Jak zjisti vadu na kameře notebooku?

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
cirus
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

Jak zjisti vadu na kameře notebooku?

#1 Příspěvek od cirus »

Na notebooku HP ProBox 4540s, Win8.1 64-bit + nový SDD 120GB najednou přestala kamera zobrazovat (např.Skype, TW a pod). Při jejím spuštění se rozsvítí vedle ní bílá kontrolka, ale obraz se neobjeví a kontrolka pořád svítí až do vypnutí NB.
Všechny dostupné ovladače jsem vyzkoušel a vypadá to na závadu HW a ne softwarovou. Notebook jsem opatrně podle videonávodu rozebral, ale nikde na flexkabelu, konektorech ani na kamerce nejsou zjevné vady.
Neumím zjistit jestli je vadná kamerka nebo flexkablík.
Prosím o radu jak to zjistit, když nemám možnost jiných náhradních dílů na vyzkoušení.
Jak zjistit, jestli je vadná kamerka, nebo kablík?
Díky za každou radu
MetalGod

#2 Příspěvek od MetalGod »

Spusť VLC, stiskni [L-Ctrl]+[C], navol si ji tam jako videozařízení a spusť přehrávání.

nebo

"Vypal" si na flashku/CD/DVD nějaký živý linuxový distro s grafickým prostředím, pak ve videopřehrávači otevři zařízení /dev/video0 (bližší návod dostaneš až podle toho, jaký distro a s jakým prostředím zvolíš). Tak zjistíš, jestli je to skutečně hardwarem, nebo softwarem.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
cirus
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#3 Příspěvek od cirus »

Dík za odpověď. Ta kamerka prostě vůbec nesnímá. Ani v integrované aplikaci "Kamera" ve Win8.1, ani v Skype, ani v TeamVieweru...ani ve VLC (Ctrl+C atd jak píšeš.) Rozsvítí se jen kontrolka vedle ní a ještě ta kontrolka už nezhasne, jen až po vypnutí notebooku. Ta závada se začala projevovat tak, že to jednou fungovalo a podruhé ne. Z toho všeho usuzuji, že to bude HW chyba. Pravděpodobně buďto přímo kamerka, nebo přívodní flexkabel. Já bych potřeboval vymyslet nějaký fígl, abych zjistil jestli je to kamerkou, nebo kablíkem. Kdybych měl jinou funkční kamerku, tak ji vyměním a kdyby chodila, tak je to tutově vada kamerky. Ale to nemám. Nechci kupovat obojí, abych nakonec zjistil, že to je je jedním, nebo vůbec ne ale něčím dalším (konektory asi ne, nevím). To jsem všechno prohlížel. V servisu chtějí 560 K za hodinu práce a 700 za kamerku a 460 za kablík. Já bych to sehnal samozřejmě levněji. Jen kdybych měl jistotu.
USB externí kamerka funguje normálně.
Jodr

#4 Příspěvek od Jodr »

cirus píše:... V servisu chtějí 560 K za hodinu práce a 700 za kamerku a 460 za kablík. Já bych to sehnal samozřejmě levněji. Jen kdybych měl jistotu...

No a právě... v servisu tu jistotu také nemají, ale zato třeba mají potřebné náhradní díly, které pro ten případ musí skladovat nebo u někoho, kdo je distribuuje objednat. No a to samozřejmě nějakou kačku stojí. Pokud půjdeš cestou "self servis", když se trefíš ušetříš, nebo taky ne. :wink:
Jen blbec se učí svými chybami opakovaně....
MetalGod

#5 Příspěvek od MetalGod »

Linuxovej test Ti řekne, jestli je to opravdu chybou HW - je to jinej OS, jiný jádro, jinej ovladač. Pokud bude fungovat, pak je chyba někde na woknouzech, pokud ne, odpoj ji a kup si za pár stovek USB webkamerku, pokud ji tolik potřebuješ.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
p32

#6 Příspěvek od p32 »

cirus píše:Na notebooku HP ProBox 4540s, Win8.1 64-bit + nový SDD 120GB najednou přestala kamera zobrazovat

Jak najednou? To jak fakt najednou některé ráno? A před tím novým SDD fungovala? Já mám takový dojem, že někdo někam špatně šáhnul a nejede to. Nedá se někam dobře šáhnout a kablík připojit? :wink:
cirus
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#7 Příspěvek od cirus »

cirus píše:... Ta závada se začala projevovat tak, že to jednou fungovalo a podruhé ne. Z toho všeho usuzuji, že to bude HW chyba. Pravděpodobně buďto přímo kamerka, nebo přívodní flexkabel. Já bych potřeboval vymyslet nějaký fígl, abych zjistil jestli je to kamerkou, nebo kablíkem. ...
p32 - ta závada se začala projevovat tak, že kamerka přestala zobrazovat, po přemístění notebooku jinam, náhle zase zobrazovala, pak zese ne, pak zase jo, pak zese ne, pak zase jo, pak zese ne, pak zase jo, pak zese ne, pak zase jo, pak zese ne, pak zase jo, pak zese ne, pak zase jo, pak zese ne, pak zase jo, pak zese ne, pak zase jo, pak zese ne, pak zase jo, pak zese ne, pak zase jo, pak zese ne, pak zase jo, pak zese ne, pak zase jo, a pak náhle u ne a už nikdy ne. (nechtěl jsem to příliš dopodrobna rozvádět :D )
MetalGod - pls poraď jaký linuxový test, kde ho mám vzát a jak s ním mám zacházet? Linuxový test pozná jestli je přerušený, nebo šlusovaný vodič v flexkabelu? A odliší to od vady na destičce kamery? Dík
Jodr - tvoje rada je možná pravdivá, ale prakticky nepoužitelná.
Zaky

#8 Příspěvek od Zaky »

Jak vypadá ten kablík, nemohl bys ho propískat šlusmetrem?
Zaky

#9 Příspěvek od Zaky »

Díly případně koupíš na ebay za cca poloviční ceny, než tebou uvedené.
cirus
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#10 Příspěvek od cirus »

Zaky - ten flexkabel je taková kšanda společná pro LCD a kameru. Nahoře rozvětvený pro ty dvě věci, dole nasunutý v jednom velkém, ale titerném konektoru. Měl jsedm to všechno venku a také mi to napadlo, ale spíš bych to poškodil a stejně bych se trápil tím, jestli je vodič šlusovaný nebo přerušený, nebo obojí.
Zaky - jsou k mání kamerky i k jiným notebookům i za 30kč a nemohou se až tak lišit, jen vědět kam co pro vyzkoušení zapojit, abych to ještě víc neponičil. (Už jednou jsem použil pro Acer kamerku z Mitsubishi a normálně fungovala)
satam

#11 Příspěvek od satam »

"kamerka přestala zobrazovat, po přemístění notebooku jinam, náhle zase zobrazovala, pak zese ne, pak zase jo, pak zese ne, pak zase jo, pak zese ne, pak zase jo, pak zese ne, pak zase jo, pak zese ne, pak zase jo, pak zese ne, pak zase jo, pak zese ne, pak zase jo, pak zese ne, pak zase jo, pak zese ne, pak zase jo, pak zese ne, pak zase jo, pak zese ne, pak zase jo, pak zese ne, pak zase jo, a pak náhle u ne a už nikdy ne"

Tak přesně tohle svědčí o vadném (překlesaném) flexkabelu. Další, ale v podstatě minimální možnost je vada připojení flexkabelu na jedné (MB) nebo na druhé (displej) straně.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“