DCF budík a nesprávně nastavený čas

Bezdrátová pojítka, vysílací a přijímací technika, diskuze o VF technice, zařízeních a konstrukcích, konstrukce a parametry antén

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Zaky

#16 Příspěvek od Zaky »

Hodiny se sice nesprávně nastavit nemůžou, ony to ale nevědí, tak se klidně nesprávně nastaví :-) Je to prostě fakt, taky jsem si myslel, že se nesprávně nastavit nemůžou, ale skutečnost mě již několikrát přesvědčila, že se nesprávně skutečně nastavit můžou, a to různé kusy. To, že je přenos s paritou a příjem by se měl asi pro jistotu i opakovat ještě neznamená, že je to taky správně implementováno.
mi-ro

#17 Příspěvek od mi-ro »

Ono je to trochu slovíčkaření, pro mě pokud ukazují hodiny nesprávný čas, NEJSOU SPRÁVNĚ SYNCHRONIZOVANÉ a odůvodňujte si to jak chcete.
..to bude jen ňákej odpůrek
Mira_A

#18 Příspěvek od Mira_A »

Tak časovým pásmem to není. Problém mám v posledních dnech. Hodina se správně nenastavuje i v 5 ráno se nastaví třeba i na 19. Hodinu to ukazuje jak se zlíbí.
Problém je že se špatně synchronizuje hodina, ale minuty ukazuje vždy správně. Co si o tom myslíte. Nějaké rušení?
Tenhle budík je jednoduchý. Má akorát nějaký ukazatel signálu, který svítí stejně pořád snad i kdyby byl přijatý signál špatný a při synchronizaci bliká. A jinak to ukazuje jen hodiny a minuty. Mám ho již několik let na stejném místě u okna, protože jedině tam byl vždy dostatečný signál. Anténka je v něm na plocho a míří cca od jihu k severu. Což je jak jsem četl správná poloha.

Je fakt že mi asi před dvěma týdny spadl a musel jsem spravovat anténku.
Oprava spočívala jen znovu lepení feritu mezi platové držáky.
Dráty byly však v pořádku. Jen byly drátky k anténě víc pomuchlané a přetočené, tak jsem je narovnal. Mohl by mít vliv wifi signál na rušení ?
Ty drátky jsou dlouhé kolem 4 cm, takže by mohly klidně sbírat pásmo 2400Mz. Router mám nedaleko. Ale otázka jestli by to ovlivnilo takhle DCF signál.
minuta - správně hodina - špatně

A ještě taková věc s tou feritovou anténkou. Feritový válec má ze dvou stran sražené hrany, takže není kulatý. Neví někdo jak mají být natočeny ty ořezané hrany.
Hydrawerk

#19 Příspěvek od Hydrawerk »

Ty tvoje hodiny jsou asi vadné. Ten můj budík JVD RB300 se občas taky nezasynchronizuje, takže zhasne příslušný symbol. Ale ví o tom. Čas zůstane správný. Možná ujetý o pár sekund, pokud vůbec teda. Nějaké to zabezpečení paritou je u mě implementováno správně.
Artaban001

#20 Příspěvek od Artaban001 »

Mám tu dvoje DCF hodiny s ručkama a i ty mají nastavení časovýho pásma (vzadu na strojku jsou 3 tlačítka)
Hydrawerk

#21 Příspěvek od Hydrawerk »

Bydlím víceméně na kopci ve v 7. patře. Kdoví, jaký příjem by byl někde v údolí v malém domku s plechovou střechou.
helios

#22 Příspěvek od helios »

