Čas na internetu

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Čas na internetu

#1 Příspěvek od Celeron »

Potřeboval jsem na něčem nastavit přesnej čas a tak jsem kouknul na http://www.presnycas.cz/ Proti PC to ukazovalo o 7 sekund pozadu. Tak jsem v nastavení času W7 dal aktualizaci přes time.windows a čas se trochu "sblížil" na 4 sekundy pozadu. Nojo ale stejně když koukám na čas na ČT1 tak je zase jinej. No že je časovej posun v různých datových sítích jsem věděl ale tolik? Tak mě napadlo, že snad GPS navigace by měla mít zcela přesnej čas a to na celým světě, jinak by nemohla fungovat. Samozřejmě, proti všemu ostatnímu jde zase o pár sekund jinak...
Tak kde je tedy pravda s přesným časem? :roll:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Ked chces mat presny cas, tak zabudni na nejake weby a tiez na Windows - ta synchronizacia tam je hracka, lebo to podporuje len SNTP - opyta sa NTP servera na cas a ten nastavi. Oproti tomu skutocny NTP klient udrzuje cas synchronizovany so serverom, pripadne viacerymi servermi. Samozrejme si mozes cas synchronizovat s GPS aj sam, staci pripojit vhodny prijimac a nastavit ntpd.

Cas v televizii bol presny naposledy pri analogovom vysielani.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Habesan »

Implicitně očekávám, že NTP zohledňuje také dobu, po kterou šel paket s dotazem na server, a dobu, po kterou šel paket s odpovědí zpátky.

A mimochodem GPS (Navstar) započítává také Dopplerův jev, jinak by ukazovala blbě.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Ano, NTP klient sa snazi kompenzovat cas prenosu.
Zaky

#5 Příspěvek od Zaky »

Když použiji nastavení času přes synchronizaci ve Windows, tak čas sedí s DCF hodinami na sekundu přesně, takže bych řekl, že jim to chodí celkem použitelně.
gepard

#6 Příspěvek od gepard »

Jedině použít čas z time.fi.muni.cz, či přímo využít DCF z Frankfurtu - DCF77 na dlouhých vlnách s kmitočtem 77,5 kHz z vysílače v Mainflingenu (asi 24 km jihovýchodně od Frankfurtu nad Mohanem).
-- Gepard --
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od ZdenekHQ »

Z routeru to vytáhnout nejde? Tam přece ta funkce je a žádnej OS mu v cestě nestojí?
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

Zaky píše:Když použiji nastavení času přes synchronizaci ve Windows, tak čas sedí s DCF hodinami na sekundu přesně, takže bych řekl, že jim to chodí celkem použitelně.

Hmm, tak já mám rozdíl 3 sekundy. A to jsem DCF přijímač zresetoval a je to po nový synchronizaci. Z kterýho serveru wokna synchronizuješ? time.windows.com? A kdy se ti dělala synchronizace DCF? Oni si ty budíky často žijou celkem dost dlouho vlastním životem pokud je slabej signál DCF.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Achab

#9 Příspěvek od Achab »

A jak je to s přesností času v TV signálu? DVB-T mělo oproti analogu zpoždění ale čas jsem nikdy neporovnával.
xsc

#10 Příspěvek od xsc »

DVB-T má zpoždění a ještě je rozdíl mezi mpeg2 a mpeg4.
Zaky

#11 Příspěvek od Zaky »

Používám normálně time.windows.com, hodiny se synchronzují každou noc ve 4:00, mají to pevně dané a když se synchronizace nepovede, zhasne až do dalšího pokusu znak DCF na displeji. Jsou to už hodně staré hodiny od Conrada a z DCF hodin, co mám, jsou nejlepší, kraviny zatím ukázaly za těch moc let snad jen dvakrát a že by někdy nedopadla synchronizace snad ani nepamatuju. Počítač jsem synchronizoval včera večer, odchylka od DCF nebyla patrná, čili menší než 1s, dnes ráno šel PC o 3 sekundy napřed, po synchronizaci opět pod 1s.
jiriS
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od jiriS »

Přes TV na přesný čas se nelze spoléhat.
Když přepnu z jednoho přijímače STB na druhý, tak se mi přehrává stejný pořad s asi 2s zpožděním.
Jirka
Artaban001

#13 Příspěvek od Artaban001 »

V případě digitálního vysílání mám zjištěno, že i samotný televizor zpožďuje signál. Chvíli mu trvá, než přijatý program zpracuje. Záleží na typu televize a set top boxu. Bylo to zajimavý vidět u víc televiz připojených na stejnou anténu a v jedné místnosti, kde byl nastaven ten samý program.
helios

#14 Příspěvek od helios »

Áno, tá ozvena je čarovná. :lol:
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
Standa99

#15 Příspěvek od Standa99 »

Pokud jsem si mohl dlouhodobě všimnout, tak synchronizace s přednastavenými NTP servery ve Windows se často nepodaří kvůli nedostupnosti nebo to chcípne na timeout. Díky tomu se do toho může vnést i několika sekundová odchylka.
Nastavil bych něco z Česka, osobně používám Cesnet.
.
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA :D
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“