Napájení kompresoru do auta z ATX zdroje
Moderátor: Moderátoři
- romanzbrna
Napájení kompresoru do auta z ATX zdroje
mám 350W ATX zdroj, který na větvi 12V dokáže dodat 19A. Mám kompresor na 12V, kterej chci napájet zmíněným zdrojem. Proudově má kompresor odběr 12A ať je zatíženej a nebo ne.
Když kompresor připojím na zapnutý zdroj, tak se vypne v důsledku přetížení. Musím zapnout zdroj s připojeným kompresorem a i to se často vypne. Chci se zeptat na radu, jak tento problém vyřešit? Nějakým termistorem? Díky
Roman
Takže pokud má kompresor na sobě vypínač, tak do něj umístit tuto žárovku paralelně k vypínači a proces zapnutí následující:
1. vypnutý vypínač na kompresoru-připojit ke zdroji
2. zapnout zdroj - rozežhne se žárovka a kompresor bude mít snahu se rozběhnout
3. zapnout vypínač na kompresoru
Je to takový softstart ručně dělaný. Výkon žárovky vyzkoušet zkusmo.
NTC termistor by byl lepší, ale nevím jestli by utáhl takový proud. Případně by musel být nějaký výkonný - tedy drahý.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
- Artaban001
Ale nechápu důvod provozovat 12V mrzáka na 12V vytvořených z elektrovodné sítě. Já osobně používám k podobnýmu kompresoru NiCd akumulátory do akuvrtačky (na drzo na tom akumulátoru podržím vývody kabelu kompresoru). Ty nabiju tou nabíječkou a jeden aku v pohodě nafoukne jedno, či dvě plně "vyfouklé" jízdní kola.
Každopádně pokud trváte na foukání kol PC zdrojem, připojte k němu paralelně olověný akumulátorek. Záběrný proudy a přetěžování pokryje on.
Jinak roztočit ten plastový krám se mi nepodařilo ani tím stříbrným zdrojem, co prodávají v GM (12V/20A). Než motor pohne pístem, stihne proudová špice vypnout i ten modulový zdroj.
- romanzbrna
Jinak kompresor není plasťák, ale jeden z těch lepších. A když už ho mám, tak jinej neni třeba.
- Artaban001
- palmalsport
- romanzbrna
- Artaban001
Já vím, že to totálně zabržděnýho stavu jej provozovat nebudeš, ale těch pár ms, než se roztočí ten motor a tím ten proud klesne, tak ten max proud bude muset zdroj dodat. Buď vybitím větší baterie kondenzátoru (budeš muset stejně pořešit přednabití, prázdný kondík Ti ten zdroj vypne taky), nebo pomocný olověný akumulátor (který pokryje špičku).
Pak máš možnost vyrabovat mikrovlnnou troubu, VN trafo zbavíš toho vinutí, kde je nejtenší drát a navineš namísto něj odhadem 15 závitů silnýho izolovanýho drátu, jaký se Ti tam podaří dostat (počítám, že magnetron má na žhavení 3 závity pro 3V). Pak pořídíš výkonný můstek - třeba na 100A a máš "parní zdroj", který Tě nebude příliš mnoho stát a který neřeší proudouvý nárazy. Ujistíš to na výstupu autopojistkou dimenzovanou podle tloušťky kabelu, co se Ti tam podaří navinout.
http://danyk.cz/12vmot.html
- romanzbrna
- palmalsport