Venkovní anténa na rádio SV, DV,KV
Moderátor: Moderátoři
- Dvoulampovka
konosuke píše:však se taky vnější stožáry TV antén a tyče hromosvodů budov zemní ocelovým pozinkem drátem Φ8-10mm nebo plochou páskou 30x4mm, 20x5mm, to už něco vydrží
To už neplatí: u nových staveb se podle nové normy instaluje ke stožárům oddálený hromosvod tak, aby antény i se stožárem byly v jím chráněném prostoru stanoveném metodou valivé koule o poloměru závislém na daném stupni rizika. Aby to nebylo tak jednoduché, hromosvod se pokládá za vnější systém ochrany podle části ČSN EN 62305 část 3, k tomu přistupuje vnitřní systém ochrany před přepětím podle části 4 atd... a celá soustava se posuzuje jako celek. Jistým způsobem to může zkomplikovat i samotnou instalaci zejména všesměrových antén, protože na frekvencích daných mechanickými rozměry a vzdálenostmi tento oddálený hromosvod deformuje vyzařovací diagram antény ve vodorovné rovině.
Starší antény a stožáry zůstávají ale spojené s hromosvodovou ochranou objektu, dokud se na ní nebude nic měnit, jako stávající zařízení. Protože cesty proudu a úbytky napětí jsou vyzpytatelné, jak říkají pánové Ohm a Kirchhoff, při přímém zásahu blesku to někdy vede i k požáru v bytě, nebo se v lepším případě některé části připojeného zařízení odpaří.
Samotná parabola se neuzemňuje, je v prostoru chráněném tím jímačem, a to i s konvertory, které jsou zpravidla uchycené izolovaně.
Pokud jde o uzemnění pláště koaxiálu od LNB k přepínači resp. k přijímači, zde se musí zemnit do jednoho uzlu s ochranným vodičem sítě, aby se zamezilo vzniku zemní smyčky a vyrovnávacích proudů v ní, má-li kterýkoli z připojených přístrojů třížilový napájecí přívod. Ale to nemá s ochranou před bleskem nic společného.
Ale to sem nepatří, tady se řeší antény pro frekvence do nějakých 30 MHz.
Obzvláštní pečlivka by koupil "anténní lanko" a vše realizoval z něj. Vždycky je docela dobré, když je možné místo připojení svodu nějak odlehčit.
Pro ověření funkčnosti ale úplně stačí do stejného prostoru zavěsit třeba 0,5 mm smaltovaný drát, připojit k rádiu a porovnat s předchozím stavem. Není to zvlášť trvanlivé, ale ukáže to možnosti daného příjmového místa. Nebude-li výsledek vyhovující je zbytečné investovat do anténního lanka nebo PKáčka, ty jen vylepší trvanlivost antény.
Hill - oddálený jímač je realizovatelný v anténařině jen s určitými omezeními. Před delším časem jsem se přidal do jedné rozsáhlé diskuze o hromosvodech. Chtěl jsem radu jak ochránit cca 6 m vysokou anténu MFJ-1798 na střeše řadového rodinného domku. V dokumentaci k anténě je napsáno, že nejméně 9 m od antény se nemá vyskytovat svislý vodič. Řešení se bohužel nenašlo.Tak jsem nakonec anténu postavil na šestimetrový stožárek na zahradě. Ale není to ono, na střeše ve výšce 15 m byla anténa mnohem výkonnější.
- radioelectrum
nesmí ovšem jít o lampáč universal typu Talisman, důvody jsou jasné, že, absence oddělovacího síťového trafa, náhodilý výskyt fáze na kostře
jirkati píše:Před delším časem jsem se přidal do jedné rozsáhlé diskuze o hromosvodech. Chtěl jsem radu jak ochránit cca 6 m vysokou anténu MFJ-1798 na střeše řadového rodinného domku. V dokumentaci k anténě je napsáno, že nejméně 9 m od antény se nemá vyskytovat svislý vodič. Řešení se bohužel nenašlo.Tak jsem nakonec anténu postavil na šestimetrový stožárek na zahradě. Ale není to ono, na střeše ve výšce 15 m byla anténa mnohem výkonnější.
Však o tom jsem psal taky, u vertikálních antén by oddálený jímač zčunil vyzařovací diagram. A dodám: protože ve vzdálenosti do nejméně 1,5 λ by se takový hromosvod choval jako reflektor k dipólu, navíc by takto vzdálený jímač bylo potřeba udělat násobně vyšší, než je samotná anténa. Proto se vertikální antény chrání postaru - jiskřiště, iontovky, odpojovače.
Že to nezpadá do systému ochrany před bleskem a přepětím v objektu, pokud byla navržená podle současných předpisů, je jasné, ale řešení, které by nenarušilo funkci antény a přitom ji chránilo před bleskem, momentálně není.
Ostatně ani samotné hromosvody nejsou stoprocentně účinné, jen různě účinně omezují riziko škod na zdraví, životech a majetku při zásahu bleskem.
Příklad řešení převodu AM signálů do rozvodu STA, někde ještě donedávna používaný (M. Český - Společné antény). Je použitelný i pro drátovou anténu (v textu).
- Přílohy
-
STA-AM_02.png- (73.99 KiB) Staženo 124 x
-
STA-AM_01.png- (83.5 KiB) Staženo 120 x
- elektrosvit
Anténní a zemní svorky univerzálních a polouniverzálních přijímačů jsou od zbytku přístroje odděleny bezpečnostními kondenzátory. Pokud jsou tyto kondenzátory v pořádku, žádné nebezpečí by hrozit nemělo.konosuke píše:nesmí ovšem jít o lampáč universal typu Talisman, důvody jsou jasné, že, absence oddělovacího síťového trafa, náhodilý výskyt fáze na kostře