Kompresor LIDL Parkside PKO 270 B2, spálený stator

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
BOBOBO

#61 Příspěvek od BOBOBO »

Jenom vedle Labara jsou rusáci , ale to nic neznamená . Dnes ani na veletrhu v Brně tkanou bavlněnou neuvidíš . Sám jsem je tam několikrát hledal . Nějaké kusovky pro sebe . Oficiálně neexistuje něco takto koupit . Až se mně jeden zástupce slitoval a dal mi klubko přímo z výstavky . Ale také nějaký novodobý materiál . Dříve byly tkanice tkané přímo na šíři . To už dnes neuvidíš . Prostě namotají roli a rozříznou ji . Určitě je cena několikanásobně nižší . Ale také zde šla technologie dopředa a tyto "staré" materiály se již v podstatě nepoužívají . Zkus si dát k nim dotaz na jedno , dvě kolečka úzce tkané ...
kokun

#62 Příspěvek od kokun »

Jj - je to všechno možné, já se o to nikdy nezajímal.
Jak jsem už psal, svůj poslední motor jsem převíjel před víc jak 50-ti lety - a to ještě ve fabrice. Platil jsem pouze materiál (vlastně jen ten Cu drát). A protože to bylo na elektroúdržbě (tam se jeden člověk zabýval jenom převíjením motorů), tak drobnosti jsem měl grátis - dobře jsem se s ním znal. :wink:
Honza - kokúň

#63 Příspěvek od vrky »

Kdybych neměnil chlebodárce tak bych ti nějaké tkanice poslal. V textilce se to používalo na poutka k utěrkám.
radovanhlavacek

#64 Příspěvek od radovanhlavacek »

chlapi moc díky, já tkanice mám.. horší je Cu drát. Sem změřil přesně mikrometrem to co mám a toho co mám hodně není ten co potřebuju...čili zpátky k původnímu vinutí a sháním intenzivně původní tloušťky. Teď jde o prachy, za které dráty seženu.
V příloze přikládám mírný pokrok v postupu a to vložení papírových izolací do statoru...manželka mi pomáhala stříhat..:) míry sem vzal z původních plastových. Žádná nádhera to není, ale myslím, že to bude použitelné. Postup byl dle videí, co jsem uváděl. Pro zaoblení izolace sem používal vařečku.
Přílohy
P_20160504_212543.jpg
(242.38 KiB) Staženo 54 x
radovanhlavacek

#65 Příspěvek od radovanhlavacek »

BOBOBO píše:Jenom vedle Labara jsou rusáci , ale to nic neznamená . Dnes ani na veletrhu v Brně tkanou bavlněnou neuvidíš . Sám jsem je tam několikrát hledal . Nějaké kusovky pro sebe . Oficiálně neexistuje něco takto koupit . Až se mně jeden zástupce slitoval a dal mi klubko přímo z výstavky . Ale také nějaký novodobý materiál . Dříve byly tkanice tkané přímo na šíři . To už dnes neuvidíš . Prostě namotají roli a rozříznou ji . Určitě je cena několikanásobně nižší . Ale také zde šla technologie dopředa a tyto "staré" materiály se již v podstatě nepoužívají . Zkus si dát k nim dotaz na jedno , dvě kolečka úzce tkané ...

Shodou okolností mi babička minulý týden koupila ještě bavlněnou...čili mám obě.
BOBOBO

#66 Příspěvek od BOBOBO »

musíš rozlišovat stuhu , ty se nyní dělají a tkanici pro vinutí . Jestli pošleš adresu , tak ti kousek pošlu , jen ukázku !
radovanhlavacek

#67 Příspěvek od radovanhlavacek »

To co mám staré nebyla stuha..to byla skutečná tkanice na vinutí. Tu tehdá děda také odkoupil z TESLY na vinutí motoru a také jsme ji používali na vyvazování vinutí. Velice pevná. Vydržela pečení statoru v troubě, puštěné na plné pecky.To co mi teď koupila babička je bavlněná tkanice, velice pevná. Je silnější než ta z TESLY.
Moc díky, vážím si nabídky, nebude potřeba...
Mám tam malý zbyteček 1,2mm drátu. Znovu zkusím přeměřit oka a udělám soustředné trny na navíjení. Opět sem pak dám foto..
Jako zdroj drátu mám určitě TME.EU a nebo také, švagr mi poptává v jedné firmě, kde dělají vinutí traf (on pro ně řeší IT). Čekám co mi švagr řekne za cenu....
BOBOBO

