Disk (CD/DVD) pro opravu systému W10.

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Brozicek

Disk (CD/DVD) pro opravu systému W10.

#1 Příspěvek od Brozicek »

Po vytvoření zálohy "Bitová kopie systému" nabízí W10 vypálení CD "Disk pro opravu systému".
Mám dotaz, jaká je časová použitelnost toho disku pro opravu systému, když W10 jsou průběžně aktualizovány. Naposledy jsem si toto CD vypálil 15.9.2015. Od té doby proběhla např. velká aktualizace W10 na verzi (build) 10586.
Šlo by toto CD "Disk pro opravu systému" s datem 15.9.2015 ještě použít pro opravu systému z "Bitové kopie systému" vytvořené dnes 19.5.2016 ? Nebo je nutno při každém vytvoření bitové kopie systému vypálit nové aktuální CD "Disk pro opravu systému".
serviceman

#2 Příspěvek od serviceman »

Disk pro opravu systému je patrně jenom bootovací disk. Pokud neobsahuje bitovou kopii, není třeba jej měnit.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od forbidden »

Pokud je to bitová kopie systému, tak se po obnově z toho média prostě dostane systém do stavu k datu vytvoření té kopie. To znamená, že budeš zase stahovat všechny ty aktualizace, který od té doby byly. Já osobně si dělám zálohu systému tak jednou za měsíc, nebo dva, podle toho jak si vzpomenu. Ovšem na druhej HDD, s vypalováním se fakt patlat nehodlám.
Brozicek

#4 Příspěvek od Brozicek »

forbidden píše:...... Ovšem na druhej HDD, s vypalováním se fakt patlat nehodlám.

Asi jsme si zcela nerozuměli. Já také dělám bitovou kopii asi 1 x za 3 měsíce samozřejmě na druhý HDD připojený na USB. Nevypaluji tu bitovou kopii pracně na řadu DVD.

Dotaz směřoval na ten "Disk pro opravu systému", který systém vypálí na CD po vytvoření bitové kopie systému na HDD. Na to CD se vypálí asi 300 MB nějakých souborů. Zatím jsem nikdy obnovu z bitové kopie nemusel dělat. Podle popisu je to CD potřebné k tomu, aby se W10 obnovily z dříve vytvořené bitové kopie na externím HDD.
Netuším, zda lze to vypálené CD použít také k jiným postupům na obnovu systému, než jen k obnovení z bitové kopie. Proto jsem se ptal na nutnost mít to CD relativně co nejaktuálnější, tj. zda je nutné nebo vhodné vypálit ho po vytvoření každé bitové kopie.
Serviceman si myslí, že ne. Pokud by to CD však bylo jen bootovací, tak k čemu je tam těch 300 MB dat v řadě souborů.
Naposledy upravil(a) Brozicek dne 19 kvě 2016, 14:53, celkem upraveno 1 x.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od forbidden »

Aha, tak to jsem fakt blbě pochopil dotaz. Souhlasím se servicemanem, CD pro obnovu by mělo stačit to původní. Jediná výjimka by snad mohla být po nějaké velké aktualizaci, že by třeba novější nástroje na tvorbu bitové kopie mohly mít něco jinak (lepší komprese). Pokud chceš mít klid, tak si to CD udělej znova, pokud bylo dělaný ještě před verzí W10 1511, další bych udělal po nové verzi, co má přijít někdy v létě myslím. Ale určitě je zbytečný jej pálit po každé kopii.
Brozicek

#6 Příspěvek od Brozicek »

Dík za názory. Právě jsem dokončíl zálohu Bitové kopie a k ní vypálil příslušné CD "Disk pro opravu systému". To staré CD z 15.9.2015 by mohlo dělat problémy s dnešní bitovou kopii.

Chvíli jsem Googlil a našel více informací k tomu, jak to vypálené CD v praxi použít. Zdá se, že to CD toho umí více, a není to jen nástroj k bootování. Více zde:
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ly&t=75399
Nabídka funkcí CD z uvedeného odkazu je na obrázku.
Přílohy
CD pro opravu systému.jpg
(50.23 KiB) Staženo 73 x
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“