Plazma Samsung PS42C450B1WXXH, poraďte
Moderátor: Moderátoři
- amidamaruu
je to tento zdroj.
http://otexinc.com/Power-Supply/BN44-00329A
elektrické schema jsem sice našel,ale bez napětí./kde a kolik/
Píšu to trochu laicky,nebot na dálku se to špatně vysvětluje.Naco se zaměřit?
- amidamaruu
Abych byl přesnější,tak Do VA a VS-ky mi nárazově vejde napětí,ale pomalu/přes kondík se vytrací.15v mám.5-ti voltová logika funguje.Po zapojení Ysusu není tam nic.Buffer je v pořádku.
Heno.Kde na Y SUSU je ta pojistka?Já nic takového nenašel.Ale to může být právě ta závada.
Jo a ještě.Měničúm desek za nekřestanské prachy bych nic zásadně nedával.Stačilo mi,jak kolega si tam dal LCD ,vyměnili celý konponent za 3 litry a stačilo jenom vyměnit odpor 1/2 watový.Nebo opravář praček.Vyměnil uhlíky a když mu nejela,tak jeho řeč byla,kupte si novou.A stačilo ji jenom přeprogramovat.A to,že se člověk učí,snad není žádná závada.Žádný učený z nebe nespadl.A nestydím se,když něco nevín se zeptat.Jsem po autonehodě,a kdybych netočil závity,tak jsem mohl být na vozíku.Elektronika je moje hobby.
- amidamaruu
Ten kolega jsem byl já.Pro úplnost.
Proseděl jsem nad tou telkou nějaký čas.Pomocí youtube a vylučovací metodou,jsem zatím přišel,že/odborně/jsem našel další 2 odvařené mosfety na tom chladiči,na X drive.Zajímavé pro mne je ten fakt,že odešly mosfety,jak na X drive,tak na Y drive.Jenom díky šlehnutého elytu na X drive 150/250V.Toto na té plasmě nepochopím.
- amidamaruu
Adresováno Petemu
- amidamaruu
Len chcem povedat, ze mosfety odidu častejšie bez príčiny oproti bipolarom či IGBT a to najmä v plazme kvôli teplu. (okrem bežných príčin ako prepäťový prieraz DS, GS, SG, prieraz diody medzi DS čí porucha na obvode G resp. zlý návrh ktorý sposobuje pomale zavieranie a teda zbytočné tepelné straty)
Totižko výkonový mosfet typu enhanced field efect tranzistor je sam o sebe nevyspytatelny kus od kusu kedy sa rozhodne odisť.
Poviem to tak, že starobou dôjde k lokálnemu prehratiu na čipe a proste to prestrelí a je vybavené.
Preto su použité typy predimenzovaným prúdom a Ptot vzhladom na lepší tepelný kontakt čip-puzdro.
A to nehovorim o tom, že zvyšovaním teploty či už od sameho seba alebo od inych zdrojov zvysena teplota znižuje prudovu zatažitelnost, spomaluje rychlost a znizuje prierazne napatie co je prave v hrucej plazme idealne pre starsi kus ze si povie "a teraz uz to mozem j**at".
preto aj novsie plazmy už používajú v namáhanejších spínaných pozíciach IGBT aj keď sú drahšie a FETy uz len doplnkovo.
- amidamaruu