Sháním dokumentaci ke generátoru BM596 - odměna jistá!

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jef111
Kontaktovat uživatele:

Sháním dokumentaci ke generátoru BM596 - odměna jistá!

#1 Příspěvek od jef111 »

V holicích jsem si koupil tohoto "drobečka" a myslel jsem že nějakou dokumentaci mám, no nic kromě prospektu s parametry jsem nenašel. Kdyby někdo mohl oskenovat nebo okopírovat, klidně za to zaplatím.
Přikládám ilustrační foto.

Díky
Martin

Obrázek
Naposledy upravil(a) jef111 dne 03 zář 2015, 15:51, celkem upraveno 1 x.
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
Achab

#2 Příspěvek od Achab »

Tady ten manuál mají v němčině za 32,60€ což je asi dražší než celý přístroj. :) To jenom kdyby nebyla jiná možnost...
jef111
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jef111 »

Jasně vím o tom, ale fakt je to dražší jak ten měřák :D No ne že bych tu tisícovku na manuál neměl, ale říkal jsem si že dám někomu třeba 2 stovky za tu práci se skenem... toto je trochu úlet.

No ale mrzí mě že přímo v Holicích mi jeden starší pán nabízel že dokumentaci má, když nás viděl jak generátor táhnem :D Ale pak jsem to trochu zazdil a později jsem ho už nepotkal :(
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
Achab

#4 Příspěvek od Achab »

Různé manuály má i KVT-elektronika. I když BM596 zrovna není v nabídce možná by sehnali.
jef111
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jef111 »

No, za zkoušku nic nedám :-)
www.sigmaphon.cz
jef111
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jef111 »

Tak v KVT jsem nepochodil...

Mezitím jsem se dal do oživování naslepo. Po výměně několika buchlých tantalů ve zdrojích ze přístroj rozběhl, hlásil error 81 a někdy 85. Po rozebrání několika VF bloků jsem objevil další vadné tantaly a teď už jsem bez erorů a dokonce jsem z toho vymámil i nějakou tu sinusovku.

Ta věc je z pohledu mechaniky naprostá šílenost, ještě horší než předchůdce BM546. Skládá se ze dvou 4U vysokých ALMES beden které jsou k sobě sešroubované a na nich jsou navěšené ty "moderní" plastové dekle. Horní bedna je digitální řízení a jsou tam vespod nějaké tři velké VF krabice do kterých jsem se zatím nedíval - zřejmě nějaké děliče nebo něco okolo syntézy. Spodní škatule je VF část se zaplechovanými moduly které jsou rozdělené do výklopných "plat" na tři patra. Ke všemu je naprosto prasácký přístup, asi jako k penězům... :twisted: Téměř v každém modulu jsou nějaké tantaly. Naštěstí aspoň u stabíků které jsou na deklech po stranách pány konstruktéry osvítil duch svatý a místo tantalů tam dali MKT svitky. Dostat se k některým z nich by bylo totiž naprosté horoucí peklo...

VF část je zřejmě rozdělená na několik nezávislých generátorů. Jeden je do 100MHz, druhý zřejmě 100-500MHz a třetí od 500MHz nahoru. při přelaďování okolo hraniční frekvence je slyšet cvakání koaxiálních relé které jsou mezi moduly výstupních zesilovačů.

Od 100MHz nahoru to generuje celkem pěkný sinus do nějakých 180MHz a dál nevidím nic, výš mi žádný skop nejde. Na vyšší frekvence si časem přitáhnu vektorvoltmetr který je podobně obludná škatule takže zatím není místo.
Pod 100MHz je ale průběh extrémně zašumnělý s nízkou úrovní cca -30dB a je to závislé na frekvenci, pod cca 10MHz v šumu už nevidím nic. Koncový zesilovač pro pásmo do 100MHz vypadá OK, ten šum je už na vstupu. Před ním je zřejmě blok nějakého směšovače ale tam taky nejsem schopný nic kloudného naměřit. Odtud se rozbíhá několik koaxů do dalších bloků a mj. i k oscilátorům s mnoha přelaďovanými dutinovými rezonátory ale odtud signál zřejmě jde v pořádku protože ty stejné oscilátory se používají i pro frekvence nad 100MHz. Na tomto bodě jsem se včera utopil v zoufalství jenž jsem léčil kvalitní slivovicí takže dál už nebylo nic... :roll:

A ještě jedna věc - nastavování útlumového článku funguje jaksi divně, od nuly po -10dB to jde hezky po správných krocích ale od -10,1dB do -20dB úroveň spadne mnohem víc na cca -40dB. Od -20,1dB po -30dB zase úroveň odpovídá nastavení ale níž to zase jaksi moc spadne ale tam už nic nenaměřím. Výstupní atenuátor jsem odkrytoval ale vše vypadá v pořádku, možná jsou nějaké špatné signály z řídící části že spínají jiná relé než mají, jenže to takhle od oka nepoznám...

