Jak signalizovat je-li napětí před hl. domovním jističem?
Moderátor: Moderátoři
Jak signalizovat je-li napětí před hl. domovním jističem?
Všechno funguje k mé spokojenosti, jen potřebuji vědět kdy výpadek od ČEZu skončí. Jsme na samotě, takže sledovat sousedy nelze.
Hned pod elektroměrovou skříní se zaplombovánými prvky mám dosud nezaplombovanou hlavní pojistkovou skříňku s přívodním kabelem ze země. Tam sice mohu sáhnout vadaskou na svorky před i za pojistky jestli už je po výpadku, ale to je nešikovné a správně tam nemám co lézt.
Potřeboval bych nějaký bezkontaktní způsob, který bych při výpadku zapnul a který by mi dal signál světlem či zvukem o tom, že už výpadek sítě skončil.
Má někdo nějaký nápad na jednoduchý a nenáročný způsob takové signalizace?
Díky za každou radu
Jak něco připojíš v přípojkové skříni a najdou ti to při kontrole, odečtu či výměně elektroměru, dají to policajtům s podezřením na trestný čin neoprávněného odběru. A nikoho nebude zajímat, jestli tam jen měříš, nebo skutečně odebíráš.
Nemáš-li od distributora oprávnění ke vstupu do neměřené části zařízení, nelez do toho, nic tam neměň a už vůbec nepřipojuj.
Někdo totiž ty včas nezjištěné černé odběry zaplatit musí, proč bys měl platit za ostatní?
Vyzkouším a signalizaci bych pak mohl připojit na přívodní svorky 3f jističe za hodinami.
Mimochodem, doma za hodinama si dělej co chceš, do toho ti dodavatel nemá co kecat. Zásah do kabelu před hodinama bez povolení dodavatele energie je trestný čin.
Vypínal jsem také hlavní jistič před hodinami protože jsem nepochopil kde a jak je zaopojen ten vodič pro spouštění nočního (nízkého tarifu) proudu.
Samozřejmě jsem nechtěl nic připojovat před hodiny, myslel jsem na nějaké bezdrátové čidlo např. na principu vyhledávače kabelů.
Vím samozřejmě, že se to dá zautomatizovat, ale na to si netroufám, ani na to nemám místo a bylo by to dost složité, protože agregát neutáhne všechny obvody jako např. boiler, podlahové topení, el.sporák a pod. Takže mám napsaný manuál a krok po kroku dělám potřebné úkony vč. vypínání jističů jednotlivých okruhů.
Tu signalizaci o kterou mi v dotazu původně šlo, vyřeším jednoduchým přepínačem v rozvaděči v chodbě domku za el.měrem na přívodních svorkách hl.jističe za el.měrem. Tam mezi něj vložím led.kontrolku a nějaký bzučák. Po vypnutí příslušných obvodů a spuštění agregátu přepínač zapnu a po ukončení výpadku (zaznamenání signálu) ho zase vypnu...a bude to
A este doplnok, v oblastiach kde casto vypadava siet je to v takom stave, ze casto sa im to na prvy krat nepodari nahodit, teda nahodia to a po par sekundach to zas lahne... tak aby ti to nevypinalo centralu pri takychto pokusoch elektrarni, tak to vypinacie rele das s casovacom aby to vyplo napriklad az minutu potom ako siet nabehne.
kassquit píše:...Takze v momente ked nabehne siet, zopne rele, to vypne centralu, centrala nedodava napatie pre stykac, ten odpadne a prepne okruhy na siet.
....kde casto vypadava siet je to v takom stave, ze casto sa im to na prvy krat nepodari nahodit, teda nahodia to a po par sekundach to zas lahne...
Vypnout centrálu by byla chyba: při doběhu stále dává napětí a šly by ti dva nesynchronní střídavé zdroje současně, což by byl průseur.
Ty stykače připojující každý zdroj musí být navzájem jak elektricky, tak mechanicky blokované.
Centrála musí běžet dál, jen se musí napájení z ní odpojit (třeba se zpožděním 2 - 3 minuty pro případ, že síť opět vypadne; odměřování tohoto času se musí resetovat vždy, když síť začne zase dávat napětí), a teprve po přerušení napájení z centrály smí být připojená síť.
Na závěr zastavíš centrálu ručně nebo (zase s určitým zpožděním) ji vybavíš zhášecí automatikou, třeba pomocným kontaktem relé odpojíš či zkratuješ zapalování (podle konstrukce centrály).
Jistá nevýhoda tohoto řešení spočívá v tom, že je vždy trvale pod napětím cívka jednoho ze stykačů, a tedy něco žere. Ideální by byl výkonový přepínač, jehož cívka by byla pod napětím jen při napájení z centrály. A musí přepínat s přerušením.
Hill píše:kassquit píše:...Takze v momente ked nabehne siet, zopne rele, to vypne centralu, centrala nedodava napatie pre stykac, ten odpadne a prepne okruhy na siet.
....kde casto vypadava siet je to v takom stave, ze casto sa im to na prvy krat nepodari nahodit, teda nahodia to a po par sekundach to zas lahne...
Vypnout centrálu by byla chyba: při doběhu stále dává napětí a šly by ti dva nesynchronní střídavé zdroje současně, což by byl průseur.
Ty stykače připojující každý zdroj musí být navzájem jak elektricky, tak mechanicky blokované.
ale ved do okruhu to ide cez stykac ktory v odpojenom stave dodava zo siete a v zapnutom z centraly, nie je mozne aby do okruhu slo napatie sucasne aj zo siete aj z centraly... nevidim tam moznost stretu nesynchronnych zdrojov.
Šlo mi o signalizaci obnovení dodávky. To jsem vyřešil (viz výše).
Plynulý přechod dodávky od ČEZ po výpadku na agregát je určitě nemožný. Bez odpojení domku jak po výpadku tak po opětovné dodávce se to neobejde.
Mám napsaný postup velkými písmeny krok po kroku, které musím odškrtávat a nemohu se splěst.
Určitě se mi nestane, abych připojil oba zdroje