Rozměry videohlavy
Moderátor: Moderátoři
Rozměry videohlavy
Hledám informace o rozměrech videohlavy, jaký to má nejběžnější obvod, poloměr, výšku? Pokud někdo máte tyto informace, nebo máte po ruce nějakou hlavu k přibližnému přeměření, budu moc rád pokud mi je napíšete.
Oprava:
jde mi o rozměry toho kovového kroužku který nese hlavy, tedy VHS vnější a vnitřní obvod, a jeho výška - jsou všechny stejné, nebo se to významně liší podle výobce?
- Přílohy
-
VHS_head_drum_2.jpg- (173.23 KiB) Staženo 191 x
Tak ta mívá šířku kolem 3 - 5 mm, délku 6 - 10 mm, šířku štěrbiny pod 0,8 µm, tloušťku pólových nástavců = šířku stopy má hlava pro SP 47 µm, hlava pro LP 23 µm. Dvourychlostní videa musela mít 4 hlavy a víc (jedna dvojice hlav pro LP, druhá pro SP). Vystavení čel nových hlav z bubnu bývalo cca 100 - 120 µm. Uspořádání dvojic hlav (vzájemný úhlový posuv mezi SP a LP, jinak řečeno počet TV řádků, o kolik se lišila "nulová" poloha bubnu pro SP proti LP) si výrobci volili sami.
V přehrávačích se vyjímečně vyskytovala hlava o šířce stopy 27 - 33 µm, přehrávač pak za cenu mírné ztráty kvality zvládal s pouhými dvěma hlavami obě rychlosti.
- Přílohy
-
t_vhs_head_drum_2_177.jpg- (53.34 KiB) Staženo 180 x
A kutilmile - nelituju tě
- Přílohy
-
Television-and-Video-Technology-0159[2].jpg- (17.25 KiB) Staženo 197 x
Ten obrázek výše se netýká bubnu stolního videa, ale kamery na VHS kazety, v níž je menší buben, a pro dosažení normalizované délky stopy zaznamenané hlavou nemá opásání 180°, ale 270°, a musí proto mít i vyšší otáčky. Proto má čtyři hlavy, z nichž je vždy aktivní jen jedna, ačkoli v kontaktu s páskem jsou vždy tři.
EDIT: Omlouvám se, na "N" jsem úplně zapomněl.
A Miluška Voborníková... Ano (tenkrát).
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
https://www.youtube.com/watch?v=_0IzBwjsHp4