elektron a střídavý proud.
Moderátor: Moderátoři
- tomasjedno
Záleží na tom, co jsi myslel pod pojmem "rychlost světla". Já jsem předpokládal, žes ve svém dotazu ohledně urychlovacího napětí v elektronce měl na mysli "rychlost světla ve vakuu", ale třeba jsi měl na mysli "rychlost světla v daném prostředí". Doporučuji přečíst si něco třeba o Čerenkovově záření.danhard píše:A na tom prostředí pro rychlost světla záleží ?
tomasjedno píše:Doporučuji přečíst si něco třeba o Čerenkovově záření.
Neplácej tu blbosti, nebo myslíš, že v nějaké elektronce, prostředí urychlíš elektrickým polem elektron rychleji než je tam rychlost světla ?
Zajímavá by mohla být jiná otázka:
Ovlivňuje něco rychlost šíření gravitace ? třeba jako permitivita a permeabilita pro elmag. vlnění ? já bych tomu říkal třeba gravidita
urychlit elektron v elektronce: V práci kousek od tohoto počítače klidně na 25 MeV, ale je tam dost vysoké vakuum, aby neshořela katoda, takže Čerenkov by se také nejspíš nekonal. No ale kdyby se obětovala jedna katoda a šlo by se s vakuem níž, tak by to šlo asi pozorovat. Záření je naštěstí ve viditelném spektru. Teď už vlastně vím, proč jsem byl naštvaný, když mi kolega zaslepil průhled ke katodě.
- tomasjedno
Samozřejmě terč může vyzařovat ledascos a vůbec to není Čerenkovovo záření
Elektronky mají modrosvit už při párset voltech.