Tak v KVT jsem nepochodil...
Mezitím jsem se dal do oživování naslepo. Po výměně několika buchlých tantalů ve zdrojích ze přístroj rozběhl, hlásil error 81 a někdy 85. Po rozebrání několika VF bloků jsem objevil další vadné tantaly a teď už jsem bez erorů a dokonce jsem z toho vymámil i nějakou tu sinusovku.
Ta věc je z pohledu mechaniky naprostá šílenost, ještě horší než předchůdce BM546. Skládá se ze dvou 4U vysokých ALMES beden které jsou k sobě sešroubované a na nich jsou navěšené ty "moderní" plastové dekle. Horní bedna je digitální řízení a jsou tam vespod nějaké tři velké VF krabice do kterých jsem se zatím nedíval - zřejmě nějaké děliče nebo něco okolo syntézy. Spodní škatule je VF část se zaplechovanými moduly které jsou rozdělené do výklopných "plat" na tři patra. Ke všemu je naprosto prasácký přístup, asi jako k penězům...

Téměř v každém modulu jsou nějaké tantaly. Naštěstí aspoň u stabíků které jsou na deklech po stranách pány konstruktéry osvítil duch svatý a místo tantalů tam dali MKT svitky. Dostat se k některým z nich by bylo totiž naprosté horoucí peklo...
VF část je zřejmě rozdělená na několik nezávislých generátorů. Jeden je do 100MHz, druhý zřejmě 100-500MHz a třetí od 500MHz nahoru. při přelaďování okolo hraniční frekvence je slyšet cvakání koaxiálních relé které jsou mezi moduly výstupních zesilovačů.
Od 100MHz nahoru to generuje celkem pěkný sinus do nějakých 180MHz a dál nevidím nic, výš mi žádný skop nejde. Na vyšší frekvence si časem přitáhnu vektorvoltmetr který je podobně obludná škatule takže zatím není místo.
Pod 100MHz je ale průběh extrémně zašumnělý s nízkou úrovní cca -30dB a je to závislé na frekvenci, pod cca 10MHz v šumu už nevidím nic. Koncový zesilovač pro pásmo do 100MHz vypadá OK, ten šum je už na vstupu. Před ním je zřejmě blok nějakého směšovače ale tam taky nejsem schopný nic kloudného naměřit. Odtud se rozbíhá několik koaxů do dalších bloků a mj. i k oscilátorům s mnoha přelaďovanými dutinovými rezonátory ale odtud signál zřejmě jde v pořádku protože ty stejné oscilátory se používají i pro frekvence nad 100MHz. Na tomto bodě jsem se včera utopil v zoufalství jenž jsem léčil kvalitní slivovicí takže dál už nebylo nic...
A ještě jedna věc - nastavování útlumového článku funguje jaksi divně, od nuly po -10dB to jde hezky po správných krocích ale od -10,1dB do -20dB úroveň spadne mnohem víc na cca -40dB. Od -20,1dB po -30dB zase úroveň odpovídá nastavení ale níž to zase jaksi moc spadne ale tam už nic nenaměřím. Výstupní atenuátor jsem odkrytoval ale vše vypadá v pořádku, možná jsou nějaké špatné signály z řídící části že spínají jiná relé než mají, jenže to takhle od oka nepoznám...
No je to síla, nevím jestli jsem se trochu nepřecenil. No ale když to někdo vymyslel a vyrobil, tak to by v tom byl čert aby to nešlo spravit, že
Nahlédnutí do dokumentace bude nevyhnutelné