#68 Příspěvek od BOBOBO »

Ale jestli máš zbytky drátu , tak bych to nějak zkombinoval . To je potom hodíš do šrotu ? Já většinu věcí , jak v elektrice , tak i v mechanice , dělám z toho , co dům dal . Vždyť když to shoří , tak to shoří . Normálně bych to namotal , neimpregnoval a spustil . Pokud by to fungovalo , dal bych to teprve impregnovat . Kdyby to nevyšlo , budeš mít alespoň praxi pro zhotovení supr případných vinutí z nového drahého drátu . Pokud již máš šablony a víš jak nejrychleji nasypat , budeš potom do 3 hodin hotov .
radovanhlavacek

#69 Příspěvek od radovanhlavacek »

musel bych dle tabulky dát na hlavní vinutí, 4 filární vinutí...nemám tak silnej čistej průřez drátu, jak sem zjistil dle mikrometru. Dále bych ještě musel udělat 3 pomocné špulky na navinutí drátu nebo je někde zapůjčit. Na pomocné vinutí by mi současný matroš již nestačil. Ještě počkám co sežene švagr za cenu a dle toho se rozhodnu...
Pokračovat budu asi až o víkendu výrobou trnů.
stasek

#70 Příspěvek od stasek »

Tak pak poreferuj, sleduju to jak detektivku a fandím ti.
radovanhlavacek

#71 Příspěvek od radovanhlavacek »

Jako fakt promiňte, že to má charakter detektivky...to sem nechtěl...
V pondělí mi švagr má přivézt 3 špulky drátu.. mám si odmotat potřebnou délku. Z rozdílu hmotností mi řeknou cenu. Prý to nebude nic brutálního, ale nějak zapomněl kolik..., prý v řádu stovek korun. Jednu špulku s 1,18mm na hlavní vinutí a dvě na pomocné - bifilární vinutí 0,8mm. Risknu to a prachy obětuju. Už sem v životě přišel o víc...
Pokud se povede, o víkendu sem pověsím fotky navíjecího zařízení i obou trojtrnů.
Atlan

#72 Příspěvek od Atlan »

Neslo by po vysustruzeni nejakych dielov tam osadit3f motor a bol by pokoj?
danhard

#73 Příspěvek od danhard »

Je to číré šílenství, převíjel jsem před 30-ti léty asi 500W 3F motor drátem 0,5mm a úplně mi to stačilo :) a to můžu říct, že drátem od 0,2 do 0,7 se to dělá relativně dobře.
radovanhlavacek

#74 Příspěvek od radovanhlavacek »

Atlan píše:Neslo by po vysustruzeni nejakych dielov tam osadit3f motor a bol by pokoj?

šlo...mám dokonce přírubový motor 2,2kW 3F.Ale to by nebylo ono..:) Třeba to tak skončí také :)
radovanhlavacek

#75 Příspěvek od radovanhlavacek »

Tak sem trošku zase pohnul s kládou... Dal sem do kupy soustředné trny a oprášil dědovu navíječku. Počítadlo je z TESLA Pardubice obchodu..:), dědova vrtačka je bez regulace, proto ten podomácku udělaný regulátor, šlapka vypůjčená od babičky, ze šicího stroje. Vše je z 90. let (mimo trnů pochopitelně)..., tak jsme to s dědou používali na převíjení motorů z automatek. Dále pak dřevěná kolečka pro kontrolu minimální díry ve vinutí (d=69,5mm). To je dle videa...
Ještě jsem přeměřoval rozměry kostřiček a malinko sem je upravil:
1) 70x115mm
2) 90x125mm
3) 120x135mm
4) 150x145mm
Zda to bude OK nevím...to uvidíme...
Kostřičky jsou dělané ze staré překližky a sololitu. otvory jsou vrézované...
Dalo to děsný práce...čas se holt nedá počítat. Asi nejhorší byl úklid frézy a soustruhu a vlastně dílny od prachu...:)
Přílohy
P_20160508_223856.jpg
(239.31 KiB) Staženo 53 x
P_20160508_223624.jpg
(186.93 KiB) Staženo 54 x
P_20160508_223550.jpg
(286.87 KiB) Staženo 56 x
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“