Použití SB anteny na autorádio.

Bezdrátová pojítka, vysílací a přijímací technika, diskuze o VF technice, zařízeních a konstrukcích, konstrukce a parametry antén

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
pavel16

Použití SB anteny na autorádio.

#1 Příspěvek od pavel16 »

Dobrý den.
Je možné po nějaké úpravě použít tuhle anténu-http://www.radiomuseum.org/r/lemm_steel_cb_antenna.html pro VKV na autorádio? Jde mi o příjem na zahradě-93,8MHz rádio Beat.Nemám pro ni jinak využití a kruhový dipol zklamal.Vysílač jede ve vertikálu.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Na příjem rádia je úplně jedno, co je to za anténu původně. Zvlášť, když je to prutovka. Přijímat jde i na kus drátu. Proč to nevyzkoušíš?
pavel16

#3 Příspěvek od pavel16 »

Právě jsem ji vyhrabal a musím ustřihnout ten původní konektor.
monterjirka

#4 Příspěvek od monterjirka »

Ta anténa je dělaná pro pásmo 27MHz a má v patě nějaké přizpůsobení pro takovou vlnovou délku.
Pokud se to použije pro pásmo VKV, to "přizpůsobení" v patě asi zabije velkou část toho, co na anténu dopadne.
Asi by bylo lepší porozhlédnout se na webu po jiné anténě, něco, co se dá sbastlit "na koleně" se najde např.na PIRA.CZ
buddyns

#5 Příspěvek od buddyns »

Já mám místo autoantény ve střeše N konektor :D
A koax z autorádia jsem vytáhl k zadním světlům a nechal tam cca metr a půl drátu na střed koaxu a taky to hraje
Artaban001

#6 Příspěvek od Artaban001 »

Na VKV rádio Ti stačí cca 75cm dlouhý drát, nebo prut. Pokud teda nepoužiješ dipólovou anténu. Anténou na CB si tam zavlečeš akorát tak blesk při bouřce Nač potřebuješ extra dlouhý čagan? Pokud tam signál není, máš smůlu. Mnohdy je na vině samotný tuner, který nemá žádnou citlivost.
Pokud máš zbytečný koaxiál, na jeden konec dej klasicky konektor a druhý konec ohol tak, aby Ti trčel 75cm dlouhý kus vnitřního vodiče i z izolací a bez opletení. Na konec bez oholení vnitřní izolace nacvakni očko a tím můžeš tuhle úletovou anténu zaháknout jak je potřeba. Tu umísti kam Ti dostane koaxiál. Ne že jej použiješ 50m
pavel16

#7 Příspěvek od pavel16 »

Tak jsem to vyzkoušel a hraje to v pohodě. Skoro nad boudou mi vedou dráty VN napětí,tak doufám,že by blesk cabnul do nich.
Odpovědět

Zpět na „Bezdrátová technika a technologie, VF technika“