Liberta, nahrada selenoveho usmernovaca beznym kremikovym
Moderátor: Moderátoři
- Peterseal
xsc píše:... Jen by mě zajímalo, jak je to zapojené - elektronka pro dvojcestné usměrnění potřebovala 2 vinutí trafa. Nebo to usměrňuje jen jednu půlvlnu? - to by asi bručelo.
Prve verzie z vakuovym dvojcestym usmernovacom mali 2 vinutie. Respektive malo vyvedeny stred(zem). Vidno na prvej foto.
Ako vidno z drihej foto, mostikove zapojenie so selenovym usmernovacom tento vyvedeny stred nepotrebovalo. Avsak trafo sa pouzivalo cely cas rovnake, tak stacilo len ten stred vinutia zapojit a je to korektny 2 cestny usmernovac.
A ide mi o zachovanie co najvacsej originality pri plnom sfunkcneni. Preto rozmyslam co s tym.
- Přílohy
-
liberta.jpg- (270.77 KiB) Staženo 228 x
-
liberta1.jpg- (270.49 KiB) Staženo 192 x
- Dvoulampovka
- elektrosvit
Jestli má trafo na sekundáru vyvedený střed, pak je novější schéma matoucí, protože tam není zakresleno vinutí L19´. Pak by přicházela v úvahu varianta jednocestného usměrňovače (při použití elektronky). A jestli to trafo používali po celou dobu výroby, pak při použití selenového můstku to bylo docela nehospodárné, jelikož druhé vinutí (L19´) zůstalo nevyužito. Asi to tehdy nikoho netrápilo. Nakonec, bratislavský tuner 3603A má taky v sobě trafo z plnohodnotného, neočesaného přijímače 813A
Při usměrnění 2 cestným elektronkovým usměrňovačem potřebuji 2x200V, při usměrnění můstkem 1x200V. Takže to není vyvedený střed, který v 1. případě zapojím a ve druhém ne, ale muselo by tam být navíc jedno kompletní vinutí. Já mám Libertu s tím selenem, ale jestli je na trafu plonkové vinutí, jsem nezkoumal.Peterseal píše:Prve verzie z vakuovym dvojcestym usmernovacom mali 2 vinutie. Respektive malo vyvedeny stred(zem). Vidno na prvej foto.
Ako vidno z drihej foto, mostikove zapojenie so selenovym usmernovacom tento vyvedeny stred nepotrebovalo. Avsak trafo sa pouzivalo cely cas rovnake, tak stacilo len ten stred vinutia zapojit a je to korektny 2 cestny usmernovac.
- Dvoulampovka
Ako vidno z drihej foto, mostikove zapojenie so selenovym usmernovacom tento vyvedeny stred nepotrebovalo. Avsak trafo sa pouzivalo cely cas rovnake, tak stacilo len ten stred vinutia zapojit a je to korektny 2 cestny usmernovac.Při usměrnění 2 cestným elektronkovým usměrňovačem potřebuji 2x200V, při usměrnění můstkem 1x200V. Takže to není vyvedený střed, který v 1. případě zapojím a ve druhém ne, ale muselo by tam být navíc jedno kompletní vinutí. Já mám Libertu s tím selenem, ale jestli je na trafu plonkové vinutí, jsem nezkoumal.
Možná je to řešeno duodiodou a JEDNÍM sekund. vinutím, proto jsem dal ten odkaz na Trio koncert!!
- elektrosvit
Trafo 1 PN 665 13 NEMÁ žádný nezapojený vývod, takže nemá ani druhé nezapojené sekundární vinutí L19´. Tudíž nebude stejné jako trafo, které se dávalo do verzí s usměrňovací elektronkou. Stejné trafo se montovalo i do přístrojů Gavota 2 a Liberta 2, ke kterým je na oldradiu i servisní návod, a tam rovněž žádné dvojité sekundární vinutí NENÍ.
Klikni a pak v servisáku nalistuj pasáže od str. 22 dále, tam to všechno o záměně můstku za EZ80 je:
http://nostalgyradio.cz/files/original/ ... _18873.pdf
- elektrosvit
- Peterseal
Asi v minulosti odisiel selenovy usmernovac a spalilo sa spolu s nim trafo, tak to niekto urobil takto.A trafo je symetricke, cize ta elektronka funguje ako plnohodnotny dvojcestny usmrnovac.
- Přílohy
-
libertaz.jpg- (285.43 KiB) Staženo 131 x
-
libertaz1.jpg- (236.17 KiB) Staženo 132 x