Mosfet NIKOS P0903BDG(TO-252/DPAK)

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
danhard

#16 Příspěvek od danhard »

Ještě jsem tu neviděl, že by jsi změřil napětí na procesoru.
Už to tam vidím, cca 1,5V místo 1,4V to klidně přidá 20% příkonu :)

Vadné fety - blbost, to by měnič nefungoval.
Kondy se zvýšeným ESR - to by se projevilo tím, že se hřejí a nafouknou, ale na ohřátí procesoru to nemá vliv. Padá to protože kolísá výstupní napětí.
Z vadnejch kondů bylo jen pár % přerušenejch, nejsou vyschlý, ale uhnilé přívody.
Tahle velikost kondů by měla mít ESR pod 50mR.
rnbw

#17 Příspěvek od rnbw »

Merac od Zajice mam tiez a ta (pred-)posledna led (0,3R) je velmi pochybna. Niekedy sa mi ani nerozsvieti, ked skratujem meracie hroty (prebliknu postupne vsetky az po skrat, okrem tej 0,3R). Sprava sa to nahodne, asi aj podla stavu baterie. Na low ESR elyty dost nevhodny merak. Ale nevidim potrebu kupovat nejaky lepsi.
kh55

#18 Příspěvek od kh55 »

rnbw:
já jsem si tam přidělal ještě adaptér na 9V, takže baterku v tom doma nepoužívám(i když můžu). Původně jsem tam měl měřící hroty od multimetru - to ale měřilo dost podle plotu(nečistota, oxidace, ohmatání -> špatný kontakt), tak jsem dal na konec mini krokosvorky, celé schované v bužírce a už to měří pokaždý stejně,spolehlivěj.

Máš to asi rozbitý ;)
Ta 0,3 dioda mi svítí normálně. U mne je problém spíš ta poslední 0,1 - to je na tomhle měřáku jediný indikátor, že se může jednat o low ESR.

Pokud tam připojím nějaký zaručeně ULESR, třeba NICH HZ,RUB MFZ, tak to sice zůstane na nejnižšíím rozsahu, tzn. 0,1. ale přeblikává to sem tam na 0,3.
0,1 není stabilní.Uvnitř je ale kalibrační trimr, možná to půjde doladit.
S hroty z multimetru se to kolikrát na 0,1 ani nedostalo.Spíš to byla náhoda.

Na orientační měření to ale stačí - vidím hned, že je kond vyschlej nebo shnilej (protože vidím, že na zajícometru nic nevidím), nebo ve zkratu a že to, co má být Low ESR, Low ESR není, no :)
Zajíc by mohl stvořil novou verzi měřáku, aby šly ty LESR kondíky přesněj měřit. Tahle verze mi už přijde zastaralá.

ESR70 už je taky, jak jsem slyšel na hranici měřitelnostii (polymery), takže by to asi byly vyhozený peníze na to, abych všude viděl jen ESR=0,00.
I když starších desek s elyty je stále mezi lidmi hodně.Pěkná hračka, ale 3,5K se mi za to dávat nechce..

danhard:
"Už to tam vidím, cca 1,5V místo 1,4V to klidně přidá 20% příkonu"
- AHA...Takže kde je teda problém? Vím, že je to víc než má být, ale nastavit to manuálně v BIOSu jinak nemůžu - nereaguje to na změnu
Je to zdrojem nebo něčím na desce? (Tipuji, že něčím na desce - nějaký nefunkční stabilizátor, jelikož to nejde nastavit, nebo BIOS)

"Padá to protože kolísá výstupní napětí"
- teď to už právě nepadá po jiném umístění čidla a zvýšení otáček ventilu vůbec, napětí ale kolísá stále. Padat to začne, očekávám, až při zátěži.

Ty kondy Pany FM mi po výměně držely krám zapnutý mnohem děle a zpočátku i teplota lezla pomalej, než když tam byly ty KZG. Takže nějaký vliv tam být musel.
rnbw

#19 Příspěvek od rnbw »

Nemam to teraz pred sebou - myslel som tu poslednu LED pred skratom, takze 0,1R.
danhard

#20 Příspěvek od danhard »

Pokud neumíš v nastavení ovlivnit napětí zdroje, tak by jsi měl zjistit, jak je tam udělané jeho řízení.
Nezkoušel jsi to trochu podtaktovat ?

