Ladění PSV u CB na autobusu

Bezdrátová pojítka, vysílací a přijímací technika, diskuze o VF technice, zařízeních a konstrukcích, konstrukce a parametry antén

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
vrky

Ladění PSV u CB na autobusu

#1 Příspěvek od vrky »

Třeba mě poradíte. Na autobusu MAN nová anténa přidělaná na vinglu pod zrcátkem. Nedaří se mě sladit PSV. Připájel jsem nový konektor. Kabel bez zkratu. Odpor mezi mínusem v zásuvce zapalovače a kostrou na tom vinglu je 3,5ohmu. Máte nějaký nápad co zkusit.
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Pravděpodobně špatně vf ukostřenej ten držák špíglu, nedělá správnou "vf virtuální zem" pro zpětný proudy tekoucí uzemněním antény. Musel bys tam mít radiály nebo tu anténu vysokofrekvenčně uzemnit jinak - případně i přemístěním na jiný místo, ideálně nad plechovou plochu ...

A ten stejnosměrnej odpor kostry 3,5Ω - to je vysloveně něco děsivýho. Použitelná hodnota by se měla pohybovat o dva až tři řády níž. Takže nějakej pořádnej Cu pletenec a hezky najít POŘÁDNEJ KOSTŘICÍ BOD...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
vrky

#3 Příspěvek od vrky »

Problém je v tom že ten bus má plastovou střechu a v ní kovový výztuhy.
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Ty plastový kastle jsou na tohle děs. Nezbejvá než použít takovou anténu, která nevyžaduje zemní plochu pod sebou = už ve svý konstrukci má radiály nebo "zemnicí" rukávec. Myslím, že nejlepší rady ohledně antén nejenom na CB ti tady dá Vláďa OK1HGA http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... le&u=14358
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
cechpk

#5 Příspěvek od cechpk »

Si tak matně pamatuji jak kolega vykládal jak v trabantu museli pracně tahat protiváhy... :)
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

A to přitom Traboš má regulérní celoplechovou střechu i zbytek skeletu a z "bakelitu" jsou jen kapoty, vnější blatníky a vnější panely dveří, takže při umístění antény na střechu má protiváhu poměrně slušnou.
helios

#7 Příspěvek od helios »

Tak traboš kombi, ktorý som kedysi robil, mal strechu bakelitovú. Vyriešili sme to tak, že zákazník zhodil tapacír a znútra na celú plochu strechy nalepil chemoprénom hrubší alobal. Chodilo to potom skvele. V inom prípade som v pikape od stredu strechy natiahol protiváhy, spojené s plechovými stĺpikmi a tiež to chodilo dobre.
Anténa na držiaku zrkadla je najhoršia možná voľba, niekedy sa ju potom ani nepodarí vyladiť. :?
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
ok1hga

#8 Příspěvek od ok1hga »

vrky píše:Problém je v tom že ten bus má plastovou střechu a v ní kovový výztuhy.

vůbec to nemusí být problém, naopak výhoda . . .
co takhle udělat do laminátové střechy smyčkovou anténu ?
nepotřebuje protiváhu a vodorovná smyčka bude mít vertikální polarizaci.
A navíc žádný drát nemusí jít mimo karoserii !
Celková délka smyčky by měla být a něco větší než lambda.
Nemusí být ani nějak moc symetrická . . .
jirkati

#9 Příspěvek od jirkati »

Vrky, jaký typ antény jsi se pokusil vlastně nainstalovat? Jak je vlastně ta anténa napájená? Co je přímo v patě té antény? Je "něco" mezi živým koncem kabelu a stíněním kabelu? Zkusil jsi anténu provizorně ukostřit i jinde?
Myšlenka vodorovné smyčky není až tak marná, ale její délka přes 10 m se bude asi v busu blbě tahat.
vrky

#10 Příspěvek od vrky »

Je tam sirio http://www.shop3000.cz/anteny/109-sirio-turbo-800s.html že by se mě chtělo rozebírat strop v autobusu, tak to je krajní řešení. Přemýšlel jsem že bych udělal transmatch. Majitel busu nedovolí vrtat do střechy (to je logické).
cechpk

#11 Příspěvek od cechpk »

Mě se to nezdá pokud to máš na držáku zpětného jak píšeš tak ten je kovový a musí být mechanicky spojený s rámem tedy tam nějaká protiváha být musí. a konec konců magnetka taky není nijak spojená s karoserií vozidla a funguje a když tak přeci opláštění koaxu je zároveň - pól a ten je přeci ukostřený
vrky

#12 Příspěvek od vrky »

Magnetka je na to uzpůsobená že není vodivě spojená s šáskem. Nebo se pletu?
cechpk

#13 Příspěvek od cechpk »

Já CB v autě neměl nikdy tak netuším ale neříkám že to není možné
jirkati

#14 Příspěvek od jirkati »

Ještě bych zkusil přeměřit samotný napájecí kabel. Jak elektrický odpor středového vodiče, tak opláštění. Chybička se vždycky může vloudit. Předpokládám, že je použitý kabel RG 58. Ten je v posledních letech mimořádně nekvalitní, Al opletení se sype už po roce i při uskladnění v suchu a teple.
vrky

#15 Příspěvek od vrky »

Kabel jsem měřil na zkrat a na vodivost. Měděné opletení.
Odpovědět

Zpět na „Bezdrátová technika a technologie, VF technika“