Dotaz na strojaře

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od forbidden »

Proč je litina problém? Nepřijde mi to až tak tvrdej materiál. Zatím jsem s ní ale nikdy nic nedělal.
Achab

#32 Příspěvek od Achab »

Tvrdost litiny je různá - záleží na složení. Odlitky mají tvrdší povrch a je obecně větší opotřebení nástrojů než u běžné oceli.
p32 píše:
Achab píše:Fréza na drážky per samozřejmě musí mít rovné čelo.

Proč si to myslíš? Fréza se přece točí a nebere čelem, ale bočním břitem. Tu drážku pak dělá s rovným dnem jaksi automaticky ...
To je sice pravda ale šikmé čelní břity se rychle otupí, v sériové výrobě se proto na drážky per tyto frézy běžně nepoužívají.
Čelní břity do "V" se hodí k najetí do slabých plechů apod. protože na menší čelní řeznou plochu stačí pro záběr podstatně menší tlak než u běžné frézy s rovným čelem.
Naposledy upravil(a) Achab dne 10 kvě 2016, 16:18, celkem upraveno 1 x.
Celeron

#33 Příspěvek od Celeron »

Tak jak to tady čtu, dělám všechno na frézce přes 10 roků špatně. No hlavně že mi to jde, neničím nástroje a to co potřebuju si vyfrézuju. :wink: Pokud bych věděl, to co tady čtu, tak bych se frézovat přímo bál. :lol: :lol: :lol:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Sandal

#34 Příspěvek od Sandal »

Ne neboj!Třeba ženský taky pečou bábovky a každá jinym způsobem a výsledek je pořád bábovka :lol:

Já třeba i frézuju na soustruhu a píchám drážky a jde to taky ikdyž ten stroj na to nejni určenej.Z nástrojema se daj dělat různý kouzla aniž by se zničili :lol:
Celeron

#35 Příspěvek od Celeron »

Sandal píše:Ne neboj!Třeba ženský taky pečou bábovky a každá jinym způsobem a výsledek je pořád bábovka :lol:

Já třeba i frézuju na soustruhu a píchám drážky a jde to taky ikdyž ten stroj na to nejni určenej.Z nástrojema se daj dělat různý kouzla aniž by se zničili :lol:

Jo, drážku pro pero do ozubenýho kola nebo řemenice vyšťouchat na soustruhu umím taky. Jo a nedávno jsem na truhlářský formátovačce soustružil a frézoval hliníkový desky. :) A šlo to.
Škoda, že tady nepíše Jova1.cz, ten dělá na obráběcích strojích věci nad kterejma i nástrojaři na penzi krouťej hlavama. :wink:
Jirka

starecd

#36 Příspěvek od starecd »

Obecně na drážku je lepší vyosené ostří, než fréza s výbrusem do V. Nepídil jsem se po nich, ale určitě někde jsou a pracuje se s nimi líp i do tvrdšího materiálu. Pokud budeš obrábět něco houževnatého, tak jsou taky dobré 3-4břité frézy. Taky určitě existují s ostřím "přes střed".
jova1
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od jova1 »

Je to dotaz na strojaře, já jsem jen garážový kutil :D
starecd

#38 Příspěvek od starecd »

No, ale zas vyfrézovat funkční ozubené kolečko, to taky není k zahození, zvlášť u mechaniky 4/19 je typický problém s převodem na šuplík. Řemenička je ze špatného plastu a rozpadá se(mnohé problémy i u Philipsáckých kazeťáků).
Celeron

#39 Příspěvek od Celeron »

jova1 píše:Je to dotaz na strojaře, já jsem jen garážový kutil :D

No, no, neschazuj se! :) Já si na ten tvůj webík jdu každou chvíli pro nějakou inspiraci. Zrovna nedávno jsem ukazoval ty tvoje solární berušky jednomu nástrojaři a ten ně řekl: "tohle na ty svý horizontce neudělám"
:lol: :lol: :lol:
Jirka

FHonza

#40 Příspěvek od FHonza »

jova1 píše:Je to dotaz na strojaře, já jsem jen garážový kutil :D

Pravidelně se koukám jak je na tom Aveling & Porter :)
Celeron

#41 Příspěvek od Celeron »

Dobrý! 8O Toho jsem si vůbec nevšiml. :oops:
Jirka

jova1
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od jova1 »

Na Avelunga zatím padá prach. Je toho tolik co by člověk chtěl dělat a nebo musí dělat, že na některé věci nezbývá bohužel čas :cry:
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od forbidden »

Mám ještě jeden dotaz na strojaře. :)
Můžu třeba tento výškoměr používat jako nádrh? Chci s ním rýsovat na hliník, plasty a jiný měkký kovy rysky. Je to na to dělaný, nebo se to může zničit?
p32

#44 Příspěvek od p32 »

S tímhle klidně. Je to vlastně upravená posuvka a když se ti ta hrana otupí, tak ji kamínkem nabrousíš. Jen nesmíš zapomenout zespoda potom srazit miniotřep. Funkce výškové posuvky zůstane zachována.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od forbidden »

OK, dík.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“