Oxidace v zrcadlovce
Moderátor: Moderátoři
Ještě koukám po nějaké mikropájce, tu co mám doma je hodně stará a bez regulace. Líbí se mi tahle http://aukro.cz/pajeci-stanice-mikropajka-zd-916-i5856018832.html je poměrně za slušný peníz a někde o ní psali dobře.
Taky koukám na tuhle bazarovou http://www.sbazar.cz/viprodej/detail/9857248-kombinovana-horkovzdusna-pajeci-stanice-yihua-995d-upgrade které nefunguje display, jinak je funkční. S tím, že bych do budoucna sehnal display a vyměnil (nebo to bude nějaká blbost a opravím ji)
Není to stará věc a tedy je zapájená bezolovem,desky spotřební elektroniky se po zapájení SMD nemyjou tudíž všude kolem pájených spojů jsou zbytky tavidel,jedná se o tavidla No Clean tedy že se nemusí po zapájení umýt.
Za normálního stavu se nic neděje a zařízení funguje, problém nastane v případě že takovéto zařízení vystavíš vlivu vlhkosti, tavidla pro bezolovo jsou agresivnější a vlivem vlhkosti začne být aktivní zbytek kyselin a solí které tam jsou a začnou pracovat, v případě že v zařízení je zdroj napájení začnou migrace,vytvoří se svody a je konečná.
Za bílé fleky právě můžou ty zbytky tavidla který se uvolnily a věř že je jich tam hodně.Namoč jakoukoliv desku a po usušení se ti tam kolem pájených míst objeví i bez napětí.Napětí to navíc urychluje.
Kydy výrobců past že ty zbytky tavidel nejsou vodou rozpustné jsou blbost.
Bohužel jakýmkoliv čištěním napácháš škodu protože ti všechny rozpuštěný zbytky tavidel zatečou všude pod součástky a tam postupem času začnou dělat masakr.Zapomeň že to vyčistíš aby to bylo jako nový.
V praxi to zařízení je schopno nějakou dobu fungovat ale nespoléhej na něj.
Bejt tebou si nechám ten foťák zaplatit a koupím novej.
To že se prodávaj nějaký spreje na ruční čištění je hovadina, pouze uspokojení zákazníka,jejich hlavní složkou je rozpouštědlo který rozpustí pryskyřici a pak to vypadá suprově ale je to ve finále kontaminovaný celý.
Něco málo je třeba popsáno tady http://orbit.dtu.dk/files/12336686/MS_J ... 1_web_.pdf
Kdyby nějakej blbec nezakázal olovo bylo by líp
Tak ty inertní tavidla bych zatím nechal na pokoji.
Studeňáků v jemné elektronice, které byly prokazatelně způsobeny oxidací, jsem za těch asi 15 let viděl spoustu. Pozůstatek cínu se v takovém případě začne barvit buď do bíla (oxidy cínu) nebo zčerná (elektrolytický rozpad).
A samo, že očištění je většinou jen prevence, pokud se kolem nějakého kontaktu (pod BGA obvodem je jich několik set) rozpadne kulička, tak co, Jasánek? Nevodíme.
Ale nejdsme vepři v tom, že to kamarádka posrala, měla by udělat jedinou spolehlivou věc- koupit nový foťák.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Pred 3 rokmi som opravoval iphone 4s, ktory na tom bol podstatne horsie - ocitol sa v bazene, zapnuty. Nefungovalo wifi - zozrate pripojenie cievky na dosku, zvod v konektore. Pokial viem, tak dodnes funguje.
Čili to vždy závisí třeba na tom, jaké napětí kde bylo, jak bylo tvrdé, jak tenké spoje byly exponované, kolik vody se tam dostalo, jak dlouho působila, jestli to bylo něčím zneutralizované atd.
Častým problémem bývá užrání vodičů s tvrdším napětím v různých těch lentách (a podle fotky je jich tam povíc).
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Není voda jako voda,v elektrotechnice se používá běžně demineralizovaná voda (destilovaná je příliš luxus)a u procesu strojního mytí třeba na první oplachy i normální z řádu (jde do čističky),pak třeba poslední oplach teprve demivoda v případě uzavřených systémů třeba jako u mycích zařízení českých výrobců PBT,DCT se oplachová voda recykluje a není tím pádem 100% destilovaná (první náplň je čistá demivoda).
V práci dělám testy podle normy EN 60068 ... a ve vlhku z demivody se bilý fleky tvoří jen u desek neumytých a rozdíl je podle pájecí pasty (některá dělá větší bordel),tavidla z ručního pájení nedělají nic ale třeba brutál jsou zbytky po selektivním pájení a z vlny.
Když se ve firmě pokazilo velkoobjemový zařízení na deminerelizaci používal jsem chvilku kuli velké spotřebě klimakomor vodu z řádu přeměřenou konduktometrem (v našem případě hodně čistá) a taky nic.
Podle mě se nejedná o reakci špinavý vody s cínem ale částí tavidel s vodou.
Hezký čtení je IPC-5704 kde to je rozepsaný
Tady je pěkná práce v češtině https://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace ... e_id=58268
Ty bílý fleky to dělá i s IPA a podobně proto tvrdím že to mytí ručně je k ničemu protože to nedostaneš pryč.
Vím dělá se to běžně a nějak to "funguje" ale nejhorší je právě začít čistit a nevyčistit což ručně nejde nehledě že spousta součástek podle výrobce se čistit ani nesmí.
Pak jsem koukal ještě na ebay, a celá deska stojí kolem 50$, a na aliexpress od 30$ (jen si chvilku počkám na dodání), tak i tato možnost je.
Konečně jsem měl čas na to makro, a vůbec to nevypadá špatně. Spíš mě to připadá jako vodní kámen na povrchu, takže omytí izopropylalkoholem a snad bude vše v pořádku. Na vnitřní baterku se taky nic nedostalo. Jen ta rez z krycího plechu na tom uzemnění je hrozná, s tím si budu muset vyhrát.
Je pravda, že na první pohled to nevypadá tak zle. Ale pod BGA obvody nevidíš, stejně tak do prokovů, takže si nepískej moc nahlas
Přeci jen tu nejsou fotky komplet celého pajšlu. A že by procesor v takovém stroji nebyl v BGA montáži, o tom silně pochybuji.
A ještě jedna věc- viděl jsem dost mobilů, kde nebyly takhle viditelné stopy oxidace, ale po odpájení BGA tam byl černý rozpadený cín, což je známka toho, že tam voda byla. Přeci jen voda jako tekutina má tendenci vzlínat do úzkých prostor, což mezera mezi deskou a pouzdrem BGA obvodu krásně splňuje.
Za 14 let u mobilů jsem potkal lecos, známýmu jsem opravil Nokii 6303, která mu spadla do sudu s vodou a našel ji až za dva dny. Ač jsem tomu nevěřil, tak mu možná dodnes funguje. Na druhou stranu jsem viděl spoustu telefonů, kde byla malá skvrna, ale rozchodit už nešly.
Proto jsem mu psal, ať si nepíská moc nahlas. Ale třeba bude mít štěstí.
- Přílohy
-
přední strana.jpg- (285.17 KiB) Staženo 317 x
-
zadní strana.jpg- (289.85 KiB) Staženo 303 x