Zjištění zpoždění signálu od 0 do 20pí s velkou přesností
Moderátor: Moderátoři
Zjištění zpoždění signálu od 0 do 20pí s velkou přesností
potřeboval bych detekovat zpoždění jednoho signálu od druhého, jde o sinusovky 60kHz,
Jde to udělat nějak analogově?? Našel jsem jen obvody, které pracují od 0 do 360° (přesnost 1° nebo 0,1°):
http://www.analog.com/media/en/technica ... AD8302.pdf
Potřeboval bych ale větší rozsah, tzn. od 0 do 20x360°s co nejmenším krokem.
Pokud se nenajde analogová možnost, poraďte prosím, jak začít, aby to někdy fungovalo digitálně (prozatím bych si vystačil s navzorkováním v osciloskopu 2GSPS a vyhodnocení v matlabu nebo i něčem v Céčku....časem bych to možná přenesl do nějakýho ARMu...)
Díky!
Ruprecht píše:Do 20∏? Jak se pozná sinusovka, posunutá o násobky 360°/2∏? Čím se liší sinusovky posunuté dejme tomu o 30° a 390°?
Neliší se ničím... Ale potřebuju to zpoždění zjistit
Asi to dopadne tak, že se pošlou třeba dvě periody a pak se to vyhodnotí digitálně....
(Jenže to bude potřeba vyfiltrovat a pomazlit se s tím, aby to fakt fungovalo s takovou přesností)
pirat077 píše:Já bych to viděl spíš tak, že bude potřeba udělat něco jako korelaci....
Přijímaný signál + ideální umělá sinusovka s neposunutou fází.
=>rovnou mi to vyplivne, ve kterém čase je největší shoda...
Podle mě jsi popsal funkci arcsin().
Já to vidím tak, buď můžeš zpracovávat datový proud pomocí funkce arcsin a budeš mít průběžně fázový posun nebo můžeš provádět měření času v definovaných bodech jednotlivých průběhů (nabízí se průchod nulou) a pak můžeš vypočítat vypočítat fázový posun v těchto diskrétních bodech. Případně použít nějakou kombinaci obou metod. Nějak mě nenapadá něco dalšího.
pirat077 píše:Tomu nerozumím
Viz obrázek. Je tam simulace bezztrátového vedení, správně zakončeného. To znamená, že výstup toho vedení se musí nacházet tam, kde vstup, aby to šlo porovnat. O nějaké přesnosti na stupně nemůže být ani řeči.
Účel těch požadavků je neznámý, tak je těžké to řešit. Obyčejně se taková zpoždění měří pomocí ojedinělých impulzů.
- Přílohy
-
Delay-line.png- (29.31 KiB) Staženo 159 x