Elektrický obvod s odporovým drátem

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
lesana87

#31 Příspěvek od lesana87 »

Jen si tak říkám, jestli nebude vadit, že se ten plast na ten topný element připeče, ale u roznětky to je asi jedno (použití). :roll:
jakubxxx

#32 Příspěvek od jakubxxx »

Roznětka to není, to Vás můžu uklidnit..

Na začátku jsem psal, že vás žádám o radu. Po několika odpovědích jsem se nedozvěděl skoro nic a spíše jsem sklidil kritiku. Takže pokud neznáte odpověď na dotaz, který jsem vám položil, nekomentujte, prosím,

Tak ještě jednou, snad naposled :lol:
V keramickém válečku potřebuji rozžhavit odporoví drát, nebo topné tělísko na tolik, aby bylo schopné zapálit papír, nebo roztavit plast, (u odporového drátu délka tak 3,5 cm, pokřivený tvar meandru). Napájet to potřebuji z baterie ( co nejmenší rozměr). Nabíjení by bylo ideální přes USB do PC, ale pokud to nebude možné, zkuste navrhnout nějakou alternativu, jak by to šlo udělat.
Bernard

#33 Příspěvek od Bernard »

Problém není elektrický, ale termodynamický. Mezi dodaným elektrickým příkonem a teplotou drátku stojí veličina zvaná teplotní odpor mezi povrchem drátu a okolím, což bude vnitřek toho válečku. Ta se nedá zodpovědně tipnout, ale ty bys tomu mohl pomoct. Když už to máš (podle fotky) nějak zkoušené, tak bys mohl změřit příkon pro stav, když ti ten drátek hřeje jak potřebuješ. Potom se dá něco doporučit.
dobrman

#34 Příspěvek od dobrman »

což to udělat podobně? motal jsem to pro známého nedávno....
(obr. je jen ilustrační)
vnitřek má asi Ø 10mm
keramické tyčinky Ø 2,5mm
drát Kanthal A1 Ø 0,25mm
spojeno paralelně
celkový odpor 0,7 - 0,9
proud je kolem 5A (při napětí článku 4V)
na sucho se rozsvítí tak během 2s

k tomu článek LiIon třeba LG 18650 HG2 3000mAh (je schopen dávat 10A cont. s přehledem)
nabíjecí modul TP 4056
spínač pro žhavení by měl být stavěný min. na 6A

stačí ?
Přílohy
dual-ceramic-atomizer.jpg
(14.31 KiB) Staženo 42 x
termit256

#35 Příspěvek od termit256 »

Tak ještě jednou, snad naposled
Napis k cemu konkretne ma ta supertajna vec slouzit.
Bez toho ti tezko nekdo spravne poradi.

Jinak nevim co chces resit, kup si nejvetsi moznou baterii ktera se ti do tajemne veci vleze, podivej se jaky ma maximalni vybijeci proud, a za pouziti ohmova vzorecku spocitej jaky musi mit dratek odpor pri tomto proudu. Kup si takovy odporovy drat, aby mel pri prislusne delce patricny odpor, prisroubuj/zalisuj k nemu draty k baterce muzes zhavit. Nezapomen ze drat bude se zmenou teploty menit odpor - zjistis to nahlednutim do datasheetu vyrobce.
Osobne si myslim ze tim zadny papir natoz plast nezapalis, bude to spis jen doutnat, ale to uz je problem tveho tajemneho zarizeni.
tomasjedno

#36 Příspěvek od tomasjedno »

termit256 píše:Osobne si myslim ze tim zadny papir natoz plast nezapalis, bude to spis jen doutnat...
Záleží na dalších okolnostech - když jsem ještě kouřil cigarety, tak nebyl problém si ji zapálit trafopáječkou.
jakubxxx

#37 Příspěvek od jakubxxx »

Super, díky za odpověď, nějak takhle jsem si to představoval. :D
Michal22

#38 Příspěvek od Michal22 »

tomasjedno- když jsem v tomto tematu psal, tak jsem si vzpomněl na to stejné- když jsem neměl po ruce zapalovač nebo sirky, tak trafopájka nebo i horkovzduch (nastavený trvale na 360℃) cigáro zapálil.
Jediný problém proti Tobě je v tom, že já ty cigára sice kdysi dávno odhodil stranou, ale pak se k nim zase vrátil :(
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
termit256

#39 Příspěvek od termit256 »

Jo takhle zapalit to urcite pujde, ale bude to jen tak doutnat jako cigareta. A zapalit cigaretou papir nebo plast tak aby horel plamenem neni uplne snadne. Ale protoze ucel zarizeni je nejspis tajny, muzem se jen dohadovat jak to ma nebo nema horet.
dobrman

#40 Příspěvek od dobrman »

U e-cigarety (dle typu) se čistí spirálka a knot "suchým" pálením. Dokáže se během chvilky rozžhavit do běla. Knot je většinou z keramických, nebo skleněných vláken (nebo porézní keramika, ale i nerezový mesh) tak mu rozžhavení nevadí, ale třeba já raději používám čistou bavlnu. Pokud je nasáklá liquidem, stačí knot ochlazovat a neshoří. Ale suchá blafne plamenem.
Jen nevím jak to vydrží dlouhé žhavení (aby se drát nepřepálil). Pokud není možné udělat spirálku s větším odporem, asi by byla dobrá nějaká regulace.

takže se zapálením něčeho není problém, dokonce se prodávají dobíjitelné elektrické zapalovače cigaret.
milous2

#41 Příspěvek od milous2 »

tomasjedno

#42 Příspěvek od tomasjedno »

Michal22 píše:...Jediný problém proti Tobě je v tom, že já ty cigára sice kdysi dávno odhodil stranou, ale pak se k nim zase vrátil :(
Vidíš problém tam, kde není. Já přešel na dýmku :D
breta1

#43 Příspěvek od breta1 »

A bez odporového drátku by to nešlo?
Třeba takto - viz 3. a 4. obrázek
http://www.aliexpress.com/item/diy-kit- ... bb36b3d4c7
Artaban001

#44 Příspěvek od Artaban001 »

Já směs hliníku a hypermanganu zapaloval pružinkama z propisek z autobaterie (šla by jakákoliv 12v Nicd, nebo Nimh akubaterie). Krb jsem naposledy zapaloval generátorem jisker z bufíka. Pár jisker na tenký dřívko a byl ohýnek
Odpovědět

Zpět na „Poradna“