fritéza / friťák / fritovací hrnec Tefal Prissima
Moderátor: Moderátoři
fritéza / friťák / fritovací hrnec Tefal Prissima
potřeboval bych od vás poradit s opravou friťáku (konkrétně jde o Tefal Prissima, ale dotazy jsou myslím obecné). Mám to rozdělané a jak jsem se tady na fóru v jiném vlákně dočetl, friťák je zařízení celkem jednoduché. Kromě drátů a vypínače je tam jenom termostat, tepelná pojistka a samotná spirála.
Proměřil jsem ohmmetrem pojistku a nic - předpokládám, že je KO a odešla do křemíkového nebe? Chystám se koupit novou, akorát v příspěvcích jsem četl, že tepelná pojistka odchází obvykle proto, že termostat už není taky úplně v kondici - jestli chápu správně, tak rozepíná při vyšších a vyšších teplotách až pojistka postupně odejde. První moje otázka tedy zní, jestli mám rovnou kopit a vyměnit i termostat?
Druhá otázka se týká proveditelnosti. Uvnitř friťáku jsou vypínač, termostat, pojistka a spirála propojeny silnými (jednožilovými neohebnými nebo jak to popsat) neizolovanými měděnými dráty. Tyto jsou k součátkám resp k jejich konektorům napřímo zřejmě svařeny (možná tvrdá pájka?) - trafopájka nemá šanci. Předpokládám, že v prostoru pod nádobou s olejem bude "celkem hic" - tím si vysvětluju, proč výrobce nepoužil izolvané dráty a zřejmě i to, proč se svařovalo. Jak tedy u friťáků správně - myslím hlavně bezpečně - vyměnit např pojistku? Dělá se to, případně jak, bez (měkkého) pájení / letování? Nebo je (měkké) pájení bezpečné a spoj vlivem tepla nepovolí?
Předem díky za vaše příspěvky.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...