Mne sa pred viacerými rokmi v meste stávalo to isté, dcf hodiny naraz ukazovali čas o niekoľko hodín posunutý, minúty a sekundy boli správne. Takto ukazovali až do nočnej synchronizácie, kedy sa čas nastavil správne. Mám zato, že sú dve možnosti, prečo sa to stáva. Prvá je tá, že niekedy môže byť signál DCF slabší a nestačí na správne dekódovanie príjímačom. Vtedy sa môže stať, že prijímač hľadá najbližší použiteľný signál (niektoré moduly prijímačov poznajú aj iné vysielače, napr. TDF - https://en.wikipedia.org/wiki/TDF_time_signal , prípadne WWVB - https://en.wikipedia.org/wiki/WWVB čo bude asi menej pravdepodobné, nie však nemožné). Atmosferické podmienky šírenia sú niekedy nevypočítateľné.
Druhá možnosť je taká, že sa nájdu vtipní jedinci, ktorí si nahrajú DCF kód a o niekoľko hodín ho odvysielajú, netreba ani príliš veľký výkon na to, aby sa zblbli hodiny v pár desiatok kilometrovom okruhu. Rozprával mi o tom kedysi jeden nemenovaný rádioamatér, ktorý to aj úspešne vyskúšal. A niektorí iní, nudiaci sa ľudia dokonca vymysleli "Time manipulator", http://endorphino.de/projects/electroni ... ex_en.html ktorým si môžu nastaviť ľubovoľný dátum a čas a 50-timi Wattmi ho poslať do sveta... 8O
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
sis2

#23 Příspěvek od sis2 »

Používá na konci TDA2006 a za filtrem uvádí 6 W ... ale vyzářit to na 77,5 kHz není jednoduché. Avšak i s nepřizpůsobenou anténou to asi - vzhledem ke slabé úrovni DCF v našich končinách - může opravdu udělat pěkný bordel v širokém okolí a originální DCF-ku převálcovat a časové info přepsat.
A pochybuju, že by na to někdo z dnešních "hlídačů rádiového spektra" přišel... ti už nejsou, co dřív!
Nápad záludný (až zhovadilý, vzhledem k problémům, jaké tím lze způsobit), ale z pohledu bastlířského pěkná a práce.

Ale zpět k tématu - jestli budík stále zlobí, jde použít jen známá IT metoda opravy - vystoupit/nastoupit - tj. vyndat baterku a po minutě vrátit... třeba se umravní.
mi-ro

#24 Příspěvek od mi-ro »

Přijde mi to trochu úchylný věnovat tolik času, práce, rozumu a materiálu na to, abych někomu v okolí rozhodil budíka? Ale z pohledu čistě konstrukčního, zajímavá a pěkná práce.
..to bude jen ňákej odpůrek
Hill
Administrátor

#25 Příspěvek od Hill »

Mira_A píše:...Problém je že se špatně synchronizuje hodina, ale minuty ukazuje vždy správně. Co si o tom myslíte. Nějaké rušení?... Je fakt že mi asi před dvěma týdny spadl a musel jsem spravovat anténku. Oprava spočívala jen znovu lepení feritu mezi platové držáky.... Mohl by mít vliv wifi signál na rušení ? Ty drátky jsou dlouhé kolem 4 cm, takže by mohly klidně sbírat pásmo 2400Mz. ...

A cívka se ti po tom feritu neposunula? Je to dost ostře laděné, i nepatrný posuv způsobí pokles úrovně signálu a překmity v detekovaném signálu.
Jestli navíc na tom feritu jsou nějaké sešikmené plošky, i jejich poloha vůči cívce a okolí může hrát roli. Slušelo by to doladit na maximální úroveň.
Pokud jde o pásmo 2400 MHz, toho bych se nebál: sice pro ně vinutí cívky představuje takřka nekonečnou impedanci, ale ladicí kapacita to spolehlivě zkratuje. O případu, kdy by parazitní vlastnosti kondenzátoru a kolem něho zapojeného hardware způsobily vznik rezonančního obvodu laděného zrovna na 2,4 GHz, jsem ani neslyšel, natož, abych ho zažil.
Mira_A

#26 Příspěvek od Mira_A »

Baterku jsem vydělával. Synchronizovalo se to ve středu správně, ale pak po pár hodinách to ukazovalo zase posunuté hodiny.
Cívka se asi nepohla je přilepená impregnací a je na kulaté podložce. Ta anténka se po pádu akorát v budíku utrhla s plastových zarážek. Teď zrovna ukazuje správně. Je to Moller takže celkem kvalita. Občas se to i předtím zblblo, ale to jednou do roka. Blbé je, že ten budík je udělaný na zacvaknutí, tím se špatně rozdělává.

Tak drátky jsem zakroutil. A anténku pootočil jinak. Zatím ukazuje správně.
Jen by mě zajímalo jak ta anténka má být natočená pokud ten ferit není válec, ale má skosené proti sobě asi 20% po celé délce z bočního profilu.
Na fotkách z jiných zařízení co jsem hledal na NETu mi přijde, že je všude ten ferit kruhový.

