Zacházení s li-ion akumulátory
Moderátor: Moderátoři
- markoni
- Kontaktovat uživatele:
Zacházení s li-ion akumulátory
Potřebuji poradit jak se "chovat" k těmto typům akumulátorům aby mě co nejdéle vydržel to znamená jak často nabíjet jestli to nechat až telefon bude signalizovat že je vybitý nebo mohu nabíjet kdykoliv a podobně? díky
Samozřejmě nepoužívaný Li-ion akumulátor by měl být nabitý,v případě vybití blízko prahového napětí by mohlo dojít při skladování k vybití pod a pak už následují právě obvyklé problémy.
Vrcholové napětí při nabíjení je věc druhá ale neméně důležitá.
- monterjirka
Keď batéria dlho ležala, je dobré ju "naformátovať".
Inak ja používam mobil zásadne systémom plný->prázdny. Nabíjam len keď už signalizuje poslednú čiarku, a nabíjam ho celú noc. Batéria zatiaľ drží výborne, a to už má niekoľko rokov.
- markoni
- Kontaktovat uživatele:
- Artaban001
- Artaban001
rnbw píše:V notebooku nejde o ziadny cip, tie baterie maju po par rokoch skutocne vadne clanky. ...
Ako ktoré. Niektoré áno, hlavne tie staršie typy batérií zlyhávali na vadu článku. Ale niektoré novšie batérie majú články v perfektnom stave, a elektronika batérie povie "dosť". Ani nezapne na batériu, prípadne nenabíja. Po rozobratí akupacku sú všetky články v perfektnom stave a nabité. Len to elektronika nepustí, tvrdí že batéria je bez kapacity.
Několik článků už točím přes rok a půl a ještě nejsou na úplný odpis.
Dneska je u vapingu situace trochu jiná, používají se větší výkony (šílenci až 300W) a články (18650) musí být schopny dávat velké proudy (min. 20A, ale i 40A), takže o články z NTB už moc není zájem. Mě ovšem stačí, mě ten trend vysokých výkonů nebere...