Jak ladit radio "na ucho"
Moderátor: Moderátoři
Jak ladit radio "na ucho"
Na ladicím kondenzátoru jsou jak známo 4 trimry (2 pro AM, 2 pro FM) , přičemž jedním z nich se posouvá stupnice, druhým se dolaďuje příjem.
Dále na desce je několik ladicích cívek, v mém případě 2 pro FM a 3 pro AM
.Čím tedy začít ? Nejdříve ladit trimry a pak cívky ? Nebo opačně ?
Tento dotaz asi je pro profika úsměvný, já jsem vyložený amatér ....
dvorak píše:Dále na desce je několik ladicích cívek, v mém případě 2 pro FM a 3 pro AM. Čím tedy začít ?
nejlepší je začít se něco naučit o rádiích . . .
třeba to, že pokud jsi měnil ladičák, měl by si vědět, co všechno se rozladilo . . . a na zbytek nesahat.
no a pokud chceš poradit konkrétně, alespoň napiš jaký typ rádia to je . . .
- elektrosvit
EDIT: Omlouvám se, přehlédl jsem, že jsi měnil ladicí C.
- Ivan_Ryger
- Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"
Potom oscilátor naladíte podľa známej stanice a jej polohy na stupnici. Pri bližšom pohľade na ladiaci kondenzátor uvidíte, ktorý trimer je ku ktorej sekcii zapojený.AM sekcia otočného kondenzátora samozrejme má viac polepov (väčšiu kapacitu) ako tá FM.
Ak to nevidieť, skúste si zmerať kapacitu pri točení.
Najprv si zlaďte oscilátorový trimer na požadovaný rozsah stupnice napríklad pomocou dvoch známych staníc na okraji stupnici.
Žiadnymi cievkami nebude treba točiť, ak tam máte taký istý typ kondenzátora.
Potom doladíte vstupný trimer na maximum príjmu na oboch staniciach.
To isté platí pre SV či DV.
- Artaban001
K obrázkům: jsou úplně zbytečně veliké. Musíš je napřed resamplovat na delší rozměr max. 1200 px (tady často úplně stačí ještě méně). Pak ho do těch 300 kB ani nemusíš nijak moc komprimovat - a bude rozhodně kvalitnější, dokonce se pak často dají přečíst i hodnoty na většině součástek.