...............................
Přílohy
ferit.jpg
(19.55 KiB) Staženo 125 x
Artaban001

#27 Příspěvek od Artaban001 »

prováděl jsem pitvu jednoho typu DCF analogových hodin. Modely ze vteřinovkou mají krokový motor navíc na vteřinovku a snímaný kolo vteřin se nachází na společné hřídeli s těma zbývajícíma.
Napřed se nastaví vteřiny, pak hodiny a pak minuty. Elektronika nějak hlídá "šprušličky" těch hlídaných kol pomocí optické závory (je vidět na fotkách)
Mám zjištěno, že LED bliká v rytmu kroků hlavního, nebo vteřinového motorku. (detektorem IR ověřeno)
Přílohy
IMG_20160405_223416.jpg
Kolečka minut a hodin. "příčky" jsou tak nestejnoměrné kvůli snímání polohy optozávorou.
(113.35 KiB) Staženo 149 x
IMG_20160405_223302.jpg
Vlastní strojek. "Loukoťový" kola jsou prosvětlovány shora LED diodou a vespod snímány fotodiodou. LED a snímací prvek na sebe "vidí" přes tenoučký štěrbiny v případě, že mezi nimi není žádná příčka žádného ze dvou koleček.
(97.07 KiB) Staženo 119 x
IMG_20160405_223114.jpg
Vlastní strojek je demontován a uprostřed desky je vidět fotodioda závory a tlačítka
(78.11 KiB) Staženo 113 x
IMG_20160405_222755.jpg
Nalevo je vidět svislá cívka krokového motorku (lavet), dole vodorovně je anténa na příjem signálu. Strojek je částečně rozebrán
(88.11 KiB) Staženo 134 x
IMG_20160405_222051.jpg
Pod tou textilní samolepkou se nachází infra LED. Tlačítky lze přepnout strojek do normálního módu a pak ručně nastavit čas, nastavit pásmo a nebo nucený příjem DCF (návod již nemám)
(115.67 KiB) Staženo 128 x
Artaban001

#28 Příspěvek od Artaban001 »

Pokračování:
Na poslední fotce je elektronika hodin. Podle popisu plošného spoje si lze ledasco odvodit. Samotná elektronika je navržena i pro druhý motorek na nezávislý pohon vteřin. Poloha se snímá stejným způsobem, pomocí stejného, ale vteřinového kolečka na sestavě s těma dvěma. V případě synchronizace se "nuluje" jako první.
Jinak strojek pozná jen výchozí polohu ruček a stavy, kdy se k ní blíží.. Všechno na 12h
Přílohy
IMG_20160405_223935.jpg
(110.19 KiB) Staženo 128 x
Mira_A

#29 Příspěvek od Mira_A »

No já už mám digitální s LCD displejem. Takže co jsem drátky od cívky zakroutil do sebe (asi 4cm délka), že připomínají kroucení zvonkového drátu jdou hodiny na skoro na vteřinu přesně s mobilem, co mě ráno budí a ten se nastavuje z GSM sítě. Asi to rušení muselo dle mě pocházet z pásma 2.4GHz. Nebo si fakt někdo v okolí hrál, což mi přijde dosti nepravděpodobné.
Hydrawerk

#30 Příspěvek od Hydrawerk »

Tak už je budík doma. Příjem signálu je spolehlivý. Je to fakt zamýšleno jako budík. Pokud chcete spíše stolní hodiny s velkým displejem, které nepadají z postele na zem, tak si kupte něco jinýho za levnější peníze a ani vám nebude vadit, že to má nevhodně umístěná tlačítka, třeba zezadu.
http://www.vlahova.cz/cs/digitalni-budi ... 852-1.html
http://www.vlahova.cz/cs/budiky-jvd/dig ... a-baterii/
Ten velký displej je hezký, ale přežije tak jeden pád na zem.

Někdy snad bude recenze.
Přílohy
Casio DQD-70B-2EF pic01.jpg
(199.17 KiB) Staženo 100 x
Casio DQD-70B-2EF pic02.jpg
(252.92 KiB) Staženo 141 x
Odpovědět

Zpět na „Bezdrátová technika a technologie, VF technika“