Jak jsem ďál zmrzlinu
Moderátor: Moderátoři
Jak jsem ďál zmrzlinu
* 4 malý/3 velký citróny
* litr vody
* cca 300 - 400g cukru
Protože citrónová kůra krásně voní a má zajímavou chuť, ale má na sobě voskovitej chemickej postřik, buďto se musí povrch kůry seškrábat, nebo, jak jsem to udělal já, omejt vroucím roztokem vody a uhličitanu sodnýho, pak tak 2x opláchnout, nejdřív vodou teplou, pak studenou. Neublíží to ani chuti, ani vůni.
Dá se vařit půllitr vody s cukrem, do mixéru se šplouchnou citróny (i s kůrou) nakrájený aspoň na čtvrtky a ze zbylýho půllitru vody se půlka do něj naleje, to se namixuje na jemno. Slazená voda, až se cukr rozpustí, se nechá vychladnout. Pro další postup se dá použít i voda teplá, ale hrozí, že významná část citrónovejch silic vyprchá a nebude to tak vonět.
Až voda vychladne, vezme se jemnější cedník a přes něj se do hrnce se slazenou vodou přeleje obsah mixéru (nemyslím motor, převodovku, nebo regulaci otáček) - sediment v cedníku se důkladně vymačká, a buď se proleje zbylým čtvrtlitrem vody, nebo se s vodou zase protočí v mixéru a zase přefiltruje.
Celá ta směs se pak zamíchá, naleje do vaniček a zmrazí.
Ňáká předražená směs vody, cukru a limonenu na tohle z daleka nemá. Vzhledem k obsahu nízkovroucích silicí to příjemně chladí ještě dobu po konzumaci. Taky by se do toho daly zamixovat takový 4 listy máty.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Jinak já na žízeň jedině pivo ale to nemůžu furt lemtat protože jsem furt za volantem.
PS:Nepamatuješ v Čáslavi v dolnim levym rohu náměstí?Jakou tam prodávali zmrzku?To bylo ještě před r.89.Ta byla úžasná.
OT: Ja jako kluk jezdil do Malacek a tam u zavor byla Jadranska cukrarna. Nezapomenu na jejich puncovou s kousky rozinek.
A jak me mile prekvapilo, ze jeste cca pred 5-ti lety tam ta cukrarna byla, jenom z maleho kramku a autoprivesu, ze ktereho se ta zmrzka prodavala, tam stal "palac" jako hrom.
A jak to tam vypada ted, pratele od Blavy ?
Citróny i s peckama (stejně to zachytí cedník) - prostě je i s omytou šlupkou nakrájíš na čtvrtiny a hodíš do mixéru
Sandal: Kupodivu ne, on z toho nevznikne ledovej monolit, ale spíš něco jako tvrdší tříšť. Taky, než to celý zmrzne, mně to trvalo asi 12 hodin. Ale protože je to tříšť, dá se to promíchat i ve zmrazeným stavu. Ale není to nutný, nikde nebyly kusy ledu, už vůbec ne, co by byly bez chuti.
Ad P. S.: Do Čáslavi moc nejezdím, je tam dost mrtvo, nepočítám-li všudypřítomný davy cikánů, co se tam relativně nedávno ve značným počtu nakvartýrovaly. Ale když tam jsem a mám chuť na zmrzlinu, tak v cukrárně, co je kousek severně od náměstí (ulice Generála Františka Moravce) - tam, když maj čokoládovou, tak je černá, jako by v ní mizeli místní nepohodlný cikáni, je v tom takovýho kakaa, že i kdyby byla zkažená, tak se po ní neposereš. Jo a v 89. roce mi bylo 5, takže nepamatuju
— Winston Churchill
Když to budeš dělat třeba z pomrdančů, mandarinek, nebo třeba z broskví, protože jsou oproti citrónům sladký, cukru tam bude potřeba o dost míň.
— Winston Churchill
Ale proč to vlastně píšu - tady jsou recepty, co byly u toho přístroje - většinou je to něco vy stylu "zamixovat to, to, to a to a vložit do zmrzlinovače", takže by případným zájemcům mohlo stačit vyměnit zmrzlinovač za mrazák a výsledek by neměl být moc rozdílný.
ohryzek36: Jo, mašinu na zmrzlinu jsem zprovozňoval, je to šikovnej stroj, ale taky dost žravej (pár kilowattů z třífáze si vezme), na takový to domácí zmrzlinování se moc nehodí. To už by byla lepší malá a dobře tepelně zaizolovaná "míchačka" (tzn. bez chlazení) - uděláš šťávu (to, co jsem popsal, ale bez vody), nasypeš led a jedeš.
Ale ty recepty, díky za ně.
— Winston Churchill