dĺžok LED pásov na jednom kanáli, prípadne zapojenie 10mm LED.

...pre dcérku som na hranie vyrobil drevenú hraciu dosku a jeden z modulov ktorý som si zmyslel že tam musí byť je LED pásik ovládaný 3-kanálovým stmievačom s PWM reguláciou z ebay: http://www.ebay.com/itm/12-24V-3X3A-Dim ... XQiNdRb6ky. Výsledok môjho snaženia vidíte na fotke. Nad dimmerom je pre každý kanál 10mm indikačná LED, nad tým jeden segment LED pásu, úplne hore odrazené svetlo od podsvietenia LED pásu (cca 2,5m). Modul slúži na hranie - učenie jemnej motoriky u malých detí + učenie akým spôsobom sa zmiešavajú RGB farby.

Síce všetko funguje ako má, ale rád by som to mal dokonalé, takže chcem doladiť nasledovné veci:

1. rád by som vyfiltroval drobné blikanie ktoré pravdepodobne generuje PWM dimmer. Okometricky odhadujem frekvenciu okolo 60 Hz (bežný človek to nebude vnímať, ja to vidím...) Predpokladám na každú vetvu pridanie kondenzátora 16V/680uF viď schéma.
2. Potrebujem znížiť max. jas led pásiku, predpokladám použitie 5W rezistorov, cca 15Ω.

LED pás je na 12V, aktuálne je tam použitý zdroj MW GS60A12, uvažujem nad niečim slabším, napr. MW APV-25-12. Celkový odber je cca 300-400 mA/kanál, celkovo cca 950mA. Každý elektrický modul na doske má vlastnú poistku na vstupe.
Přílohy
DSC_0159.JPG
modul
(97.17 KiB) Staženo 112 x
DSC_0161.JPG
Schéma
(225.67 KiB) Staženo 127 x
procesor

#2 Příspěvek od procesor »

Prezraď nám frekvenciu PWM toho zázraku z ebay. Predpokladám, že bude nad 1kHz a potom je tvoja snaha čosi filtrovať jalová, ba škodlivá.
feri2303

#3 Příspěvek od feri2303 »

procesor:
Ako amatér nemám čím frekvenciu zmerať.
Na blikanie mám citlivé oči, za čias sklenených monitorov som už letmým pohľadom vedel určiť či má nastavených 60Hz, 75Hz, 85Hz, 100Hz...
Na rozdiel od iných rozoznám že projektor je DLP (vidím dúhu), že všetkými vychvaľované Dell monitory majú podivnú polarizačnú fóliu lebo tam tiež vidím dúhu.
A najväčšia pecka že mi domov nesmie plazmový televízor, lebo som nevidel taký čo nebliká,... tým netvrdím že taký neexistuje

Preto riešim blikanie led pásu, ja na to oči citlivé mám. Dcéra mi to v tomto veku nepovie a oči jej ničiť nechcem. Skúšal som rôzne dimmery, aj arduinom cez výkonové tranzistory LED pásy ovládať a vždy mi LED pás v nejakom režime bliká.

Tak vás priatelia prosím o radu, či moja amatérska schéma bude fungovať, prípadne aký rezistor mám dať pred kondenzátor.

Ďakujem :wink:
MetalGod

#4 Příspěvek od MetalGod »

Ten RC, co je paralelně k odporu s páskem se symbolem žárovky, je jako k čemu?
Kundík - elyt dej paralelně přímo k tomu pásku (za odpor), kapacitu zvol pro začátek třeba 100µF (může stačit míň, záleží na odběru pásku), ale bacha na napětí a polaritu. Diodu ani Boucherota (nebo na co tam ten RC je) nepotřebuješ.
Přílohy
sch.png
(41.88 KiB) Staženo 135 x
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
feri2303

#5 Příspěvek od feri2303 »

MetalGod: Ďakujem za reakciu.
Trošku som upravil schému, aby to bolo zreteľnejšie čo mi ide :)

Uvažujem o zapojení jedného kanálu, napr. červenej. Z tohto kanálu urobím odbočku na LED pás (pásy) a na indikačnú 10mm LED. Aby sa kondenzátory na jednotlivých odbočkách neovplyvňovali - dlhé nabíjanie, vybíjanie, preťažovanie malého kondenzátora pred 10mm LED a podobne, oddelil som odbočky diodami.

Na pôvodnej schéme som uvažoval zapojiť odpor aj pred LED pás aj pred kondenzátor. Viedla ma k tomu myšlienka že po pripojení na sieť sa najprv nabije kondenzátor až potom sa rozsvieti LED pás. Keď dám aj pred kondenzátor vhodný rezistor, tak sa LED pás rozsvieti hneď a kondenzátor sa popri tom pomaly nabíja. Druhá vec je či potom ešte bude kondenzátor stíhať filtrovať...

Čo sa kapacity kondenzátora týka, na odbočku s 2,5m LED pásom by podľa jednoduchého vzorca čo som tu na fóre našiel mal použiť pre 300mA prúd na červenom kanáli kapacitu cca 680uF
Přílohy
DSC_0162.JPG
(264.77 KiB) Staženo 117 x
MetalGod

#6 Příspěvek od MetalGod »

No nebudou se rozsvěcet okamžitě, jistej náběh to může mít (záleží na předřadným odporu).
Kundík s odporem v sérii je k ničemu, jak se bude pomalu nabíjet, tak logicky se bude i pomalu vybíjet, a to omezeným proudem. Bude se to chovat jako elyt s vysokým ESR.
Diody jsou taky k ničemu, sice nepustěj nic zpátky, ale proč by neměly? Ničemu to nevadí. Stejně, když použiješ pro stejný pásy stejný filtrační kundíky, bude se to chovat, když pomineme úbytek na diodě, stejně, jako by ty diody nebyly.
680µF se mi zdá moc, takhle - buďto to mihotat skoro nebude, ale bude tam velká setrvačnost, nebo to mihotat bude, ovšem s nízkou setrvačností. Zvol kompromis.

Jedinou možností, ale to asi nedáš, je změna pracovní frekvence. Na tomhle krámu to asi nepůjde, tak jedině tímhle regulátorem krmit RC integrátor, jenž poslouží jako převodník střída > napětí, tím pak řídit vlastní napěťově řízenej PWM regulátor, pracující na frekvenci alespoň o řád vyšší.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
feri2303

#7 Příspěvek od feri2303 »

Ďakujem ešte raz za cenné rady.
Poskúšam rôzne hodnoty kondenzátorov v rozsahu 100-680uF a uvidím ako sa mi chovanie bude páčiť.

RC integrátor je výborný nápad. S týmto dimmerom to nemá zmysel riešiť, ale s Arduinom určite ano. Arduino má na PWM výstupoch 0,5 alebo 1kHz a keďže mám úchylku na plynulé lineárne rozsväcovanie a stmievanie už od nuly, tak to v budúcnosti skúsim využiť :)
Odpovědět

Zpět na „Poradna“