Oxidace v zrcadlovce

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
qwert29

Oxidace v zrcadlovce

#1 Příspěvek od qwert29 »

Ahoj, půjčil jsem svůj Nikon D5100 a vrátil se mi s tím, že spadl do kaluže. Nikona jsem doma rozebral, a jednu závadu (zaseklé zrcátko) odstranil. Bohužel se objevili na několika místech krycího plechu klasické koláčky oxidace (což by nevadilo) a na desce tištěných spojů lehká bílá oxidace. Jaké kroky by jste mi doporučili pro odstranění zmíněné oxidace z tištěného spoje? Pomůže Izopropylalkohol? A jak postupovat abych desku nezničil? Fotoaparát je zatím funkční, jen se bojím, aby ta oxidace do budoucna Nikona nezničila.
Dále je oxidace i na ovládacích tlačítkách, tu bych chtěl také odstranit.
Třeba už má někdo s podobnou "údržbou" Nikona nebo Canona zkušenost.
Děkuji všem za rady.
Přílohy
2.jpg
Základní deska
(246.87 KiB) Staženo 398 x
1.jpg
Základní deska
(242.31 KiB) Staženo 394 x
3.jpg
Zadní strana ovládacích tlačítek
(237.87 KiB) Staženo 383 x
4.jpg
Krycí plech - tady si myslím oxidace nevadí a stačí ji jen setřít
(235.6 KiB) Staženo 374 x
KUBO

#2 Příspěvek od KUBO »

Štetcom a izopropylalkoholom umýť všetky miesta oxidácie, ale pred tým vypájkovať záložnú batériu, čo máš pod žltou lepiacou páskou na poslednej fotografii.
„Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

A následně urazit paprče až u prdele tomu hovadu, který foťák do tý kaluže upustilo - zde je přímo ukázkovej příklad potvrzující poučku "když chceš o něco přijít, půjč to"...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
MetalGod

#4 Příspěvek od MetalGod »

Oxidace by neměla postupovat dál, ale dala by se odstranit buď mechanicky, nebo slabou redukční kyselinou (třeba kyselinou octovou, nebo naředěnou sejrovkou, s výslednou koncentrací kolem 5%).
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Sejrofkou ne, výsledný soli železa jsou po navlhnutí dál agresivní - zvolil bych fosforečnou v koncentraci několika % a výsledky neutralizovat slabou zásadou, například mejdlem - a opláchnout plus nakonzervovat.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
MetalGod

#6 Příspěvek od MetalGod »

Kde tam vemeš železo?
— Winston Churchill
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

Minimálně ten "krycí plech" na obrázku "jpg.4" je z oceli ... hnilík vypadá jinak a kromě toho ty oxidační zbytky nesou oranžový zabarvení, takhle oxiduje jen kov/slitina s obsahem Fe ...
keemo

#8 Příspěvek od keemo »

Na co asi tak byva ten popruh u techto hracek ze? :/
MetalGod

#9 Příspěvek od MetalGod »

Čistá ocel to nebude, bude to pokovený, třeba cínem, zinkem, nebo niklem.

U železa je problém v tom, že jakmile se rez neodstraní důkladně, tak bude dál postupovat. A nepomůže ani nátěr.

H₃PO₄ není špatná volba, sežene se jak ve formě odrezovače, tak třeba v čistidle na hajzly, nebo v cole (C~C, Pepsi). Dobrý ale je pak ten plech nějakým způsobem ochránit, třeba měděním, nebo by se dal použít tvrdej vosk.
— Winston Churchill
breta1

#10 Příspěvek od breta1 »

Já už bych tomu foťáku nikdy nevěřil.
Trval bych na tom, aby to hovado si ho vzalo a koupilo ti nový (třeba i s nějakou ztrátou).
qwert29

#11 Příspěvek od qwert29 »

Děkuji za rady. Bohužel je to jak píše EKKAR "když chceš o něco přijít, půjč to"...půjčil jsem Nikona kamarádce do Vietnamu protože má svého Pentaxe v servisu a já dostal pod stromeček D7100. Takže svůj foťák mám, ale tahle D5100 je srdeční záležitost, a místo prodání jsem ji nechal pro manželku (i když teď co je rozebraná přemýšlím na předělání pro IR fotografii).
KUBO děkuji za upozornění na baterku, ta mě nenapadla.
Takže desku omyji štětcem a izopropylalkoholem, a pocínovaný plech (je opravdu železný) slabou kyselinou octovou nebo fosforečnou a poté zneutralizovat mejdlem. Pak plech nějak pokovit.
Nejsem moc dobrý v chemii, tak nevíte kde sehnat pár ml té kyseliny? Klidně už i namíchanou na tu koncentraci do 5%. Není v nějakém přípravku?
rnbw

#12 Příspěvek od rnbw »

Nesral by som sa so ziadnymi kyselinami - umyl by som ten plech vodou s mydlom, pripadne este liehom, vysusil a nechal tak.
Michal22

#13 Příspěvek od Michal22 »

Pro čištění pomocí IPA je lepší kartáček na zuby než štětec. Má tvrdší vlas, tak zároveň dokáže i ty bílé oxidy mechanicky odstranit.
Na zaoxidované plechy je dobrá "tužka" s mosaznými chlupy. Kupoval jsem ji kdysi v nějakých potřebách pro hodináře.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
qwert29

#14 Příspěvek od qwert29 »

Děkuji. Ten plech udělám jak říká rnbw. Takový štětec mám doma, také ho použiju. Tak už jen objednat IPA ve spreji a jdu na to.
Michal22

#15 Příspěvek od Michal22 »

IPA ve spreji je drahý špás. Pokud někdy jezdíš do Brna, tak se stav do drogerie na Orlí ulici, tam stojí 1l IPA 150Kč.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Odpovědět

Zpět na „Fotoaparáty, kamery a jiné optické přístroje“