DCF budík a nesprávně nastavený čas
Moderátor: Moderátoři
Problém je že se špatně synchronizuje hodina, ale minuty ukazuje vždy správně. Co si o tom myslíte. Nějaké rušení?
Tenhle budík je jednoduchý. Má akorát nějaký ukazatel signálu, který svítí stejně pořád snad i kdyby byl přijatý signál špatný a při synchronizaci bliká. A jinak to ukazuje jen hodiny a minuty. Mám ho již několik let na stejném místě u okna, protože jedině tam byl vždy dostatečný signál. Anténka je v něm na plocho a míří cca od jihu k severu. Což je jak jsem četl správná poloha.
Je fakt že mi asi před dvěma týdny spadl a musel jsem spravovat anténku.
Oprava spočívala jen znovu lepení feritu mezi platové držáky.
Dráty byly však v pořádku. Jen byly drátky k anténě víc pomuchlané a přetočené, tak jsem je narovnal. Mohl by mít vliv wifi signál na rušení ?
Ty drátky jsou dlouhé kolem 4 cm, takže by mohly klidně sbírat pásmo 2400Mz. Router mám nedaleko. Ale otázka jestli by to ovlivnilo takhle DCF signál.
minuta - správně hodina - špatně
A ještě taková věc s tou feritovou anténkou. Feritový válec má ze dvou stran sražené hrany, takže není kulatý. Neví někdo jak mají být natočeny ty ořezané hrany.
- Artaban001
Druhá možnosť je taká, že sa nájdu vtipní jedinci, ktorí si nahrajú DCF kód a o niekoľko hodín ho odvysielajú, netreba ani príliš veľký výkon na to, aby sa zblbli hodiny v pár desiatok kilometrovom okruhu. Rozprával mi o tom kedysi jeden nemenovaný rádioamatér, ktorý to aj úspešne vyskúšal. A niektorí iní, nudiaci sa ľudia dokonca vymysleli "Time manipulator", http://endorphino.de/projects/electroni ... ex_en.html ktorým si môžu nastaviť ľubovoľný dátum a čas a 50-timi Wattmi ho poslať do sveta...
A pochybuju, že by na to někdo z dnešních "hlídačů rádiového spektra" přišel... ti už nejsou, co dřív!
Nápad záludný (až zhovadilý, vzhledem k problémům, jaké tím lze způsobit), ale z pohledu bastlířského pěkná a práce.
Ale zpět k tématu - jestli budík stále zlobí, jde použít jen známá IT metoda opravy - vystoupit/nastoupit - tj. vyndat baterku a po minutě vrátit... třeba se umravní.
Mira_A píše:...Problém je že se špatně synchronizuje hodina, ale minuty ukazuje vždy správně. Co si o tom myslíte. Nějaké rušení?... Je fakt že mi asi před dvěma týdny spadl a musel jsem spravovat anténku. Oprava spočívala jen znovu lepení feritu mezi platové držáky.... Mohl by mít vliv wifi signál na rušení ? Ty drátky jsou dlouhé kolem 4 cm, takže by mohly klidně sbírat pásmo 2400Mz. ...
A cívka se ti po tom feritu neposunula? Je to dost ostře laděné, i nepatrný posuv způsobí pokles úrovně signálu a překmity v detekovaném signálu.
Jestli navíc na tom feritu jsou nějaké sešikmené plošky, i jejich poloha vůči cívce a okolí může hrát roli. Slušelo by to doladit na maximální úroveň.
Pokud jde o pásmo 2400 MHz, toho bych se nebál: sice pro ně vinutí cívky představuje takřka nekonečnou impedanci, ale ladicí kapacita to spolehlivě zkratuje. O případu, kdy by parazitní vlastnosti kondenzátoru a kolem něho zapojeného hardware způsobily vznik rezonančního obvodu laděného zrovna na 2,4 GHz, jsem ani neslyšel, natož, abych ho zažil.
Cívka se asi nepohla je přilepená impregnací a je na kulaté podložce. Ta anténka se po pádu akorát v budíku utrhla s plastových zarážek. Teď zrovna ukazuje správně. Je to Moller takže celkem kvalita. Občas se to i předtím zblblo, ale to jednou do roka. Blbé je, že ten budík je udělaný na zacvaknutí, tím se špatně rozdělává.
Tak drátky jsem zakroutil. A anténku pootočil jinak. Zatím ukazuje správně.
Jen by mě zajímalo jak ta anténka má být natočená pokud ten ferit není válec, ale má skosené proti sobě asi 20% po celé délce z bočního profilu.
Na fotkách z jiných zařízení co jsem hledal na NETu mi přijde, že je všude ten ferit kruhový.
...............................
- Přílohy
-
ferit.jpg- (19.55 KiB) Staženo 125 x
- Artaban001
Napřed se nastaví vteřiny, pak hodiny a pak minuty. Elektronika nějak hlídá "šprušličky" těch hlídaných kol pomocí optické závory (je vidět na fotkách)
Mám zjištěno, že LED bliká v rytmu kroků hlavního, nebo vteřinového motorku. (detektorem IR ověřeno)
- Přílohy
-
IMG_20160405_223416.jpg- Kolečka minut a hodin. "příčky" jsou tak nestejnoměrné kvůli snímání polohy optozávorou.
- (113.35 KiB) Staženo 149 x
-
IMG_20160405_223302.jpg- Vlastní strojek. "Loukoťový" kola jsou prosvětlovány shora LED diodou a vespod snímány fotodiodou. LED a snímací prvek na sebe "vidí" přes tenoučký štěrbiny v případě, že mezi nimi není žádná příčka žádného ze dvou koleček.
- (97.07 KiB) Staženo 119 x
-
IMG_20160405_223114.jpg- Vlastní strojek je demontován a uprostřed desky je vidět fotodioda závory a tlačítka
- (78.11 KiB) Staženo 113 x
-
IMG_20160405_222755.jpg- Nalevo je vidět svislá cívka krokového motorku (lavet), dole vodorovně je anténa na příjem signálu. Strojek je částečně rozebrán
- (88.11 KiB) Staženo 134 x
-
IMG_20160405_222051.jpg- Pod tou textilní samolepkou se nachází infra LED. Tlačítky lze přepnout strojek do normálního módu a pak ručně nastavit čas, nastavit pásmo a nebo nucený příjem DCF (návod již nemám)
- (115.67 KiB) Staženo 128 x
- Artaban001
Na poslední fotce je elektronika hodin. Podle popisu plošného spoje si lze ledasco odvodit. Samotná elektronika je navržena i pro druhý motorek na nezávislý pohon vteřin. Poloha se snímá stejným způsobem, pomocí stejného, ale vteřinového kolečka na sestavě s těma dvěma. V případě synchronizace se "nuluje" jako první.
Jinak strojek pozná jen výchozí polohu ruček a stavy, kdy se k ní blíží.. Všechno na 12h
- Přílohy
-
IMG_20160405_223935.jpg- (110.19 KiB) Staženo 128 x
http://www.vlahova.cz/cs/digitalni-budi ... 852-1.html
http://www.vlahova.cz/cs/budiky-jvd/dig ... a-baterii/
Ten velký displej je hezký, ale přežije tak jeden pád na zem.
Někdy snad bude recenze.
- Přílohy
-
Casio DQD-70B-2EF pic01.jpg- (199.17 KiB) Staženo 100 x
-
Casio DQD-70B-2EF pic02.jpg- (252.92 KiB) Staženo 141 x