fritéza / friťák / fritovací hrnec Tefal Prissima

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
pa-vel

fritéza / friťák / fritovací hrnec Tefal Prissima

#1 Příspěvek od pa-vel »

Zdravím všechny bastlíře,
potřeboval bych od vás poradit s opravou friťáku (konkrétně jde o Tefal Prissima, ale dotazy jsou myslím obecné). Mám to rozdělané a jak jsem se tady na fóru v jiném vlákně dočetl, friťák je zařízení celkem jednoduché. Kromě drátů a vypínače je tam jenom termostat, tepelná pojistka a samotná spirála.

Proměřil jsem ohmmetrem pojistku a nic - předpokládám, že je KO a odešla do křemíkového nebe? Chystám se koupit novou, akorát v příspěvcích jsem četl, že tepelná pojistka odchází obvykle proto, že termostat už není taky úplně v kondici - jestli chápu správně, tak rozepíná při vyšších a vyšších teplotách až pojistka postupně odejde. První moje otázka tedy zní, jestli mám rovnou kopit a vyměnit i termostat?

Druhá otázka se týká proveditelnosti. Uvnitř friťáku jsou vypínač, termostat, pojistka a spirála propojeny silnými (jednožilovými neohebnými nebo jak to popsat) neizolovanými měděnými dráty. Tyto jsou k součátkám resp k jejich konektorům napřímo zřejmě svařeny (možná tvrdá pájka?) - trafopájka nemá šanci. Předpokládám, že v prostoru pod nádobou s olejem bude "celkem hic" - tím si vysvětluju, proč výrobce nepoužil izolvané dráty a zřejmě i to, proč se svařovalo. Jak tedy u friťáků správně - myslím hlavně bezpečně - vyměnit např pojistku? Dělá se to, případně jak, bez (měkkého) pájení / letování? Nebo je (měkké) pájení bezpečné a spoj vlivem tepla nepovolí?

Předem díky za vaše příspěvky.
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

Dej sem fotku a zjisti, jakou vypínací teplotu má ta pojistka.
pa-vel

#3 Příspěvek od pa-vel »

Na pojistce je vyraženo 235 °C ... to je hádám nad teplotou tání měkké pájky.

Obrázek
Michal22

#4 Příspěvek od Michal22 »

Hlavně jak jsem už od začátku předpokládal, tak ty spoje nejsou pájený, ale bodovaný (odporové sváření).
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Zaky

#5 Příspěvek od Zaky »

Máš tam ty vodiče nějak moc odstříhané, to se bude špatně opravovat. Chtělo by to opět bodovat, pájení stříbrem termostat ani pojistka asi nepřežijí. Možná by to šlo při řádném chlazení čelistmi úzkých kleští, ale výsledek je poněkud nejistý.
pa-vel

#6 Příspěvek od pa-vel »

ještě se zeptám jak je to s tím termostatem? vyměnit taky?
ohryzek36

#7 Příspěvek od ohryzek36 »

Možná ti nic jiného nezbude - sice neudáváš typ friézy, ale vypadá to na něco jako je FF100030/8D. K ní se dodává celý kit (obj. číslo SS-983977), který obsahuje jak tepelnou pojistku, tak i termostat, vypínač a dokonce i čokoládu - prohlédnout si to můžeš zde. Cenově by to mělo vycházet na cca 300Kč a mělo by se to dát sehnat v jakémkoliv servise.
pa-vel

#8 Příspěvek od pa-vel »

Tak mám informaci snad užitečnou pro ostatní, kdo se budou taky snažit opravit friťák. Od servisů jsem se dozvěděl - a nebylo to vůbec hned, že se opravdu dodává celý opravný kit, jak psal ohryzek36, tedy vypínač+termostat+pojistka. Navíc to není skladem = musí se to objednávat a celé to vyjde něco přes 4 stovky. Sice jsem původně nechtěl podporovat konzum, ale včera jsem šel a koupil jsem obdobný nový friťák za 9 stovek. Takže tak.
Zaky

#9 Příspěvek od Zaky »

Udělal bych to taky tak, starý friťák je většinou pěkný humus a vrtat se v něm je tudíž poněkud nevábné.
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Este lepsie riesenie je stary vyhodit a novy nekupovat :D
Zaky

#11 Příspěvek od Zaky »

Jak píšeš, nikdy jsme friťák neměli a nijak nám nechybí.
tornado6

#12 Příspěvek od tornado6 »

Podla fotky to vyzerá že všetky veci v tom fritaku su na autokonektory,stacilo kupit protikusy a nacvakat ich na tie droty a pospajat.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“