Je to manual od té desky ?
http://ifsc2.ifsc.usp.br/drivers/Mainbo ... _k8v-x.pdf
kh55

#21 Příspěvek od kh55 »

Myslíš snížit voltáž CPU?Zkoušel - nereaguje.
Snižit frekvenci CPU? - nezkoušel, ale zkusím(teď ale musím na 1h odběhnout, takže budu reagovat trochu pozděj)

Tady je zatím manuál pro K8V-X SE:
http://ifsc2.ifsc.usp.br/drivers/Mainbo ... v-x_se.pdf
dj_rizek

#22 Příspěvek od dj_rizek »

To že nejde změnit napětí bych neviděl jako závadu ale běžnou věc, to že to v Biosu možnost je,neznamená že to jde zrovna u tvého procesoru změnit manuálně.

Problém nemusí bejt zrovna v kondíkách co jsi vyměnil,je jich tam ještě spousta menších kapacit a některej by mohl dělat problém,mě se už několikrát stalo že třeba hlavní problém způsoboval vyschlej kondík v řádech stovek mikrofaradů v napájení pomocných obvodů.

Ty fety nezměříš,pokud jsem to dělal,musel jsem odpájet vývody jinak nic.
kh55

#23 Příspěvek od kh55 »

Ta hodina se včerá bohužel nečekaně pořádně protáhla...návštěva.

je to zapnutý od včerejška a drží se to
na 1,400V: 41st/1240ot/85w /kolísání: 1,432-1,448V (1,5V jsem tam v průběhu cca 5 minut už vůbec neviděl)

Zvláštní... jde nyní už nastavit i voltáž CPU...:
na 1,375V: 41st/1028ot/84W. /kolísání: 1,408-1,424V OK
na 1,350V: 38st/1010ot/82W. /kolísání: 1,384-1,400V OK
na 1,300V: 38st/1016ot/79,5W. /kolísání: 1,328-1,352V
na 1,250V: 37st/922ot/77,2W. /kolísání: 1,280-1,296V

Předtím to na změnu voltáže každopádně vůbec nereagovalo(samozřejmě nastavení bylo uloženo, restartováno). I po několika zapnutích, restartech. Proč, opravdu netuším. Nic jsem v BIOSu nenastavoval a i kdyby, jedinej vliv na to má zapnutí Cool & Quiet(to ale vypne volbu pro možnost nastavení voltáže CPU) - bylo to ale vypnuté.

Každopádně voltáž u CPU vždy kolísá. Myslím ale, i když to není zrovna ideální, není ani zas tak hrozný.
Pokud ji nastavím manuálně na nižší nebo jedno jak jinak(aby nepřesahovala víc než o pár setin 1,4V), nebudu moci použít Cool & Quiet a naopak.Ale to jsem měl stejně vždycky vyplý, takže se svět kvůli tomu nezboří.:)

To kolísání zdrojem nebude - kdyby to dělalo s jedním, budiž, ale zkoušel jsem zdroje dva a je to stejný. Že to napětí není stabilní je určitě záležitost nějakého stabilizátoru( stabilizátor je od slova stabilizovat :) ) na desce.

dj_rizek:
zbývají tam už jen originál: Panasonic FJS(11ks - chipset,AGP,paměti - viz screen), Chemicon KMG(2x u CD vstupu na druhém okraji desky a 2x za AGP) a 1 hajzl Evercon (?LA?) u audio čipu - ten půjde určitě ven a bude tam NICH KA.

Evercon ale na to, co to dělá, vliv určitě nemá - je to jinej okruh
KMG taky ne.
FJS - nahradit je můžu - mám RUB MFZ, ale se špatnými jsem se ještě nesetkal, myslím, že to nebude potřeba

Každopádně: hlavní problém-samovolné vypínání PC je (snad) vyřešen,vadné klíčové kondíky vyměněny, teplota CPU už neroste (41st/85W: žádný zázrak, ale budiž, počkám ještě na zahoření pasty)

Nevyřešeno: kolísání napětí u CPU + ta teplota/příkon v idle. + zjistil jsem, že nenaběhne obraz po restartu z dlouhodobě spuštěného prostředí BIOSU(budu řešit) . Zatím pomůže vytáhnutí VGA kabelu, chvilku počkat(až zmizí hláška "Cable not conected" a zpět ho zasunout do karty - to ale asi blbne ta X1650 pro - není to podle vlastní zkusenosti příliš povedená karta. Při použití DVI tam vzpomínám, od začátku, co byla nová, zrnil obraz, takže DVI bylo nepoužitelné.Na kartě jsou ještě 3 mrnavý Licony LRM 16v/100uF s životností 1000h - čeká je výlet do koše.

V pátek zkusím natáhnout systém a spustit nějakou zátěž - Starcraft 2 - poslední level za Zergy :), CPU Burn a testy v Aida64. Doufám, že to celý nevybuchne :)
Přílohy
07-MB ASUS K8V-X-SE-FJS.jpg
(273.75 KiB) Staženo 53 x
Odpovědět

Zpět na „Součástky“