Jak zjisti vadu na kameře notebooku?
Moderátor: Moderátoři
Jak zjisti vadu na kameře notebooku?
Všechny dostupné ovladače jsem vyzkoušel a vypadá to na závadu HW a ne softwarovou. Notebook jsem opatrně podle videonávodu rozebral, ale nikde na flexkabelu, konektorech ani na kamerce nejsou zjevné vady.
Neumím zjistit jestli je vadná kamerka nebo flexkablík.
Prosím o radu jak to zjistit, když nemám možnost jiných náhradních dílů na vyzkoušení.
Jak zjistit, jestli je vadná kamerka, nebo kablík?
Díky za každou radu
nebo
"Vypal" si na flashku/CD/DVD nějaký živý linuxový distro s grafickým prostředím, pak ve videopřehrávači otevři zařízení /dev/video0 (bližší návod dostaneš až podle toho, jaký distro a s jakým prostředím zvolíš). Tak zjistíš, jestli je to skutečně hardwarem, nebo softwarem.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
USB externí kamerka funguje normálně.
cirus píše:... V servisu chtějí 560 K za hodinu práce a 700 za kamerku a 460 za kablík. Já bych to sehnal samozřejmě levněji. Jen kdybych měl jistotu...
No a právě... v servisu tu jistotu také nemají, ale zato třeba mají potřebné náhradní díly, které pro ten případ musí skladovat nebo u někoho, kdo je distribuuje objednat. No a to samozřejmě nějakou kačku stojí. Pokud půjdeš cestou "self servis", když se trefíš ušetříš, nebo taky ne.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
p32 - ta závada se začala projevovat tak, že kamerka přestala zobrazovat, po přemístění notebooku jinam, náhle zase zobrazovala, pak zese ne, pak zase jo, pak zese ne, pak zase jo, pak zese ne, pak zase jo, pak zese ne, pak zase jo, pak zese ne, pak zase jo, pak zese ne, pak zase jo, pak zese ne, pak zase jo, pak zese ne, pak zase jo, pak zese ne, pak zase jo, pak zese ne, pak zase jo, pak zese ne, pak zase jo, pak zese ne, pak zase jo, a pak náhle u ne a už nikdy ne. (nechtěl jsem to příliš dopodrobna rozvádětcirus píše:... Ta závada se začala projevovat tak, že to jednou fungovalo a podruhé ne. Z toho všeho usuzuji, že to bude HW chyba. Pravděpodobně buďto přímo kamerka, nebo přívodní flexkabel. Já bych potřeboval vymyslet nějaký fígl, abych zjistil jestli je to kamerkou, nebo kablíkem. ...
MetalGod - pls poraď jaký linuxový test, kde ho mám vzát a jak s ním mám zacházet? Linuxový test pozná jestli je přerušený, nebo šlusovaný vodič v flexkabelu? A odliší to od vady na destičce kamery? Dík
Jodr - tvoje rada je možná pravdivá, ale prakticky nepoužitelná.
Zaky - jsou k mání kamerky i k jiným notebookům i za 30kč a nemohou se až tak lišit, jen vědět kam co pro vyzkoušení zapojit, abych to ještě víc neponičil. (Už jednou jsem použil pro Acer kamerku z Mitsubishi a normálně fungovala)
Tak přesně tohle svědčí o vadném (překlesaném) flexkabelu. Další, ale v podstatě minimální možnost je vada připojení flexkabelu na jedné (MB) nebo na druhé (displej) straně.