AD převodník vyšší frekvence pokles hodnoty signálu

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Wolfik

AD převodník vyšší frekvence pokles hodnoty signálu

#1 Příspěvek od Wolfik »

Je to prkotina, ale rád bych věděl, kde je příčina.

Mám sigma-delta převodník s diferenčními vstupy, na kterých mám připojený ultrapřesný symetrický referenční dc signál 2.5V.

Když má AD převodník vzorkovačku 5 SPS, tak převodník tvrdí, že naměřil 2.5016 V, což je v normě podle datasheetu zdroje reference.

Když vzorkovačku vyhulím na 2 kSPS, tak mi tato hodnota poklesne na 2.4999V, což je taky v normě.

Otázka zní, co je příčinou? Původně jsem myslel, že na vině je vnitřní vzorkovací kondenzátor a nedostatečný filtr na vstupu (33 nF diferenčně, 3,3 nF k zemi) a prostě nestíhá se mezi vzorkováním nabíjet na původní hodnotu, ale na takové frekvenci? Zdroj reference je schopen dodat 10mA a ještě má na výstupu 50 uF. Na osciloskopu jsem naměřil kulový.

Nebo je pes zakopaný jinde?
frpr666

#2 Příspěvek od frpr666 »

Mě vyšel rozdíl (U1-U2)/U1=680 ppm. Nemůže to být způsobeno šumem? Na výstupu je konstantní hodnota furt 2.4999V nebo jsou tam různé hodnoty?
Možná pomůže udělat si histogram. Taky by to chtělo fotku, čím měříš to napětí? A jak se napětí přepočítává a kolik dílků to znamená ve tvém AD převodníku?
Ono při takové přesnosti hraje roli i teplotní koeficient rezistoru. Stačí jak ti zapojení ofoukne teplý vzduch, tak se zmenší/zvětší úbytek na rezistoru...
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“