Carina 2011B -preladenie na záp.normu

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ypsi

Carina 2011B -preladenie na záp.normu

#1 Příspěvek od ypsi »

Zdravím páni, bol som požiadaný o reparáciu tohoto rádia a zároveň o preladenie VKV na západnú normu. Konvertorom to moc riešiť nechcem, iba ako posledý spôsob.
Prikladám aj schémku.

Ďakujem!!
Přílohy
carina_vkv.PNG
(229.67 KiB) Staženo 354 x
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Vzhledem k vf vlastnostem použitejch trandů (GF506 a OC170) bych se naopak radši zaměřil na ten konvertor, i kdybych ho měl přepínat na 3 částečný subpásma. Umíš si představit OC170 oscilující na frekvenci 108MHz + mf neboli 118,7MHz?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
elektrosvit

#3 Příspěvek od elektrosvit »

A kromě těch germaňáků se nevyhne laborováním s cívkami L3 a L5. Pouhým vypájením kondenzátorů C9 a C17 to podle mě přeladit nepůjde. Mimo to je potřeba rozpojit náhon ladění, celý VKV díl vyndat a teprve pak na něm provádět nějaké úpravy. Nakonec, pokud by se neobsáhlo celé pásmo, tak by se tam ty germaňáky mohly nechat. Chtělo by to vyzkoušet, ale komplikovaný přístup k VKV jednotce mě od toho zatím odrazuje. Ale pořád váhám, Carina je dobrý přijímač a s konvertorem má na VKV výborný přednes.
xsc

#4 Příspěvek od xsc »

Přeladit to půjde, inspirací by mohlo být schéma upravených tranzistoráků pro západní normu typu Mambo a spol. S OC170 může být problém, ale lze to vyřešit použitím tranzistorů ze starého TV kanálového voliče. Kdysi jsem měl na dvounormový upraveného Akcenta a tam jsem úzký rozsah řešil přidáním paralelních cívek.
elektrosvit

#5 Příspěvek od elektrosvit »

xsc:
Dobrý nápad, díky. :wink: Tady a tady jsou příslušné návody. Až budu mít čas a náladu, tak to vyzkouším též. BTW Akcenta nebo BigBíta se mi zatím nepodařilo sehnat. :evil: Byl to dobrý přístroj? Tuším první rádio s VKV od Tesly. Zatím mám jen jeho východoněmecký ekvivalent :wink: a ten hraje hezky.
masar

#6 Příspěvek od masar »

EKKAR píše:...Umíš si představit OC170 oscilující na frekvenci 108MHz + mf neboli 118,7MHz?
Ono to lze obejít možností 108MHz - mf neboli 97,3MHz. A to už není od původního maxima (83,7) tak daleko. :wink:
Ivan_Ryger
Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"

#7 Příspěvek od Ivan_Ryger »

S tými prelaďovacími návodmi od pána Jeníčka z vyššie uvedených odkazov mám dobré skúsenosti. Chodí to až do 108 MHz, častokrát bez nutnosti výmeny tranzistora.
Hill
Administrátor

#8 Příspěvek od Hill »

Tranzistory OC170+ celkem ochotně kmitají ještě nad 200 MHz, takže jde jen o mírné zvýšení stupně vazby v oscilátoru.
Zapojený jako zesilovač už takovou výhrou není, tam je určitě vhodnější GF507 nebo AF106 či AF109 (nebo z něčeho z Azbukikstánu vybrat ΓΤ328A nebo Б).
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

Ale pokud je tvá teoretická výbava pár blikačů a nevlastníš alespoň amatérské GDO , tak se v tom ani nezačínej vrtat . Zde není ani tak problém součástky vyměnit , ale potom radio sladit .
ypsi

#10 Příspěvek od ypsi »

Jo, som ani necakal takuto odozvu :). prestudoval som si odkazy, ktore ste uviedli, skusim to nejak prisposobit na 2011-tku, snad sa nieco podari. Sice som nieco podobne este nerobil, ale ved uvidime.. :)

Dakujem.
Hill
Administrátor

#11 Příspěvek od Hill »

Vlákno jsem pročistil, OT příspěvky najdete v novém vláknu o starých plastech. To by zapadnout nemuselo.

K té Carině: u ní to přeladění skutečně vyžaduje poněkud víc zásahů, než třeba v přístrojích dovážených nebo původně vyráběných i pro export a pro naši normu jen upravených. Přesto postupy uvedené v odkazech výše fungují a při pečlivé práci a trpělivosti se dá dosáhnout slušného výsledku i s pouhým voltmetrem a jedním přijímačem na porovnání frekvencí.
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

A zkušenostmi ....
Hill
Administrátor

#13 Příspěvek od Hill »

Ano, zkušenosti jsou velmi výrazná přísada. Bez nich to skutečně nemívá tu chuť.
Díky.
TAKJAN

#14 Příspěvek od TAKJAN »

Já používám komplet starou digitální stupnici z autoradia. Vazební smyčka dva závity a chytá se překvapivě dobře při vzdálenosti třeba 1cm. Asi citlivý kus. Pak je pohoda nastavit oscilátor. Z nějakého pravěkého autoradia s provázkovým laděním lze snadno získat.
BOBOBO

#15 Příspěvek od BOBOBO »

A to jak Honzo ? Z červeného kontejneru ?
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“