No je to síla, nevím jestli jsem se trochu nepřecenil. No ale když to někdo vymyslel a vyrobil, tak to by v tom byl čert aby to nešlo spravit, že :D
Nahlédnutí do dokumentace bude nevyhnutelné :-(
www.sigmaphon.cz
jef111
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jef111 »

Podařilo se mi sehnat dokumentaci, tak už se těším na ty dlouhé zimní večery :lol:
www.sigmaphon.cz
Racius
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Racius »

Kde jsi ji sehnal ?
Nafotil bys tu mašinu nějak detailněji ? Děkuji !
jef111
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od jef111 »

Sehnal jsem ji přes jednoho pána z Aukra který mi ji okopčil (741jirka). Nějaké fotky jsem už udělal, ale pořádně to nafotím až při dalším kole generálky které proběhne asi až v zimě...
www.sigmaphon.cz
Hydrawerk

#10 Příspěvek od Hydrawerk »

Jo, tohle musí být ten záhadnej přístroj, kterej jsem snad před rokem viděl v bazaru Elex Brno.
Kolik to má kg??
Přílohy
Tesla BM596 pic01a.jpg
(160.44 KiB) Staženo 11 x
Tesla BM596 pic02.jpg
(114.59 KiB) Staženo 10 x
jef111
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od jef111 »

No ten můj je teda hežčí... :-)
Asi 40kg to má. Zvrchu klasicky naskládané malé modulky jeden vedle druhého a pod tím 4 plata zaplechovanejch modulů. Stabilizátory po bocích těch vnitřních ALMES šasí, některé jsou zcela nedostupné bez toho abych vykuchal celý obsah přístroje. Mechanicky je to totální vražda.
www.sigmaphon.cz
Hydrawerk

#12 Příspěvek od Hydrawerk »

Divný, nevyrábělo se to až po roce 1990 v časech pokroku a prosperity??
Racius
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Racius »

Nějaká část Tesla Brno se přetransformovala na UTES. Několik přístrojů je na VUT FEKT a několik se jich objevilu na aukru nebo jinde v inzercii.
Pak to samozřejmě scíplo, když se dali opatřit seriózni přístroje ze západu.

Měl jsem třeba M1T380, r.v. 1992.
jef111
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od jef111 »

Hydrawerk píše:Divný, nevyrábělo se to až po roce 1990 v časech pokroku a prosperity??

Myslím že můj kus je z roku 91. Vývoj zřejmě cca 89-90 a pak dál za pochodu.

Nevím jestli bych to nazval pokrokem a prosperitou, spíš zoufalá snaha bleskurychle inovovat a stávat se konkurenceschopnými v přílivové vlně zboží ze zbytku světa. Ze západu šlo zboží dražší a vesměs o dost lepší, z východu zase horší zato levnější. Jak z toho ven s obří fabrikou plnou zaměstnanců kteří byli zvyklí zbytečně se nepřepracovávat? Je vidět že chtěli spotřebovat všecko co zůstalo na skladech z "doby minulé" a obléct to do světácky vyhlížejícího kabátu. Až na pár kritických polovodičů je to celé ze součástek RVHP.
Vycházeli ze staré koncepce BM546 kterou frekvenčně rozšířili a naroubovali na to počítačové řízení (což u BM546 zoufale chybělo). Takže zvenku uživatelsky je ten přístroj řek bych docela dobrý co se týče parametrů a ovládání, až na ty rozměry. Ale vevnitř pro servisáka je to peklo.
Když se pokusím vžít do kůže tehdejších konstruktérů a manažerů tak celkem chápu že se na nic lepšího nezmohli. S tím co měli to asi ani nešlo, pokud ten přístroj měl být prodejný.
Jako UTES to pak asi bylo o poznání lepší, když s sebou netáhli to obří břemeno ve formě celé fabriky. Ale i pak to vedlo do kopru, je otázka proč. Možná jenom nenašli nikoho kdo by to dokázal pořádně vést, když ono bylo jednodušší dělat překupníka čehokoli ze zahraničí, na zbohatnutí to stačilo. Pak různé pojišťování, půjčky, auto-moto, kšeftování se surovinama, palivem, nemovitosti a pozemky... Kdeco bylo výnosnější než konstruování měřáků...
www.sigmaphon.cz
Sendyx

#15 Příspěvek od Sendyx »

Starého psa novým kouskům nenaučíš a vývoj a výrobu, založenou na úplně jiné základně a v jiných poměrech prostě nepředěláš ze dne na den a mnohaletý skluz nedohoníš za rok či dva. Některé instituce se dají dohnat k efektivitě jedině tak, že se vyhodí každý, včetně vrátného a uklízečky, budovy se vypálí a srovnají se zemí a začne se znovu a jinde. V půlce 90. let jsem zajišťoval nějaké subdodávky a výroby v různých pohrobcích nebo pomalu chcípajících n.p. a s.p., za těch pár let se kapitalismus stihnul projevit jen v drzosti některých v žádání úplatků za cokoliv, a na druhé straně zůstával skoro všude odér neschopnosti, neochoty a totální nezodpovědnosti za výsledek.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“