Prodlužovačka na sluchátka

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
IJK

Prodlužovačka na sluchátka

#1 Příspěvek od IJK »

Jako dítě jsem dělal pokusy s připojením sluchátek z walkmana do televize Tesla Color 416 a přestal jít zvuk, opravář pak vyměnil pojistku.

Teď chci připojit sluchátka do sice staré Sony z roku 1997, ale stejně bych nerad zničil obvod zvuku. (Asi to mám pořád v hlavě jak jsem to zničil u té 416.)
Postavil jsem si prodlužovačku 5 m stíněné dvoulinky s 3,5 Jacky. Zkoušel jsem to testem kontinuity a bylo to v pořádku. Při normálním nastavení zvuku na televizi je to ve sluchátkách (při vytočení regulátoru na sluchátkách na maximum) trochu slabší, ale poslouchat se to dá. (Myslím kvůli útlumu). Ale vynechávají mi sluchátka, že někdy jde jenom jedno někdy obě, při točení Jacku ze sluchátek v zástrčce na kabelu se to dá srovnat, ale pokud točím dál i rozhodit.

Mohu takto zničit obvod zvuku na televizi ? Neměl bych ještě proměřit odpor vodičů dvoulinky ? A jaké hodnoty bych tam měl naměřit ?

Děkuji za odpovědi IJK
breta1

#2 Příspěvek od breta1 »

Výstupy pro sluchátka jsou obvodově řešeny jako "blbovzdorné", takže jim nevadí ani zkraty ve sluchátkách či kabelu.
MetalGod

#3 Příspěvek od MetalGod »

Zpravidla je na sluchátkovým výstupu (zejména kvůli ochraně sluchu) předřadnej odpor pro každej kanál. To znamená, že v případě zkratu se příslušnej odpor zachová jako nedestruktivní zátěž pro zesík, jemuž neublíží.

P. S.: Jseš si jistej, žes strkal sluchátka do sluchátkovýho výstupu?
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

C416 měla DIN-konektor, do něj stejně sluchátka od Walkmana zapojit nešla. Leda přes adaptér DIN - JACK.
A souhlasím, sluchátkové výstupy jsou u všeho blbuvzdorné, protože zkraty ve šňůrách nejsou nijak vzácné, zvlášť při dnešní "kvalitě"...
Čili ani zkratem ve sluchátkách nebo jejich šňůře nelze zesilovači ublížit, ba ani pojistku vyrazit.
IJK

#5 Příspěvek od IJK »

Děkuji za odpovědi !
Ano C416 měla "pětikolík", je to hrozně let, ale myslím, že jsem to zapojoval pomocí drátků buď přímo do konektoru v televizi nebo jsem tam zapojil ten "pětikolík" a drátkama na něj.

Nedávno jsem zkoušel (i jsem se na to tady ptal) rozdvojku ze zvukové karty na sluchátka a do reproduktorů. Při zkoušce jenom jako 10 cm prodlužovačka byl hrozně velký útlum (při reproduktorech na maximu skoro nebylo slyšet). Jak to tam proměřit ?
MetalGod

#6 Příspěvek od MetalGod »

Taky, pokud se nepletu, jsme psali, že je možný, že tam máš zkrat.
— Winston Churchill
IJK

#7 Příspěvek od IJK »

U zvukové karty v počítači (konkrétně integrovaná na základní desce) platí to co u televize nebo se dá takto zničit ?

Zkrat by měl odhalit test kontinuity ?
Hill
Administrátor

#8 Příspěvek od Hill »

Dalších devatenáct z dvaceti bastlířů taky říká, že tam máš zkrat, to už máme dohromady vlastně všech dvacet, takže stoprocentně.

Na 10 cm kablíku musí být útlum neměřitelný, slyšet nesmí být ani na 10 metrech.
Ano, máš to blbě.
IJK

#9 Příspěvek od IJK »

Já tomu věřím, že tam mám zkrat. Jacky jsou dělané pro připojení jednoho kabelu a jak jsem to chtěl rozdělit tak do jednoho jsem dal kabely dva tak to bude asi tam.

Hlavně si nechci zničit zvukovku, ale snad tam platí to co jste říkali u televize.
milous2

#10 Příspěvek od milous2 »

Dneska ty 3,5 jacky a asi jiné jsou odfláknuté,jejich přechodový odpor způsobený nedokonalým "roznýtováním" a i špatně pájitelným povrchem udělá své. Pájecí kapalina je nutná a zdrsnění povrchu pájecích oček taky. Navíc i "zbloudilý" jediný drátek licny od levého / pravého kanálu či stínění dokáže potrápit. Píšeš,že je to proměřeno,raději několikrát. Po nasazení převlečného krytu může být rázem vše jinak.
Někdy to končí i takhle,viz obrázek :
Přílohy
fffuuu.JPG
(73.11 KiB) Staženo 111 x
frpr666

#11 Příspěvek od frpr666 »

@milous2 To co je na tom obrázku se mi často stává.
MetalGod

#12 Příspěvek od MetalGod »

Mně se stává akorát to ve 4. kvadrantu :D
— Winston Churchill
konosuke

#13 Příspěvek od konosuke »

napiš impedanci sluchátek, bývá 32, 200 i 600Ω ale pokud jsou napájena z repráku přes sériový rezistor cca 1k tak by nemělo vadit a přiměřená hlasitost se nastaví točítkem na TV, případnej zkrat na vedení signálu se nikterak destruktivně neprojeví
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Kremik

#14 Příspěvek od Kremik »

Existuje spousta výrobků, kde do sluchátkového konektoru vede výstup přímo ze zesilovače naprosto nijak neošetřený proti zkratu. Pak je vše pouze na případných ochranách zesilovače, pokud nějaké má. Takže obecně napsat, že sluchátkové výstupy jsou vždy chráněné mi přijde poněkud nešťastné. U zvukovky je to snad vždy na ochranách vlastního zesilovače. U jednoduchých zvukovek bych na ni tedy určitě nespoléhal. Dále je pak pravidlo, že pokud něco nehraje jak má, zásadně se s hlasitostí moc doprava neotáčí. Pokud máš podezření na vadu v propojení a nejsi schopen to proměřit ohmmetrem, můžeš repro skoušet tužkovou baterkou, sluchátka taky, ale přes odpor aspoň 100 ohmů.
Devo70

#15 Příspěvek od Devo70 »

Ako už spomínal milous2, pri kvalite dnešnych konektorov nemá cenu audio predlžovačky vyrábať. Sám som v minulosti niekoľko vyrobil pre seba, aj iných a nebolo to dobre. Reklamácie, len som menil konektory zlý za ešte horší.
Vyriešila to kúpa origo šnúry so zaliatymi koncovkami.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“