Sháním konektor ke zdroji TT Start
Moderátor: Moderátoři
Je tam placatý dvojcívkový trafo vinutý na jádře LL nebo UI (podle provedení, viděl jsem obě verze). Regulace je přepínáním odboček na trafu, tuším celkově 4-stupňová, podobně jako u trafa F2 (tam je ale jemnější odstupňování). Usměrnění je malým selenem, nevím proč tam dederóni i v 80. letech pořád ještě ládovali tyhle usměrňovače - možná proto, že mají velkej vnitřní odpor a svým způsobem tak i omezujou zkratovej proud při náhodným kraťasu ...Lukas-Peca píše:Jak je ten zdroj z prvního příspěvku konstruován? Nezdá se mi, že by se tam vešlo regulační trafo.
....
Pravý regulační trafo s pohyblivým kontaktem jezdícím přímo po závitech sekundáru měl akorát FZ1. Tyhle trafa běžně upravuju na dvojnásobnej výkon pro trakci - ruším regulační funkci (stejně většinou nefunguje, protože ke mně se dostanou trafa v drtivý většině po "těžký havárii" = často nejenom nakřápnutý, ale až roztřísknutý doslova na mraky, protože původní plast futrálu je létama natolik zkřehlej, že po pádu už z vejšky stolu následuje "milión trsátek" jak po karambolu s trabantem ...), usměrním (už samozřejmě křemíkem) a filtruju každou sekundární trakční cívku zvlášť, výstupy spojuju paralelně a pak buď osazuju jeden nebo dva pulsní regulátory pro trakci. Původní FZ1 má výstupní proud garantovanej na 1,2A DC pro trakci i AC pro střídavý příslušenství, po úpravě bez nadměrnýho ohřevu dává až 1,5A AC pro příslušenství a impulsně regulovatelný 1x 3A nebo odděleně 2x 1,5A pro trakci. Původní FZ1 je totiž mamutálně předimenzovanej ...
A kutilmile - nelituju tě
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
- Přílohy
-
P1000903.JPG- (280.42 KiB) Staženo 160 x
A kutilmile - nelituju tě
Na ten se pak budou dráty připojovat přes vidličky. A na přitažení nějaké široké matky.
Třeba jak tady http://www.nakole.cz/images/f/diskuse/8e/l/686751-1.jpg
Můj to není, ale stejný mám doma tak ze 70 let. Má ještě selenový usměrňovač.
EKKAR a zvládne to pak s elektronikou plynulou regulaci od 0V.
Nevím mě se zdála s tím mým trafem ta regulace docela plynulá a pěkně od 0V do 12V.
Měl jsem H0 to ale zabralo hodně místa. Daleko víc jak nějaké TTčko.
Lokomotiva utáhla i šest a více vagónků, kde je vše větší a těžší.
Ty měly seleny ještě na konci 80. let, možná začátkem 90. let, už nevím, rodiče to kupovali někdy mezi rokama 1989 a 1991.Achab píše:FZ1 měly seleny ještě koncem 70-tých let takže se zřejmě používaly dlouho.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
- Přílohy
-
konektor TT.PNG- (6.22 KiB) Staženo 107 x